Hes Kimya küllerinden doğuyor

Hes Kimya küllerinden doğuyor

Türkiye'nin en büyük ilk 500 şirketi arasındayken iflas eden Kayserili Hes Kimya, temizlik ve hijyen sektörüne yeniden dönüyor.

Hes Kimya küllerinden doğuyor
16px
24px
04.02.2008 15:59
ABONE OLgoogle

Medine Duff'un haberi

HES Kimya, 1990'ların sonunda Türkiye'nin en büyük ilk 500 şirketinden biriydi. Milyar dolarlık Türkiye temizlik ve hijyen sektöründe fırtınalar gibi esen şirket, özellikle uyguladığı fiyat politikasıyla Procter&Gamble, Henkel, Benckiser gibi uluslararası firmaların hesaplarını altüst etti. Ancak bu başarı çok uzun sürmedi. Hes Kimya, 2001 krizinden sonra kendini toplayamadı ve sonunda kapısına kilit vurdu...

Aslında hikaye sayfalar tutacak kadar uzun. Ama maalesef yerimiz dar. Durumunu bir nefeste özetlemeye çalıştığımız Hes Kimya, şimdi yeni patronu Koçero Makine'yle sektöre yeniden dönüyor. 2006 yılı sonlarında Hes Kimya'yı iflastan devralan Ankaralı Koçero Makine, uyuyan devi tekrar eski günlerine döndürmeye kararlı.

ANADOLU'DA LİDERLİK HEDEFİ
Öncelikle belirtelim, Koçero'nun Hes Kimya'yı alana kadar temizlik ve hijyen sektöründe herhangi bir faaliyeti olmamış. Daha çok inşaat ve taahhüt sektöründe iş yapıyor. Bir de askeriyeye matara, emniyete kelepçe üreten tek yerli şirket...

Koçero Makine'nin ortaklarından olan ve Hes Kimya'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlenen Akın Koçer, Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarından Hes Kimya'nın kendileri için çok önemli olduğunu söylüyor. Ardından da şirketle ilgili şu bilgileri veriyor:

“Biz burayı 1.5 yıl önce devraldık. Aldığımızda da son bir yıldır üretim yapılmıyordu. Makineleri yeniden çalıştırdık. Günlük 300 ton üretim kapasitesi olan fabrikamız şimdilik yüzde 50'yle çalışıyor. Eskiden bin kişi istihdam ediyormuş, şimdi 350'lerde. Şimdi, üretim durduğunda yaşanan boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Hes Kimya'nın en parlak günlerinde, İstanbul'daki pazar payları yüzde 5'lere yaklaşıyormuş. Anadolu'da ise birçok ilde pazar lideriymiş. Bunu yeniden kazanmak istiyoruz. Altyapı çalışmalarımızı hızlandırdık. Aldığımızda 18 olan bölge bayi sayımızı 30'a çıkarıyoruz. Yoğun bir pazarlama atağına geçiyoruz. İhalelere katılıyoruz. Ulusal perakende zincirlerinde yer almak için görüşmelere başladık. Fabrikada bazı makineleri yenileyeceğiz. Ancak bunu 2009'da yapmayı planlıyoruz.”

KADIN BAĞINDAN ÇIKIYOR
Hes Kimya'da 200'e yakın ürün çeşidi var. Bulaşık, çamaşır deterjanları, ev temizliği maddeleri, kadın bağı, çocuk bezi ve daha pek çok ürün 'Hes', 'Not' ve 'Pol' markalarıyla satılıyor. Hedef kitleyse orta ve ortanın altı gelir grubu. Akın Koçer, marka değişikliği yapmayacaklarını, ancak kadın bağı ve çocuk bezinden çıkacaklarını söylüyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor:
“Biz tamamen temizlik ürünlerine konsantre olmak istiyoruz. Kadın bağı ve çocuk bezi ayrı bir uzmanlık alanı istiyor. Şu anda Irak'tan aldığımız siparişler için üretim yapıyoruz. Daha sonra bu hatları durduracağız.” 
  
İflastan kıl payı kurtuldu...

Hes Kimya, 1992'de Kayseri'de Hes Şirketler Topluluğu bünyesinde kuruldu. Hacılar Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan modern fabrika, 30 milyon dolara mal oldu. Çamaşır suyuyla başlayan üretim, daha sonra deterjan başta olmak üzere diğer temizlik ve hijyen ürünleriyle hızla genişledi. Şirket, sadece iç piyasa değil Ukrayna, KKTC, Türkmenistan, Irak, Gürcistan, Bosna-Hersek ve Makedonya'ya yaptığı ihracatlarla da adından söz ettirdi.

Kayseri'nin üç büyük şirketinden biri olan Hes Kimya için sonun başlangıcı 2001 krizi oldu. Üzerine bir de ortaklar ayrılınca, 2005'te üretim durduruldu. Alacaklılar mahkemeye başvurdu. Önce iflas kararı alındı. Ancak şirketin o zamanki sahipleri iflasın ertelenmesi istendi. Mahkeme bunu bir ortak bulunması koşuluyla kabul etti. Sonuçta Hes Kimya, birçok talipli arasından sıyrılan Koçero Makine'nin oldu...

Para

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde