Herkes ev alırken o şato topluyor

Herkes ev alırken o şato topluyor

Herkesin emeklilik hayali farklıdır. Ama onunki oldukça sıradışı...

Herkes ev alırken o şato topluyor
16px
24px
09.12.2012 20:16
ABONE OLgoogle

Herkesin emeklilik hayali farklıdır. Ama onunki oldukça sıradışı... Ankaralı ünlü avukat Bilgiç Ertürk, birikimleriyle Avrupa'da şato topluyor. Emekli olunca birinde oturacak, diğerleri içinse tekliflere açık.

Schaumburg Şatosu: Balduinstein bölgesindeki ünlü şato, Avusturya, Macaristan- Prusya savaşında çok önemli mücadelelere tanıklık etti.  

Kiminde Hitler konaklamış, kiminde Haçlı seferleri planlanmış, kimi ise 2. Dünya Savaşı’nda karargâh olarak kullanılmış... Tüm ihtişamları ile zamana meydan okuyan Avrupa’nın ünlü şatolarının sahibi artık Ankaralı bir avukat.

Almanya’da yoldan geçerken gördüğü Gentzrode Şatosu karşısında büyülenen avukat Bilgiç Ertürk kendini sıradışı bir maceranın içinde buluyor.

“Tıpkı masallardan fırlamış gibiydi. Artık her önünden geçişimde iç geçirerek onu seyrediyordum” diyen Ertürk, inanması zor ama şu anda Alman tarihinde çok önemli bir yeri olan üç şatonun sahibi. Ertürk’ün bu sıradışı macerası bununla da bitmeyecek gibi görünüyor. Çünkü yeni şatolar satın almak için işlemleri başlatmış bile. Almanya’nın yanı sıra Fransa’da Ren Nehri kıyısında gözüne bir değil birkaç tane yeni şato kestirmiş. Bu şatoları ne mi yapacak? Birinde emeklilik günlerini geçirmenin, diğerlerini ise üniversite kampüsü yapmanın planlarını yapıyor...

Gelir vergisi şampiyonu

Yaptığı satın almalar nedeniyle Almanya’da ‘esrarengiz Türk’ olarak eleştiri oklarını üzerine çeken Ertürk’ü biz de geçen hafta gazetelerde çıkan küçük haberlerde ‘Almanya’da şato sahibi olan Türk’ olarak tanıdık. ‘Ama kimdir, neden şato alıyor, kaç şatosu var, bu şatoları ne yapacak, en önemlisi de bu şatoları alacak parayı nereden buldu?’ soruları yanıtsızdı.

Bilgiç Ertürk ve eşi Jülide Ertürk, Ankara’nın önde gelen avukatlarından. Ertürk, birçok yıl gelir vergisi listesinde avukatlar kategorisinde şampiyon olarak listede yer aldı. Ertürk, 2009 yılında 1 milyon 631 bin TL gelir vergisi ödedi. Ertük, bir dönem Avrupalı Demirbank mağdurlarının avukatı olarak gündemdeydi.
 
‘Param çok, alırım’ demekle olmuyor

Şato satın almak parası olsa da her babayiğidin harcı değil. Bilgiç Ertürk, şato satın almanın çok meşakkatli bir iş olduğunu ve büyük bir mücadele gerektirdiğini açıklıyor. “Benim bir satışı tamamlamam tam 2 yıl” diyerek işin zorluğuna dikkat çeken Ertürk, ön alım hakkı olan 60 farklı kurumun ikna edilmesi ve onlardan tek tek onay alınması gerektiğini belirtiyor. Satılık şatolarda öncelikle belediye, orman idaresi, anıtlar kurulu, eyaletler gibi mercilere alım hakkı tanındığını onların satın almayacağını beyan etmesi ile şahsa satışın mümkün olduğunu belirten Ertürk, “Neticede tarihlerini satıyorlar” diyor.

Telefonu susmuyor holdingler peşinde
 
Meğer hepimizin içinde bir şato sevdası varmış da haberimiz yokmuş! Çünkü Ertürk’ün telefonları susmaz olmuş. İlk şatosunu satın aldıktan sonra yakın çevresinden ‘ne yaptın sen’ tepkisi beklerken gelen meraklı sorular Ertürk’ü de şaşırtmış. “Nasıl aldın, kaç lira, biz de alabilir miyiz? diye her gün onlarca telefon alıyorum” diyen Ertürk’ü arayanlar arasında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin de olduğunu öğreniyoruz. Ertürk, “Şu anda birçok şirket Avrupa ofisi ya da otel yapmak için şato satın almak istiyor” açıklamasını yapıyor.

Restorasyon için 5 kat fazla harcayacak
 
Ertürk, şatoları kaça satın aldığını sır gibi saklıyor. Sadece ‘çok para’ demekle yetiniyor. Ertürk’ün belirttiğine göre asıl harcama bundan sonra. Restorasyonun çok meşakkatli olduğunu belirten Ertürk, bir şatonun restorasyonunun satın aldığı fiyatın 5 katına mal olacağını açıklıyor. Ertürk, “Duvarların kalınlığı 2 metre. Isıtma, su tesisatı kurmak için duvarların delinmesi mümkün değil. Onun için özel sistemler kuruluyor. Bunların hepsi de yüksek maliyet demek” diyor.

Şatom, üniversite olsun istiyorum
 
Bilgiç Ertürk, en büyük hayalini ise şatolardan en az birinin üniversite kampüsü olması olarak açıklıyor. Bunun için de talip olan eğitim kurumları ile görüşmelere başladıklarını belirten Ertürk, “Hedefim Almanya ve Türkiye arasında eğitim köprüsü kurulmasını sağlamak. Çift diploma imkânı yaratılacak modeller üzerine şu anda çok sayıda görüşme yapıyoruz” diyor.

Sibel Cingi/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde