Herkes patron: Türkiye'de 6 Milyon patron varmış

Herkes patron: Türkiye'de 6 Milyon patron varmış

Türkiye’de, nisan-haziran döneminde 28 milyon 488 bin kişiden oluşan toplam istihdamın yüzde 21.4’ü kendi hesabına ve işveren çalışanlardan oluştu

Herkes patron: Türkiye'de 6 Milyon patron varmış
16px
24px
08.12.2017 11:55
ABONE OLgoogle

İstihdamın yüzde 21.4’ü kendi hesabına çalışanlar ve işverenlerden oluşurken ikinci çeyrekte istihdam edilenlerin yüzde 67.4’ünün bağımlı çalışanlar olduğu görüldü.

Türkiye’de, yılın 2. çeyreğinde istihdamın yüzde 21.4’ü kendi hesabına çalışanlar ve işverenlerden oluştu. Bu grubun toplam istihdamdaki payı erkeklerde yüzde 26.3, kadınlarda yüzde 10.7 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın 2. çeyreğine ilişkin “kendi hesabına çalışanlar ve işverenler” istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye’de, nisan-haziran döneminde 28 milyon 488 bin kişiden oluşan toplam istihdamın yüzde 21.4’ü kendi hesabına ve işveren çalışanlardan oluştu. Kendi hesabına çalışan sayısı 4 milyon 781 bin, işveren sayısı ise 1 milyon 320 bin kişi oldu.

Kendi hesabına veya işveren olarak çalışanların cinsiyete göre dağılımına bakıldığında, toplam istihdam içindeki pay erkeklerde yüzde 26.3 iken kadınlarda yüzde 10.7 oldu.

Bağımlılık yüksek

İstihdam edilenlerin yüzde 67.4’ünü bağımlı çalışanlar oluşturdu. Ücretli çalışanlar ile iktisaden bağımlı kendi hesabına çalışanlardan oluşan bağımlı çalışanların, toplam istihdam içindeki oranı yüzde 67.4 iken bu oran erkeklerde yüzde 69.4, kadınlarda yüzde 62.9 olarak kayıtlara geçti. Çalışma saatleri müşterisi tarafından belirlenen çalışan, bağımlı olarak tanımlanıyor.

İş var gelir yok

Kendi hesabına çalışanlar ve işverenlerin yüzde 35’i mevcut işine aile işini devam ettirmek için başladıklarını, yüzde 24.9’u uygun fırsatın kendiliğinden oluştuğunu, yüzde 16.2’si ise ücretli iş bulamadığından bu şekilde çalıştığını belirtti.

Değiştirmek isteyen var

Çalışanların yüzde 81.5’i işteki durumunu değiştirmek istemediğini belirtti. Ücretli çalışanların yüzde 18.9’u kendi hesabına veya işveren olarak çalışmak isterken kendi hesabına çalışanların yüzde 23.2’si ücretli çalışmak istediğini kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde