Herkes siyez ekince buğdaylar tarlada kaldı

Herkes siyez ekince buğdaylar tarlada kaldı

Kastamonu’da geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak anılan siyez buğdayı satılamayınca tarlada kaldı.

Herkes siyez ekince buğdaylar tarlada kaldı
16px
24px
20.08.2019 13:08
ABONE OLgoogle

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve “Hitit buğdayı” olarak anılan siyez buğdayının hasadı devam ediyor. Seydiler'de yaklaşık 15 bin dönüm alana ekilen siyez buğdayı, satılamayınca hasadın ardından tarlada kaldı.

Kastamonu'da coğrafi işaret alan siyez, başka illerde de ekilmeye başlanınca Kastamonulu çiftçinin elinde kaldı. Siyez buğdayına talebin artmasına rağmen çok fazla alanda siyezin ekildiğini ve bu yüzden de pazar sorunu yaşadıklarını kaydetti.

DÜNYADAKİ İLK BUĞDAY ÇEŞİDİ OLARAK BİLİNİYOR

Siyez buğdayı genetik olarak 14 kromozom sayısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Siyez buğdayı bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak da bilinir.

Siyez genetiği bozulmamış buğday türüdür. Özellikle siyez unu ile hamur işleri ve ekmek siyez bulguru ile de sağlıklı yemekler yapılıyor. Siyez yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu için hücre yapısını korur.

Siyez buğdayı zengin lif kaynağı olduğu için bağırsakları temizleyici özelliği var ve lifli olduğu için sindirimi kolaylaştırıyor. Siyez bulguru dünyada insanlara glisemik endeksi en uygun gıda olarak biliniyor. Bağırsak kanserini önlüyor.

Ayrıca radyasyona karşı dayanıklı olduğu için nükleer savaşlara karşı bazı ülkeler stokta bekletiyor. Yüksek mineralli yapısıyla mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde