Hazır giyimci MB’den ruble desteği bekliyor

Hazır giyimci MB’den ruble desteği bekliyor

Rusya’da pazar kaybına uğramak istemeyen hazır giyimciler Merkez Bankası’ndan destek bekliyor

Hazır giyimci MB’den ruble desteği bekliyor
16px
24px
27.02.2015 06:35
ABONE OLgoogle
Türk hazır giyimciler, krizdeki Rusya’ya “yanınızdayız” mesajı verdi. Rusya’da pazar kaybına uğramak istemediklerini belirten İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Merkez Bankası’nın vereceği ruble desteğinden, Rusya’daki AVM’lerin kiralama planlarına kadar pek çok konuda düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi. 

Geçtiğimiz salı günü Moskova’da başlayan Collection Premiere Moscow Fuarı, eski günlerini arattı. Yoğunluğun ve katılımcı sayısının azaldığı gözlenen fuarda, Türk katılımcıların da oranı neredeyse yarı yarıya düştü.

Tanrıverdi, rubledeki değer kaybı ve AB kotasıyla zor günler geçiren Rusya’dan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi ve taraflardan yeni adımlar beklediklerini söyledi. Merkez bankalarının ruble ve ticaretin önünü açmaları gerektiğini kaydeden Tanrıverdi, “Türkiye Rusya’dan yılda 30 milyar dolara yakın petrol ve petrol ürünü ithal ediyor. Bu rakamın yüzde 10’unu rubleyle ithal edebiliriz. Karşılığında bizim Merkez Bankamız da belirli periyotlarda rublenin değerini sabitleyerek ihracatçılarımızın kaybını önleyebilir. Merkez Bankası taşın altına elini koyarsa çok ciddi bir iş hacmi yakalarız” dedi. 

AVM kirası ruble ile olsun 

Tanrıverdi’nin dikkat çektiği konulardan biri de Rusya’da dövizle ödenen AVM kiraları oldu. “AVM’lerde döviz yerine rubleyle kira ödeme konusunda düzenleme bekliyoruz” diyen Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya ile yapılacak bir Tercihli Ticaret Anlaşması’nı da dört gözle bekliyoruz. Türkiye 2014 yılında Rusya’ya 351 milyon dolarlık hazırgiyim ihracatı gerçekleştirdi. Bu haliyle Türkiye, Rusya pazarından yüzde 4.4 pay alıyor. Bavul ticaretiyle bu rakam çok daha yüksek seviyelere çıkıyor. Rusya 18.7 milyar dolarlık Türkiye hazır giyim ihracatında yüzde 1.87 paya sahip. Bu pazarı kaybetmemek için rubleyle ticareti artırıcı önlemler almamız gerekiyor.” Rusya’da çok sayıda perakende Türk markasının distribütörlüğünü yapan Moda&Bosca Group Ortağı Volkan Ergün de finansal kaygılarla döviz üzerinden alınan kiraların Türk markaları zor duruma soktuğunu ve mağaza kapatmamak adına yoğun çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Avrupa ile ön avans mücadelesi 

Rusya ile ticarette tartışma konusu yaratan ve çok sayıda firmanın alacak sıkıntısı çekmesine neden olan açık hesap ve avans konusuna da değinen Tanrıverdi, “Rusya pazarında alacaklarda yüzde 50’li kaybınızın olması kötüdür ama üstesinden gelinemez, yıkıcı bir sorun değildir. Fuarda Türk standlarına gelen Ruslar, sıkıntılı ortamdan dolayı Avrupalı firmaların daha fazla ön avans istediklerini ve fiyatlarını çok pahalı bulduklarını söyledi. Geçmişte sipariş aldığımızda yüzde 20-30 arasında avans alıyorduk. Bugün yüzde 20 alıyoruz ya da hiç almıyoruz. O yüzden bundan sonra daha çok Türk firması tercih edilecek” değerlendirmesini yaptı. 

Sektör olarak Rusya ile ticari ilişkileri geliştirmek için yeni bir tanıtım atağı başlatacaklarını kaydeden Tanrıverdi, “Biz Rusya’nın sadece güçlü olduğu dönemlerde değil krizlerde de yanında olmak istiyoruz” diyerek gerekli altyapıların hazır olması halinde Rusya’da üretime de sıcak baktıklarını belirtti. 

Ticareti aile bağları canlandıracak 

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Volkan Atik, uzun yıllardır Avrupa’nın dev markalarına fason üretim yapan Türkiye’nin son 10-15 yıldır kendi markalarıyla dünya pazarlarında söz sahibi olmaya başladığını söyledi. Atik son araştırmalara göre Türk şirketlerinin yurtdışında 5 bin mağazası olduğunu söyledi. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyüpkoca iki ülke arasındaki evliliklere göndermede bulunarak, “27 yıldır Rusya ile iş yapıyorum. Çok fazla ortak noktamız var. Eminim geleceği beraber yazacağız. 120 binden fazla Rus gelinimiz; Türkiye’de babaanneler, Rusya’da anneanneler var. Bu iyi bir ticareti gerektirir” yorumunu yaptı.

Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği Başkanı İlker Karataş da Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere, Rusya’nın büyük şehirlerindeki AVM’lerde Türk markalarının mağaza sayısının arttığını dile getirdi ve zenginleşen Rus orta sınıfının Türk mağazalarından giyindiği bilgisini verdi.

Teşvik artmazsa Rus turist 2 milyonda kalır

Geçtiğimiz aylarda başlayan ve Rusya’dan gelen uçaklara verilen yakıt teşvikinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Rus-Türk İş Adamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, “ÖTV ve havaalanı vergileri de tekrar düzenlenmeli. Tur operatörleri de bu dönemde elini taşın altına koymalı. Gerekli atılımları yapmazsak Rusya’dan Türkiye’ye gelen yılık 4 milyon turist yarı yarıya düşecektir” dedi.
Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde