Havadaki tehlike

Havadaki tehlike

Türkiye’deki pistler, her geçen gün artan uçak sayısını kaldıracak kapasitede değil.

Havadaki tehlike
16px
24px
05.04.2010 13:02
ABONE OLgoogle

Çeşitli özel kuruluşlarca verilen pilotluk eğitiminden mezun olan öğrenciler yeterli donanıma sahip olmadan diploma alıyor.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Genel Sekreteri Nuri Sarıkaya, Türkiye’deki pistlerin, her geçen gün artan uçak sayısını kaldıracak kapasitede olmadığını belirterek “THY uçak filosunu sürekli arttırıyor ancak pistler bu kapasiteyi kaldıramaz. Pistlerin bağlantı yolları, taksi yolları da hiçbir şekilde yeterli değil. Bu yetersizlik nedeniyle her an çakışma tehlikesi var. Yaz aylarında ve yağışlı havalarda ise bu tehlike giderek artıyor” dedi. Sarıkaya ayrıca, çeşitli özel kuruluşlarca verilen pilotluk eğitiminden mezun olan öğrencilerin, yeterli donanıma sahip olmadan diplomalarını aldıklarını belirtti.

Sorularımızı yanıtlayan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Özacar ile Genel Sekreteri Nuri Sarıkaya, Türkiye’nin her geçen gün büyüyen havacılık sektörünün, aynı zamanda çeşitli riskleri de beraberinde getirdiğini anlattılar. Tüm uçuş ekibini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün denetlediğini belirten Özacar, genel müdürlük yetkililerinin, uçuş ekibinin sağlık raporu, alkol muayenesi, sertifikaların geçerliliğinden başlayarak okuma gözlüklerine kadar inceleme yaptıklarını söyledi. Özacar, “Denetimlerin titizliği sayesinde kazalardaki insan hatası payının minimuma düşürülmesi hedefleniyor. Denetimlerin ne zaman olacağı ise belli değil. Dolayısıyla hepimiz, her zaman denetime hazır olmak durumundayız” dedi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla pilot başına uçuş saatlerinin yüzde 10 düşürüldüğünü belirten Muzaffer Özacar, şöyle devam etti: “Böylece bir pilot yılda 900 saat az uçacak. Bu yeterli dinlenme süresi ve güvenli uçuş açısından yararlı. Ancak havayolu şirketleri de bu yüzde 10’luk düşüşü tamamlamak için 6 ay tecrübesi olan pilotları uçuş için görevlendirmek durumunda kalıyorlar. Normalde bir pilotun 6 ay ile 3 yıl arası tecrübesi olması gerekiyor.”

Pistler yetersiz

Genel Sekreter Nuri Sarıkaya ise pilotluk eğitimi veren özel şirketlerin kesinlikle yeterli eğitim vermediğini belirterek “Bugün Türk Hava Kurumu dışında pilotluk eğitim veren birçok özel merkez var. Ortalama 75 bin Avro karşılığında 9 aylık eğitim veriliyor. Buralardan diplomalarını alanlar 200 saatlik uçuş tecrübesiyle mezun olmuş oluyorlar ki bu tecrübe kesinlikle yeterli değil. Bu kursların daha ciddi denetlenmesi ve standartlarının yükseltilmesi gerektiği düşüncesindeyim.”

Meltem Yılmaz/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde