Hayaller Tesla gerçekler TÜBİTAK: 100 Milyon TL boşa gitti

Hayaller Tesla gerçekler TÜBİTAK: 100 Milyon TL boşa gitti

Büyük umutlarla tanıtılan yerli otomobilin henüz pazarı olmayan elektrikli otomobil olduğu ortaya çıktı.

Hayaller Tesla gerçekler TÜBİTAK: 100 Milyon TL boşa gitti
16px
24px
10.05.2016 08:37
ABONE OLgoogle
Büyük umutlarla tanıtılan yerli otomobilin henüz pazarı olmayan elektrikli otomobil olduğu ortaya çıktı. Bakan Fikri Işık’ın “Patentini alacağız” dediği ‘menzil uzatıcı’ teknoloji de BMW tarafından halihazırda kullanılıyor. Mili denilen araç için birçok yabancı firmayla anlaşma yapılmaya başlandı.

Büyük umutlarla duyurulan ‘yerli ve milli’ otomobilin detayları ortaya çıktı. Bilim Bakanı Fikri Işık’ın açıklamalarına göre yerli otomobil, pazar payı 1000’de 1’i bile bulmayan elektrikli otomobil pazarına hitap edecek. Yani otomobil devlerine alternatif olmayacak. Bakan Işık’ın “Patentini alacağız” dediği elektrikli otomobilin menzilini uzatacak sistem ise daha önce kullanılan bir sistem.

Bakan’dan iddialı çıkış

7 Haziran seçimlerinden hemen önce tanıtılan ve büyük tartışmalara neden olan ‘yerli ve milli’ otomobilin detaylarından ‘hüsran’ çıktı. Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Hürriyet’e verdiği mülakatta TÜBİTAK’ta kurulan ‘yerli otomobil’ departmanının çalışmalarını anlatarak, “Elektrikli otomobilin 1 numarası olan Tesla’yı solda sıfır bırakacak bir otomobil olacak” iddialarında bulundu.

‘Devlere rakip olamayacağız’

Seçimlerden önce lansmanı yapılan ‘yerli ve milli’ otomobilin, aslında otomobil devlerine rakip bir araç olmayacağı ortaya çıktı. Bakan Işık, “Elektrikli otomobil pazarı için çalışıyoruz. Otomobil devlerine rakip olamayız. Onun için çalışmalarımız da teknoloji odaklı olacak” açıklamasını yaptı. Buna göre geliştirilen otomobil vatandaşın geneline hitap etmeyecek.

100 milyon TL’lik platform değişecek

Bakan Işık, Saab’dan alınan platformda üretilen ve ‘çakma yerli’ eleştirilerine maruz kalan prototipi de açıkladı. Bakan’a göre Saab’dan alınan platform değiştirilecek. Bu platformda araç üretimi yapılmayacak.

Yabancı üretirse milli olamayacak

Bakan Işık, geliştirilen teknolojiyi üretecek bir ‘babayiğit’ olması gerektiğini söyledi. Buna göre TÜBİTAK’ın geliştirdiği yerli Türk otomobili kim üretirse onun olacak. Bunun için Fiat’ın da aralarında bulunduğu birçok talibin olduğu söylendi. Ancak projeyi bir yabancı da satın alabilir. Bu durumda da isim ve tasarım da üretici firmaya ait olacak.

Eski teknolojiyi ısıtacaklar

Bakan Işık’ın elektrikli yerli otomobille ilgili verdiği detaylardan biri de ‘menzil uzatıcı’ adlı teknoloji. Buna göre otomobile konulacak 1 litrelik bir konvansiyonel motor elektrik üreterek menzili uzatacak. Bakan Işık bu teknolojiyi TÜBİTAK ekibinin geliştirdiğini ve patentinin alınacağını söyledi.

Ancak ‘menzil uzatıcı motor’ BMW’nin i3 adlı elektrikli otomobilinde halihazırda kullanılan bir teknoloji. Hatta hükümet, “Motor konulursa elektrikli otomobil olmaz” gerekçesiyle BMW’nin i3 modelinde bu ekipmanı eklemesini yasaklamış, Türkiye’ye gelen i3’ler menzil uzatıcı olmaksızın ithal edilmişti.
Ahmet Çıngır/Meydan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde