Hayalet turistle kara para aklama

Hayalet turistle kara para aklama

Birbirinden yaratıcı kara para aklama yöntemlerine bir yenisi daha eklendi.

Hayalet turistle kara para aklama
16px
24px
18.04.2010 11:27
ABONE OLgoogle

Kara paracıların bu kez de olmayan turistleri varmış gibi gösterip kara para akladıkları ortaya çıktı

Akıllara durgunluk veren kara para aklama yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) eski Başkan Yardımcısı Ramazan Başak, dünyada kara para aklamak için her yönteme başvuranların bu kez de turizm sektörüne el attığını söyledi. Başak, kara paracıların olmayan turistleri varmış gibi gösterip kara para akladıklarını belirtti.

Ramazan Başak, geçtiğimiz günlerde 21 ülkenin bakan yardımcısının katıldığı, kendisinin Türkiye’deki yolsuzluk süreçlerini ve kara para ile mücadele yöntemlerini anlatığı uluslararası bir toplantıda ortaya çıkan detayları şöyle anlattı:

“Irak İçişleri Bakan Yardımcısı’nın verdiği bilgiye göre, tıpkı hayali ihracatla kara para aklandığı gibi turizm gelirleriyle de kara para aklanıyor. Bu yolla, kara paranın getirilmek istendiği ülkeye sanki yüzlerce, binlerce turist gelmiş, kalmış, para harcamış, döviz bırakmış gibi gösteriliyor. Bu yöntemde de hayali ihracatta olduğu gibi iki ayrı ülkede karşılıklı paravan şirketler kuruluyor ve kara para bir ülkeden diğerine turizm geliri adı altında transfer ediliyor.”

‘Detayda görülür ama...’

Paravan şirketlerin ülkeye getirdikleri örneğin 100 turisti 1000 turist olarak gösterebildiklerine de dikkat çeken Ramazan Başak şunları kaydetti:

“Burada amaç gelen paranın ilk etapta yasal ticari faaliyetlerden kazanıldığı izlenimini yaratmak. Ülkeye giren turistlere ilişkin belgeler detaylı olarak incelendiğinde ise her kara para aklama yöntemi gibi bu yöntem de tespit edilebilir.”

Ramazan Başak, yıllardır kara para ile mücadele konusunda çalışmış olmasına ve bu konuda eğitimler düzenlemesine rağmen ilk kez duyduğunu söylediği bu yöntemi ‘çok mantıklı’ diye niteledi. Başak, yöntemin henüz tespit edilmiş olmamakla birlikte büyük bir olasılıkla Türkiye’de de kullanıldığını ifade etti.

 AIDS’liye sigorta yapıp tazminatını alıyorlar

Kara para aklama konusunda kullanılan yöntemlerden birinin de ‘AIDS poliçeleri’ olduğu ifade eden Ramazan Başak şu bilgileri verdi:

“Bu yöntemde, AIDS gibi ölümcül hastalığı olanlara yüksek miktarlarda hayat sigortası yaptırılıyor, poliçede belirtilen tazminat bedeli hastaya nakit ödeniyor. Hasta öldüğünde ise yasal olan sigorta tazminatı kara paracılar tarafından alınıyor.”

 Erotik hatlarla uyuşturucu ticareti

Tüm dünyada kara paranın temelde mantarlama (parçalama), vergi cennnetlerine aktarma, tabela bankalarla ya da paravan ve göstermelik şirketler üzerinden aklama gibi yöntemlerle aklandığını anlatan Ramazan Başak, diğer ilginç kara para aklama yöntemlerini şöyle sıraladı:
900’lü hatlarla aklama: Özellikle uyuşturucu satıcıları, sattıkları uyuşturucunun bedelini nakit almıyor, müşterilerinden ödeme olarak kendi kurdukları, çok yüksek fiyatlı 900’lü erotik hatlardan birini aramasını istiyor.

Milli piyango ve ikramiye satın alma: Kara para almamak isteyenler çekilişlerden yüksek ikramiye kazananların biletlerini ikramiye bedelinden biraz daha yüksek bir bedele satın alıp kendi gelirlerini piyangodan gelmiş gibi gösteriyorlar.

Ceket vatkasında kuryecilik: Yasal olmayan yöntemlerden kazanılan paralar, gümrüklerden ceket, kaban, palto vatkalarının içinde geçiriliyor.

Mezarlık yöntemi: Mezar taşlarının üzerindeki isimlere hesap açılarak kara paralar bu hesaplara yatırılıyor.

Hayali ihracat: Türkiye’de genellikle ihracat için verilen teşviki alabilmek için başvurulan bu yöntem, çoğu zaman kara para aklamak için de kullanılıyor.

İhracat gelirleri: Hayali ihracattan farklı olarak ihraç edilen ürünlerin fiyatı olduğundan çok gösterilerek kara para yasal hale getiriliyor.

Esra Özsümer/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde