Hazine arazisi Erdoğan’ın kurmayına

Hazine arazisi Erdoğan’ın kurmayına

Ankara Gölbaşı’ndaki 110 dönümlük Hazine’ye ait arazinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Kürt sorunu konusunda önemli kurmaylarından biri olan İhsan Arslan’ın vakfına 182 bin TL’lik bir kıyakla tahsis edildiği ortaya çıktı.

Hazine arazisi Erdoğan’ın kurmayına
16px
24px
19.07.2015 07:59
ABONE OLgoogle
Ankara Gölbaşı’ndaki 110 dönümlük Hazine’ye ait arazinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Kürt sorunu konusunda önemli kurmaylarından biri olan İhsan Arslan’ın vakfına 182 bin TL’lik bir kıyakla tahsis edildiği ortaya çıktı.

Ankara Gölbaşı’ndaki 110 dönümlük Hazine’ye ait arazinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Kürt sorunu konusunda önemli kurmaylarından biri olarak gösterilen eski AKP’li milletvekili İhsan Arslan’ın vakfına 182 bin TL’lik bir kıyakla tahsis edildiği ortaya çıktı. İhsan Arslan’ın oğlu Mücahit (İhsan) Arslan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakanlığı döneminde danışmanlık yapıyordu.

Vakıf, 26 Eylül 2014’te Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne sunduğu dilekçeyle, Gölbaşı Kızılcaşar Mahallesi’nde mülkiyeti Hazine’ye ait 661 parseldeki 110 dönümlük arazi üzerinde Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmak üzere irtifak hakkı talebinde bulundu. Defterdarlıktan verilen yanıtta, arazinin binlik uygulama imar planında rekreasyon (sosyal ve kültürel altyapı alanları kapsamında piknik ve eğlence alanı) alanı olarak ayrıldığı ancak bu planın mahkeme kararı ile iptal edildiği belirtildi. Arazinin belediye sınırları içinde kaldığı ve üzerine kısmen yıkıntı atıklarının döküldüğü kaydedildi.

19 Kasım 2014 tarihli irtifak hakkına ilişkin bedel tespit raporunda söz konusu taşınmaza ilk yıl için metrekaresi 1.66 TL’den toplamda 182 bin TL irtifak hakkı bedeli takdir edildiği aktarıldı. Yapılan incelemede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın söz konusu arazinin rezerv yapı alanı olarak ilan edilmesinde sakınca bulunmadığını bildirdiği aktarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın arazinin rezerv yapı alanı olarak belirlenmesi hususunda aldığı bir karar olmadığı belirtilerek, tasarrufun Maliye Bakanlığı’nda olduğu vurgulandı. Rezerv yapı alanı riskli bölgelerin ve riskli yapıların belirlenmesi üzerine buradaki yerleşimin taşınması için belirlenen alanları ifade ediyor.

3 ayda onay

Vakfın 26 Eylül 2014 tarihli talebinin iletildiği Başbakanlık Ekonomik Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı ise jet kararla talepten yalnızca 3 ay sonra 22 Aralık’ta talebin uygun görüldüğünü bildirdi. Vakfın da vergi muafiyeti tanınan vakıflar arasında olduğu ifade edildi. Maliye Bakanlığı da arazinin İhsan Arslan Vakfı’na 30 yıl süre ile 182 bin TL üzerinden pazarlık usulü ile devredilmesine olur verdi.

İhsan Arslan kimdir?

Eski AKP Diyarbakır Milletvekili ve Kürt sorunu konusunda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından olan İhsan Arslan bir dönem Mazlum- Der’in Genel Başkanlığı’nı yürüttü. Arslan, Zaman gazetesi kurulduğunda gazetenin 3 sahibinden biriydi. Arslan’ın kızı Tuğba Arslan’ın ismi KİPTAŞ’ın Topkapı’daki Merkez Evler projesinde maliyetine fiyatlarla ev sahibi olan kişiler arasında geçmişti. Diğer kızı Ayşe Arslan’ın nikâh şahidi ise yine Tayyip Erdoğan’dı. Ayşe Arslan’ın yöneticilik Niagara Vakfı’nın Onursal Başkanı ise Fethullah Gülen.

Canan Coşkun / Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde