Hayali ihracatın altından yine aynı iş adamı çıktı

Hayali ihracatın altından yine aynı iş adamı çıktı

Başta İstanbul olmak üzere 16 ilde 750 milyon liralık hayali ihracat operasyonu düzenlendi

Hayali ihracatın altından yine aynı iş adamı çıktı
16px
24px
21.03.2015 08:37
ABONE OLgoogle
Başta İstanbul olmak üzere 16 ilde 750 milyon liralık hayali ihracat operasyonu düzenlendi. Eş zamanlı operasyonlarda 8'i kadın 53 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltı listesinde 68 şüpheli yer alıyor. Kolları yurtdışına uzanan şebeke, sahte belgelerle devleti 750 milyon lira zarara uğratmakla suçlanıyor. Soruşturma, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Kapıcı'nın koordinasyonunda savcı Ercan Devrim tarafından yürütülüyor. 

LİSTEDE İŞADAMLARI DA VAR 

Hayali ihracat çetesinin merkezinin Eminönü Sultanhamam olduğu öğrenildi. Yaşa dışı faaliyetlerin, Eminönü'nde kumaş ithalatı ve ihracatıyla uğraşan 20'ye yakın kumaş fabrikası tarafından yapıldığı belirtildi. Hayali ihracat çetesinin liderinin daha önce aynı suçlardan Emniyet'te sabıka kaydı bulunan Ahmet Gerz olduğu öğrenildi. Ayrıca 38 işadamının bulunduğu gözaltı listesinde yine Eminönü Sultanhamam'da kumaş ticareti yapan ünlü kumaşçı Celal Kaya ile Bursa'da kumaş ticareti yapan Cüneyt Dizdar'ın da bulunduğu belirtildi. Operasyon Iğdır'dan Manisa'ya 16 ilde gerçekleştirildi. 

İHRAÇ ETMEDİLER İÇERİDE SATTILAR

Hayali vurguncuların, ihraç etmek amacıyla yurtdışından KDV'siz hammadde ve malzeme ithal ettikleri belirlendi. Şüphelilerin başta koltuk kumaşı olmak üzere değişik tekstil ürün ve malzemeleri, ihracat yapılan ürünlerde kullanmayıp iç piyasaya sattığı ve bu yöntemle devleti milyonlarca liralık vergi zararına uğrattığı tespit edildi. Sahte belgelerle getirdikleri ürünleri işlenmiş gösterip yurtdışına satmış gibi yansıttıkları belirlendi.

5 GÜMRÜK MEMURU GÖZALTINA ALINDI

Hayali ihracatçıların, bugüne dek 50'ye yakın sahte işlem yaptığı tespit edildi. Gözaltına alınanlar arasında 5 gümrük memurunun da olduğu öğrenildi. Mali polis tarafından 15 şüphelinin aranmasına devam ediliyor. 68 şüpheliden 19'unun İstanbul dışındaki illerde gözaltına alınarak getirileceği belirtildi.

80'e yakın adrese sabaha karşı eş zamanlı olarak 250 polisle düzenlenen dev operasyona Mali Suçlarla Mücadele Sahtecilik Bürosu'nun koordinesinde Kaçakçılık, Organize, Siber, Narkotik ve Deniz Şubeler'in yanı sıra Özel Harekât polisi de destek verdi.

Ferit Zengin/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde