‘Hayalet şehir’ Maraş, 46 yıl sonra halka açıldı

‘Hayalet şehir’ Maraş, 46 yıl sonra halka açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 46 yıldır kapalı olan Maraş Bölgesi bugün açıldı.

‘Hayalet şehir’ Maraş, 46 yıl sonra halka açıldı
16px
24px
08.10.2020 15:30
ABONE OLgoogle

KKTC’de 46 yıldır kapalı olan Maraş Bölgesi bugün açıldı. Kıbrıs’taki Maraş bölgesi, Akdeniz’in gözde turizm mekanlarından biri, Hollywood yıldızlarının uğrak yeriydi. 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra yerleşime kapatılmış ve askeri bölge ilan edilmişti.

KKTC hükûmeti, Kapalı Maraş bölgesini yeniden yerleşime açmak için geçen yıl envanter çalışması başlattı. Maraş, 1963-1974 yılları arasında en hareketli günlerini yaşadı. Maraş’taki otellerin 12 binden fazla yatak kapasitesi bulunuyordu. Dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli de bu bölgedeydi. 3 buçuk kilometre uzunluğunda altın rengi kumsalıyla, dünyaca ünlü yıldızların tatil için ilk tercihiydi.

Zamanla hayalet şehre dönen konut ve iş yerlerinden oluşan 8 bin 400 bina bulunuyor. Bölgede 21 banka şubesi, 99 eğlence mekanı da vardı. Tüm bu yapılar 5,5 kilometrekarelik alanda yer alıyordu. KKTC’de Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmı 46 yıl sonra halkın kullanımına açıldı.

GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), cuma günü KKTC’nin kapalı Maraş’ın sahil şeridini halka açma kararını görüşecek. Toplantının yerel saat ile 15.00’da yapılması bekleniyor.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, söz konusu karardan endişe duyulduğunu belirterek, “Ada’da gerginliği artıracak, diyalog ve müzakerelerin başarılı olmasına gölge düşürecek tek taraflı eylemlerden kaçınılması” çağrısı yapmıştı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise BM’nin ilgili Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda kapalı Maraş konusundaki pozisyonunun değişmediğini söylemişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde