Havadan para kazanma diye buna denir!

Havadan para kazanma diye buna denir!

Henüz bu işi yapan az sayıda firma var. Bir çekimin bedeli ise bin ila 4 bin euro arasında değişiyor...

Havadan para kazanma diye buna denir!
16px
24px
18.03.2010 14:28
ABONE OLgoogle

Tuğçe Altınsoy'un haberi/Para Dergisi

Turizmden inşaata, kamudan prodüksiyona pek çok sektör tanıtım ve planlama yapmak için hava fotoğrafçılığından yararlanıyor. Henüz bu işi yapan az sayıda firma var. Bir çekimin bedeli ise bin ila 4 bin euro arasında değişiyor...

HAVA fotoğrafçılığı Türkiye için oldukça yeni bir alan. Geçmişi en fazla 3 yıl öncesine dayanıyor. Çekimler helikopter, zeplin ve balon gibi uçan donanımlarla yapılıyor. Bu hizmeti genelde belediyeler, fabrikalar, sanayi tesisleri, inşaat ve prodüksiyon firmaları, reklam ve planlama yapabilmek amacıyla talep ediyor.

Havadan fotoğraf ve video çekimleri ise genelde radyo kumandalı (RC) helikopterlerle yapılıyor. “Flying cam” (uçan kamera) adı verilen bu çekimleri Türkiye’de yapabilen firma sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az.

Hava fotoğrafçılığı oldukça masraflı bir çalışma. Özellikle helikopter kiralandığı için yüksek maliyetler ortaya çıkabiliyor. Türkiye’de bu iş için kiralanacak bir helikopterin saatlik ücreti yaklaşık bin euro civarında. Ancak uzun periyotlu çekimlerde fiyat düşebiliyor. Avrupa ve Amerika’da ise helikopter maliyetleri çok daha düşük olduğundan çekimler de uygun fiyatlara yapılabiliyor. Yine Avrupa ve Amerika’da bir hava fotoğrafçısı saat başına 500 ila bin 500 euro arasında kazanıyor.

EN AZ BİN EURO

Gelelim Türkiye’ye... Havadan fotoğraf çekimlerinin bedeli iş başına bin ila 4 bin euro arasında değişiyor. Maliyeti belirleyen etkenler arasında işin içeriği, çekim yapılacak mekanın özellikleri, çevre koşulları, uçuş sayısı yer alıyor. Ayrıca çekim yapılacak yerin uzaklığı ve ulaşım şartları da fiyatı etkiliyor. Firmalar çekimle ilgili detaylar görüşüldükten sonra fiyatı belirliyor.

Bu arada hemen belirtelim, çekim yapılacak bölgede çevre güvenliğini işveren sağlıyor. Ayrıca bölgede uçuşla ilgili alınması gereken özel izinler varsa, bunlar da işverenin sorumluluğunda bulunuyor. Hava fotoğrafçılığı alanında hizmet veren firmalar, yağmur ve şiddetli kar yağışında ise çalışmıyor.

KURS YOK, DENEYİM ŞART

Türkiye’de hava fotoğrafçılığıyla ilgili bir kurs ne yazık ki bulunmuyor. Bu nedenle genellikle fotoğrafçılıkla profesyonel olarak uğraşan kişiler sonradan bu alana yöneliyor. Ancak bu kişilerin mutlaka radyo kumandalı helikopterlerle ilgili bilgi ve deneyime sahip olması gerekiyor. Yine radyo kumandalı helikopterle yapılan çekimlerde fotoğraf makinesi helikopterin altına adapte edildiğinden fotoğrafı çeken operatörün çok hızlı reflekslere sahip olması gerekiyor. Yani eline makinesini alıp bir helikopter kiralayan her fotoğrafçı bu işi yapamıyor. Özellikle 6 bin metrelere (rakım) ulaşan yükseklikler göz önüne alındığında işin ciddiyeti daha iyi anlaşılıyor.

FLYCAM

Zeplinle bile çekim yapıyor

2006 yılında kurulan Flycam, firmaların hem yakın hem de uzak yükseklik fotoğraf ve video ihtiyaçlarını karşılıyor. Sinema, reklam, dizi ve belgesel yapımı alanında çalışan firmalara, alçak irtifa hava çekimleri, gece havadan video çekimleri ve genel uzun rota hava çekimleri hizmetleri sunuyor. Mecra reklamcılığı firmaları için de ilgili bölgelerin havadan fotoğraflarını çekiyor. Askeriye ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bazı birimlerine de özel hizmetler sunuyor.

Flycam, radyo kumandalı helikopterle sadece fotoğraf çekimi yapan bir firma değil. Aynı zamanda uçan 8 farklı donanımla açık veya kapalı alanda, akan ya da durağan, kısa mesafe veya uzak mesafe, alçak irtifa veya yüksek irtifa, gece veya gündüz, kısacası her türlü hava fotoğrafı ve video çekimi yapıyor. Bunların yanı sıra inşaat sektörüne pek çok hizmet veriyor. Flycam, mimari ve diğer 3 boyutlu programlarla uyum sağlayabilen sistemlere ve görsellere sahip.

6 hava fotoğrafçısının görev yaptığı Flycam, radyo kumandalı helikopter dışında, zeplin, balon, binek helikopter ve uçakla da çekim yapıyor. Firmanın kurşunsuz benzin kullanan, çevre dostu, bilgisayarlı helikopteri 6 bin metre (rakım) yüksekliğe kadar çekim yapabiliyor.

Flycam’in hizmetlerinden yararlanan ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok firma var. Bunlardan biri de Mercedes Benz... Flycam, Mercedes’in Almanya merkezine, İstanbul’daki fabrikanın üç boyutlu çizimi için çekim yapmış. Mercedes için sabit yüksekliklerden (20, 40 ve 60 metre) ve fabrikanın en az 16 noktasından fotoğraflar çekilmiş. Flycam ekibi çalışmaları bir gün içinde tamamlayarak Mercedes Benz Türkiye yetkililerine teslim etmiş. Almanya’daki merkez de bu fotoğrafları baz alarak çizimleri yapmış.

FLYINGCAM

20 yıllık fotoğrafçıları var

Flyingcam bünyesinde 23 yıllık radyo kumandalı helikopter profesyonelleri ve 20 yıllık fotoğraf sanatçıları görev yapıyor. Flyingcam radyo kumandalı helikopteri, standart hava sahnelerinin yanı sıra görkemli sahnelerde, yüksek hızda ve dar aralıklarda da çekim yapabiliyor. Firmanın helikopteri 4 bin metre (rakım) yüksekliğe kadar çekim yapabiliyor.
Flyingcam bünyesinde profesyonel olarak çalışan 3 pilot ve 2 fotoğraf sanatçısı bulunuyor. Firma, fabrikaların reklam ve katalogları, bitmiş ve devam eden inşaatlar, modelleme, arşivleme için çekimler yapıyor. Ayrıca inşaat firmalarının satışa yönelik her katın manzarasını içeren 360 derece irtifaı manzara çekimleri de gerçekleştiriyor. Firma, tanıtım-sinema-dizi-reklam filmleri, müzik klipleri ve belgesellerin yanı sıra arşiv ve animasyon amaçlı video çekimleri de yapıyor.

Flyingcam’in havadan fotoğraf ve video çekim hizmeti verdiği projeler arasında KİPTAŞ tarafından inşa edilen Finanskent de yer alıyor. 10 farklı tip dairenin bulunduğu projenin inşaatı başlamadan önce Flyingcam, her katın ve her dairenin ayrı ayrı mimari plan üzerinden satışına yönelik 360 derece irtifaı manzara çekimleri yapmış. Ayrıca arazinin dışından 3D (üç boyutlu) modelleme yapılabilmesi, binaların araziye yerleştirilebilmesi için mimari fotoğraf çekimleri de gerçekleştirmiş. Son olarak TV reklamları amacıyla 3D video animasyon için havadan video çekimlerine imza atmış.

Alp ALPER / Uluslararası hava fotoğrafçısı

“Hava fotoğrafçılığı hala niş bir pazar”

Maalesef bu işin eğitimini alan profesyonellerin sayısı artmıyor. Çünkü Türkiye’de fotoğrafçı olmak için bir makine almanız ve birkaç kare çekerek kendinizi fotoğraf sanatçısı ilan etmeniz mümkün. Hal böyle olunca sanatsal ve nitelikli fotoğraflar çekilemiyor. Sonuçta da ortada fotoğraf olduğu iddia edilen görsel kirlilik oluşuyor.

Dünyada da hava fotoğrafçıları çok fazla değil. Çünkü bu işi yapabilmek için eğitim almanız ve uçma engelinizin olmaması gerekiyor. Eğer uçuş korkunuz varsa kesinlikle bu meslek size göre değil. Ayrıca işin teknik gelişimi dışında gerçekten uçmayı ve fotoğraf çekmeyi sevmelisiniz. Sadece Amerika’da PAPA isimli bir dernek hava fotoğrafçılarını bir araya getiriyor ve bu alanda faaliyet gösteriyor.

Hava fotoğrafçılığı dünyada hala niş bir pazar. Türkiye’de bu alanda eğitim veren bir kurum maalesef yok. Kendini bu alanda geliştirmek isteyenler, temel fotoğraf eğitimi aldıktan sonra bu alan üzerinde uzmanlaşmak için çalışmalı.

Türkiye’de hava fotoğrafçılığından havalimanları, OSB’ler, belediyeler, turistik bölgeler, tarım alanları, orman arazileri, otoyol ve boru hattı çalışmaları için yararlanabilir.

Hava fotoğrafçılığı hangi amaçla kullanılabilir?

* Havalimanları: Merkez noktadan itibaren 5 mil yarıçaplı, yüksek çözünürlüklü dikey hava fotoğraflarından emniyet ve kazalara müdahale amacıyla yararlanabilirler.

* Organize sanayi bölgeleri: Birçok OSB yetersiz kullanım alanı sebebiyle alan genişletme çalışması yapıyor. Bu durumu bölge müdürlüklerine, sanayi bakanlığına, belediyelere veya bağlı bulundukları özel idarelere hava fotoğraflarıyla en detaylı şekilde sunabilirler.

* Belediyeler: Özellikle hızlı gelişen bölgelerde belediyelerin kullanabilecekleri 1/5000 dahi bir harita mevcut değil. Tüm altyapı çalışmaları, gecekondu bölgelerinin incelenmesi ve yeni projeler üretmek için bu çalışmalardan yararlanabilirler.

* Turistik bölgeler: Yurtdışı tanıtımlarda önem verilmesi gereken bir konu da bölgeleri bütün olarak tanıtmak. Turistlerin konakladığı yer kadar bulundukları çevreyi de bir bütün olarak göstermek söz konusu bölgeye ilgiyi artırabilir.

* Otoyol ve boru hattı çalışmaları: Yol veya boru hattı çalışmalarında inşaat safhalarının fotoğraflarla arşivlenmesi daha sonraki çalışmalara ışık tutabilir. Ayrıca hava fotoğrafları, bu tür projelerin tesliminde yapılan işi özetlemek açısından çok önemli olabilir.

* Tarım alanları: Faal durumda olan tarım arazilerinin fizibilite çalışmaları dışında yeni arazilerin keşfi ve tarıma kazandırılması çalışmalarında altyapı oluşturabilir.

* Orman arazileri: Hava fotoğrafı alımı, orman alanlarındaki ağaç türlerinin tespitinde, metropoliten gelişmenin belirlenmesinde, jeolojik araştırmalarda, çevre kirliliğinde, toprak etütlerinde, hidrolojik incelemelerde, sel baskınlarında, orman yangınlarında, çevre kirliliğinde, tarımsal bitki ve yapılaşmanın izlenmesinde kullanılabilir. Çevre kirliliği, tarımsal bitki hastalıkları, orman ağaç cinsleri ve hastalıkları hava fotoğrafından yararlanılarak daha doğru ve hızlı tespit edilebilir.

Hava fotoğrafı çeken firmalar

FLYCAM
0212 661 34 40
www.flycam.com.tr

FLYINGCAM
0 216 340 28 27
www.flyingcam.com.tr
 
HELİÇEK
0 216  363 22 42
www.helicek.com

SKYCAM
0 212 267 38 85
www.skycam.com.tr

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde