Hem taklitçi hem tefeci

Hem taklitçi hem tefeci

Paskalya tatilindeki alışveriş pastasından pay almak isteyen taklitçiler Kapalıçarşı’ya mal yığdı. Ancak..

Hem taklitçi hem tefeci
16px
24px
25.04.2011 07:29
ABONE OLgoogle

Paskalya tatilindeki alışveriş pastasından pay almak isteyen taklitçiler Kapalıçarşı’ya mal yığdı. 6 aydır takipte olan polis, 141 yere baskın yaptı, 15 kamyon ürüne el koydu.

HIRİSTİYAN dünyasının dini bayramı Paskalya tatili nedeniyle İstanbul’a akın eden turistlerin alışverişinden ciddi pay almayı planlayan Kapalıçarşı’nın hesabı bu kez tutmadı.

Paskalya tatilinde turist sayısının artacağını bilen ve Prada, Louis Vuitton gibi ünlü  markaların taklit çantalarını depolardan çıkartıp, vitrine koyan Kapalıçarşı’daki bazı esnaf, dün sabah dükkanlarına geldiğinde karşılarında turist yerine polisi buldu. Normalde pazar günleri kapalı olan Kapalıçarşı, Paskalya nedeniyle bu pazar açık. Tüm bunları hesaplayan İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri de yaklaşık 6 ay süren takip sonrası dün 141 adrese son yılların en büyük operasyonunu düzenledi.

Şebeke çöktü, 73 gözaltı

İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, çok sayıda tanınmış markanın sahte ürünlerini piyasaya süren şebekeye yönelik olarak 67 ev, 63 işyeri ve 11 imalathaneye baskın yaptı. Savcı Faruk Erşan Yılmaz’ın talimatıyla yapılan operasyonlarda, ürettiği taklit markalı ürünleri organize bir şekilde Kapalıçarşı başta olmak üzere Gedikpaşa, Sirkeci’deki bazı dükkanlarda sattığı belirlenen şebeke çökertildi.

Baskın yapılan yerler arasında Fatih ve Bakırköy de bulunuyor. Baskınlarda el konulan ürünler 15 kamyona yüklenirken, 73 kişi gözaltına alındı. Savcı Yılmaz’ın talimatıyla adliyede görevli şebeke üyelerine bilgi sızdıran iki katip de yakalandı. Operasyonun ana merkezini oluşturan Kapalıçarşı’daki baskında polis dükkanlar ve depoları didik didik arayarak, ünlü markaların başta çanta olmak üzere kemer, saat ve elektronik gibi çok sayıda taklidine el koydu.

Polis operasyonunu merakla izleyen esnaf, Kapalıçarşı’nın tarihindeki en büyük baskın olduğunu kaydettiler. Esnaflar “Daha önce bu büyüklükte bir baskın görmemiştik. Polis gelir dükkanda olan 3-5 çantayı alır giderdi. Fakat Paskalya nedeniyle turist çok olduğu için bütün esnaf depodaki tüm malını dükkana yığmıştı. Operasyonla tüm mallar gitti” dedi.

Kapalıçarşı’da sosyeteye yönelik üretilen sahte çantaların fiyatları 30-300 dolar arasında değişiyor. Esnaf en çok 300 dolara satılan Louis Vuitton ve Prada marka çantalara ilgi olduğunu kaydetti. Bülent Ersoy, Eda Taşpınar, Cemil İpekçi, Tuğba Özay gibi ünlülerin Kapalıçarşı’dan alışveriş yaptığı belirtiliyor.

Hem taklitçi hem tefeci

Polis, şebekenin 3 ayrı grup tarafından yönetildiğini belirledi. Bu grupların liderlerinden Ermeni asıllı Krikar K. ile Murat Y., Eyüp Y., Günaydın D. ve Mehmet M.’nin evinde yapılan aramalarda 5 milyon lira nakit para ele geçirildi. Grup liderlerinin banka hesaplarında da 5 milyon lira bulunduğu tespit edildi. Gözaltına alınan zanlılar hakkında ‘taklit mal üretmek ve satmak amacıyla suç örgütü kurmak ve tefecilik yapmak’ suçundan işlem yapılacağı belirtildi.

BİLGİ SIZDIRANLAR GÖZALTINDA

Katipler, operasyonu önceden haber vermiş

İSTANBUL genelinde sahte ürün dağıtan şebekeye yönelik çok sayıda operasyondan eli boş dönen polis bu sefer işi sağlama aldı. Önce köstebek bulundu. Sosyetik bölgelere sahte ürün satan bazı şahısları takibe alan polis, mahkeme kararıyla baskın yaptığı işyerlerinin kısa süre önce taşındığını tespit etti. Bunun üzerine polis operasyon bilgilerini sızdıran kişileri aramaya başladı. Aranan köstebekler Sultan Ahmet Adliyesi’nde bulundu.

Sahtecilik, Fikri Mülkiyet hakları ve Marka suçlarına bakan Mahkeme’de görev yapan iki katibin Eminönü bölgesinde faaliyet yapan sahtecilerle irtibatta olduğu belirlendi. Başka bir mahkemeden alınan kararla takibe alınan katiplerin şebeke elamanları ile irtibatları ortaya çıkarıldı. Takip sırasında polis katiplerin bağlantısını kanıtlamak için, şebeke içinde faaliyet yapan bir iş yeri ile ilgili arama izni aldı. Arama izninin hemen ardından mahkemeden çıkan katiplerin kalabalık yerlerde şebeke elemanları ile buluştuğu görüldü. Görüşmenin ardından katipler adliyeye dönerken şebeke elemanları arama izni alınan iş yerlerine giderek sahte ürünleri boşaltmaya başladı. Bu tespitten sonra dün yapılan operasyonda katipler de gözaltına alındı.

Varol Nalbant/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde