Herşeyi para ediyor! Maliyeti düşük, karı yüksek

Herşeyi para ediyor! Maliyeti düşük, karı yüksek

Kerevizin kendisi 3.5 TL’den satılırken sapı 5 TL’nin üzerine çıktı. Bu fiyatı gören üretici kerevizin sapını artık ayrı paketliyor...

Herşeyi para ediyor! Maliyeti düşük, karı yüksek
16px
24px
14.10.2016 12:03
ABONE OLgoogle

İdriz Çokal'ın haberi

Kök sebzesi olan kerevizin sapı da değerlendi. Turşu yapımından sonra yemek ve salatalara da konan kereviz sapı yok satıyor. Kerevizin kendisi 3.5 TL’den satılırken sapı 5 TL’nin üzerine çıktı. Bu fiyatı gören üretici kerevizin sapını artık ayrı paketliyor...

Kış sebzeleri, manavlarda, marketlerde yerini almaya başladı. Son yıllarda sağlıklı beslenme uzmanları ve gurmelerin önerisiyle öne çıkan kereviz de bunlardan biri. Kerevizde hasat dönemi başladı. Tap taze kerevizler artık sofralarımızda yerini alıyor. Biz de yeni sezonu fırsat bilerek kereviz üretimini, fiyatları ve pazarını araştırdık. Edindiğimiz bilgilere göre hem üretici hem de tüketici için iyi bir sezon olacak gibi görünüyor.

Kereviz zahmetli bir ürün. Türkiye’de oldukça geniş bir alanda yetişebiliyor. Ege, Akdeniz, Marmara ve Batı Karadeniz’de ticari olarak üretiliyor. Şubat ayında kerevizin erkenci türü tarlaya dikiliyor. Haziran ayı gibi ise hasat yapılıyor. Ancak çiftçiler bu dönemi çok tercih etmiyor. Ağırlıklı olarak tüketimi kışın olduğu için haziran ayı gibi ekimi yapılıp, hasadı için eylül sonu daha çok tercih ediliyor. Kış aylarında tüketim arttığı için yaygın üretim bu dönemde gerçekleşiyor. 

Kerevizde yıllık üretim 20 bin ton seviyesinde. Fakat bu rakam her yıl daha da artıyor. Fiyatları tarlada 1.1 TL, perakendede ise 3.5 TL seviyesinde. Son yıllarda kerevizin yaprağı da ayrıca satılmaya başladı. Kasasının tarladan çıkış fiyatı 20 TL. Ancak pazardaki fiyatı kerevizin kendinden fazla. Tarlada neredeyse bedavaya satılan kereviz sapları markette, manavda kilosu 5-6 TL’den satılıyor. Yani boynuz kulağı geçmiş durumda. Bu fiyat yükselişini gören üreticiler de saplarını ayrı değerlendirmeye başlamış durumda.

Kereviz üretiminde en öne çıkan bölge Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı Safibey köyü. 140 haneli köyün 100 hanesinin tek geçim kaynağı kereviz. Diğerlerinin de mutlaka kereviz bahçesi var. Kerevizdeki talebe yetişemeyen köylüler bahçelerini her yıl artırıyor. Safibey Köyü muhtarı İsmail Aşçıoğlu bu yıl rekoltenin ve fiyatların üreticiyi sevindirdiğini belirtiyor. Üretilen kerevizleri 1.1 TL’den sattıklarını belirten Aşçıoğlu, “Bu fiyatlar üretici için gayet yerinde. Üretici memnun” diyor. Kerevize karşı müthiş bir ilgi olduğunu belirten Aşçıoğlu, çevre köylerin de kerevize yöneldiğini vurguluyor. Kereviz sapına da büyük bir talep olduğunu belirten Aşçıoğlu, şunları söylüyor:

TURŞUCULARDAN SİPARİŞ YAĞIYOR

“Biz eskiden kerevizin saplarını tarlada bırakırdık. Bizler sapını da yemeklerimizde kullanırdık ama piyasada tüketici bu ürünü bilmezdi. Kereviz sapı turşunun olmazsa olmazıdır. Sadece turşu yapımında kullanmak için turşu üreticilerinden talepler alırdık. Dolayısıyla yeterli talep olmadığı için sapını tarlada bırakırdık. Şu anda turşunun tam sezonu. Bu yüzden sapını ayrı, kerevizi ayrı satıyoruz. Sapı bizde ucuz ama perakende noktalarında kerevizden daha fazla satılıyormuş. Turşu firmaları tonlarca talepte bulunuyor. Bursa’dan geçen hafta 60 ton kereviz sapı talebi geldi. Fakat tamamını karşılayamadık.”

Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar da yaptığı açıklamada, kereviz üretiminin genelde Sakarya Nehri kıyılarındaki köylerde yapıldığını, özellikle Safibey, Çengel ve Umurbey köylerinde yoğunlaştığını söylüyor. İlçede sadece meyve ve sebze üretimi yapıldığını belirten Pınar, köylülerin kereviz işinde kadın, erkek ailedeki herkesin katkıda bulunduğunu ifade ediyor. Pınar, "Çiftçilerimiz kerevizleri, yağmur, kar, soğuk, sıcak demeden zorlu şartlarda bin bir zahmetle sofralara ulaştırıyor. Tohumunu dahi köylüler yetiştirdiği için Geyve kerevizi, lezzetli olması nedeniyle tercih ediliyor. Damak tadıyla ön plana çıkan Geyve kerevizi, tamamen yerli tohumla üretilip geniyle oynanmadığı için özellikle İstanbul halinde yoğun ilgi görüyor" diyor.

KENDİSİ 3.5 TL, SAPI 5-6 TL

Sebze ve meyve toptancısı bir firmada çalışan Volkan Ateş ise kereviz sapıyla ilgili ilginç bir değerlendirmede bulunuyor. Kerevizler önceden sapıyla beraber satıldığı için kilo kaybı yaşanmazmış. Bazı müşteriler kerevizi sapsız isteyince kilo kayıpları başlamış. Yani sattıkları tonaj düşmüş. Gelir kaybı yaşamak istemeyen toptancılar da kerevizin sapını ayrıca değerlendirmeye başlamış.

Kereviz sapında talep patlayınca da fiyatları artmış. Kerevizi toptancı 3.5 TL’den satarken, kereviz sapının fiyatı da 5 TL’nin üzerine çıkmış. Volkan Ateş’in verdiği bilgiye göre şu anda kereviz sapının fiyatı 5-6 TL arasında değişiyor. Volkan Ateş, kereviz sapından elde ettikleri gelirle işçilik maliyetlerinin önemli bir kısmının karşılandığını vurguluyor.

İŞÇİLİĞİ ÇOK ZAHMETLİ

Besin değeri oldukça yüksek olan kerevizin, sofralara gelene kadarki yolculuğu ise oldukça meşakkatli. Üretim aşaması da hasat aşaması da ayrı ayrı zordur. Ekimi, bakımı, sulaması yapılan ürün olgunlaştığında tarladan sökülüyor. Tarlada yetişmiş durumdaki kereviz uzun bir bıçak yardımıyla kaba toprak ve çamurdan sıyrılarak, yapraklarının fazlası kesiliyor. Gruplar halinde tarlada öbek öbek toplanıyor. Toplanan kerevizler traktöre yüklenip yıkama işleminin yapılacağı yere getiriliyor. Ürünler temizlendikten sonra kasalara istifleniyor ve toptancı hallerine ulaştırılıyor. Bu işlem hasat süresince neredeyse her gün tekrarlanıyor. Kerevizin yumrusundan yemek yapılırken, yaprakları da turşulara tat ve koku verici olarak katılıyor. Mideyi kuvvetlendirip iştah açan kerevizin saymakla bitmeyen daha birçok özelliği var.

Maliyeti düşük, karı yüksek

Kerevizde iki dönem ekim yapılıyor. Erkenci ürünler için ilk ekim dönemi şubat ayı. Bu dönemin hasadı haziran ayında başlıyor. İkinci ekim dönemi ise haziran ve temmuz ayları. Üreticiler kademeli olarak ekim yapıyor. Böylece hasat dönemini uzun tutarak daha çok kazanıyorlar. 1 dekar tarlanın maliyeti 750 TL civarında. 1 dekardan 3-4 ton arası kereviz elde ediliyor. Kilosu şu anda 1.1 TL’den satılıyor. Yani 3-4 bin TL arasında geliri var. 750 TL maliyetle 4 bin TL gelir oldukça karlı bir iş. Tüketim de her geçen gün artıyor. Yani pazar sorunu yok.

Kerevizin faydaları:

Kandaki stres hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu kuvvetlendirir.

İştah açıcıdır. Ağız kokusunu giderir. Öksürüğü keser.

Kanı temizler. Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Sivilceleri azaltır. Gaz söktürücüdür.

Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır.

Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Ağrıları giderir. Cilde tazelik ve parlaklık verir.

Unutkanlığa karşı faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.

Para Dergisi

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde