Haydi Kadir Topbaş göreve! Zarrab'ın kaçak katını yıkabilecek mi?

Haydi Kadir Topbaş göreve! Zarrab'ın kaçak katını yıkabilecek mi?

Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri tarihi eserleri eski haline getirecek mi?

Haydi Kadir Topbaş göreve! Zarrab'ın kaçak katını yıkabilecek mi?
16px
24px
05.08.2015 04:22
ABONE OLgoogle
17 Aralık soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab’a İstanbul Boğazı’ndaki yalı ve köşkündeki restorasyon rezaletini düzeltmesi için verilen süre doldu. Şimdi top bir metrelik duvarı 60 zabıtayla yıkan Topbaş’ta…

Kanlıca’daki tarihi Mehmet Arif Bey Yalıları’ına zarar verip kaçak kat çıkan ve Kandilli’deki tescilli eser köşkü yıkıp, bahçesindeki ağaçlara keserek kaçak bina inşa eden 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab’a verilen süre doldu.

Restorasyon rezaletinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu 1 Temmuz 2015’te yalıların ve köşkün projelerine uygun hale getirilerek kaçak yapıların yıkılmasına karar vermişti.

Aradan geçen 1 aylık sürede Zarrab tarihi eserleri aslına uygun hale getirmek için hiçbir adım atmadı. Zarrab’ın tebligatın ardından 15 gün içerisinde Kanlıca’daki Mehmet Arif Bey Yalıları arasında yapılan asansör ve tüneli kaldırması gerekiyordu.

KESTİĞİ AĞAÇLARI DİKECEK

Ayrıca dış cepheyi eski haline getirilerek yalılardan birine yapılan kaçak katı da yıkmak zorundaydı. Kandilli’deki köşkün çatısındaki fazla kat ve bahçesindeki üç katlı kaçak yapıya da hiçbir müdahalede bulunmayan Zarrab’ın kestiği ağaçları da yeniden dikmesi gerekiyor. Şimdi top İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nde. Boğaziçi Kanunu’na göre, yapılardaki imar mevzuatına aykırı olarak yapılan değişiklikler ve eklentiler yıkılacak ve yıkım masrafları yüzde 20 fazlası ile Zarrab’dan tahsil edilecek.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Boğaziçi Kanunu’nda yıkımın yanı sıra inşaat ruhsatı ile eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri için hapis cezası öngörülüyor. Yasanın 18’inci maddesinde, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan altı aya kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılacağı yazıyor. SÖZCÜ’nün haberlerinin ardından, Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri Zarrab hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Yıkılmazsa sorumluluk O’na ait

Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı olduğuna dikkat çeken İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, karara rağmen yıkım gerçekleşmezse sorumlunun İBB Başkanı Topbaş olacağını söyledi. Çeşitli gerekçelerle geçmişte yıkım kararlarının uygulanmadığına dikkat çeken Sağ, “Yıkım için ekiplerimiz gitti,‘Bina işgalli, ayrıca İDGAŞ’a, İSKİ’ye, elektrik kurumuna yazı yazdık bu kurumlar kesme işlemlerini yapmadıkları için yıkım yapamıyoruz’ diyebilirler ve yıkım yapılmaz. İstanbul’da bunun 10 binlerce örneği var. Eğer bu yöntem izlenirse sorumlusu Kadir Topbaş’tır” dedi.

İsmail Şahin/Sözcü
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde