Hazine ile Sabah akraba oldu: Paranın kontrolü Saray'a geçiyor

Hazine ile Sabah akraba oldu: Paranın kontrolü Saray'a geçiyor

Sabah'ın patronlarının tüm işleri Hazine'yle. Bahsedilen 5 patrondan sadece Mehmet Cengiz'in tek başına Hazine'yle bağlantılı iş tutarı 100 milyar lirayı geçiyor.

Hazine ile Sabah akraba oldu: Paranın kontrolü Saray'a geçiyor
16px
24px
10.09.2015 08:23
ABONE OLgoogle
Oğuz Karamuk'un yazısından alıntı

Paranın kontrolü Saray'a geçiyor


 Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu İstanbul'da Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'i kabul etti. Basına verilen fotoğraf karesinde ekonomi kurmayları olarak Erdoğan'ın solunda iki isim vardı: Damat Berat Albayrak, danışmanlar Yiğit Bulut ve Cemil Ertem. Fotoğraf normal koşullarda çok konuşulacak türdendi. Ancak herkes es geçmeyi tercih etti. Taraf'tan Hüseyin Özay yazmış dün: Hazine Müsteşarlığı, Erdoğan'ın Damadı ve iki danışmana bağlandı” diye. 

Danışmanların pek önemi yok. Ama damat önemli… Neden önemli?

Çünkü damat daha kısa süre öncesine kadar Sabah'ın sahibi olan Çalık Grubu'nun başındaydı. Çalık, Sabah'ı 17/25 Aralık dosyaları ve ses kayıtlarından da tanıdığımız 5 işadamına devretti. Devir sırasında neler yaşandığına, damadın bu işlerde nasıl bir rol aldığına sanırım hepimiz ses kayıtları ve ortaya dökülen savcılık iddianamelerinden şahit olduk. Damat ve onun ağabeyinin başında bulunduğu Sabah gazetesinin nasıl havuza daldığının şahidi olduk.

HAZİNE İLE SABAH AKRABA OLMUŞ

Dikkat ettiyseniz birdenbire Hazine'den, Sabah'a ve onun patronlarına kadar uzandık. Uzandık çünkü Sabah'ın patronlarının tüm işleri Hazine'yle. Bahsedilen 5 patrondan sadece Mehmet Cengiz'in tek başına Hazine'yle bağlantılı iş tutarı 100 milyar lirayı geçiyor. Diğer patronların toplamı da bundan az değil. Sonuç olarak müşteriyle, dükkân sahibi arasında organik bir bağ kurulmuş oldu. Bir başka deyişle Sabah ile devlet Hazinesi birinci dereceden akraba oldu. Bugüne kadar havuz patronlarına bazı Hazine garantileri sağlanmıştı. Bundan sonra ne sağlanacak izleyip göreceğiz.

Diğer taraftan Hazine'nin damada bağlanması bu kadar basit bir şey de değil. Nihai olarak, yeni parayla yarım katrilyon liralık bütçesini yöneten, ödemeleri yapan da Hazine. Bu, Hazine'ye sadece iş dünyasının değil, tüm devlet organizasyonunun da kontrol yetkisini veriyor.
 
İSTANBUL SERMAYESİNİN DURUMU

Ayrıca Merkez Bankası ve kamu bankalarının ana hissedarı da Hazine. Para politikaları, kredi faizleri, kimlere kredi verileceği de Hazine'ye bağlı yani…

Ve tabii Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürlüğü de ona bağlı. Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü deyince, damadın elinde nasıl bir güç olduğunu sanırım banka patronları, ihracatçı ve ithalatçılar daha iyi anlayacaktır. Anlamayanlar ya da anlamazlıktan gelenler gidip Banka ve Kambiyo Genel Müdürlüğü'nün yetkilerine bakarsa rahatlıkla konuyu çözecektir…

Diyeceğim o ki, Türkiye'de paranın tüm kontrolü birinci dereceden akraba yoluyla artık Saray'ın eline geçti. Pek matah olmasa da Batı ve TÜSİAD'a ‘şirin' gözükeceğim derdiyle yumuşak eldiven görevini üstlenen, bebek yüzlü Babacan da yok artık. 

Özetle, Saray devriminin finansal bacağı da tamamlanmak üzere… Parayı kontrol eden, nereyi kontrol eder sanırım hepiniz biliyorsunuz… 

Meydan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde