Hatay'daki tarihi Meclis binasını künefeci yaptılar

Hatay'daki tarihi Meclis binasını künefeci yaptılar

Hatay'ın Türkiye topraklarına katılması kararının alındığı tarihi Meclis binası, 2008'de 20 yıllığına Antakya'da faaliyet gösteren bir şirkete kiralandı.

Hatay'daki tarihi Meclis binasını künefeci yaptılar
16px
24px
15.11.2018 05:34
ABONE OLgoogle

1921 yılında Türkiye ve Fransa arasındaki anlaşmayla birlikte Antakya ve İskenderun'u kapsayan Hatay, özel bir statü ile Türkiye sınırları dışında kaldı.

24 Ağustos 1938'de seçime gidildi. Seçimle oluşturulan meclis 2 Eylül 1938'de açıldı ve "Hatay Cumhuriyeti" ilan edildi.

Hatay'ın ilk ve aynı zamanda son cumhurbaşkanı olarak Tayfur Sökmen seçildi. Hatay bağımsızlığını kazandığında ilk toplantısını 2 Eylül 1938'de, 1927'de Fransız Mimar Leon Beonbenjuda'nın inşa ettiği bu binada yaptı.

Avrupa'da Nazi tehdidinin baş göstermesi üzerine Fransa, askerlerini Hatay'dan çekme kararı aldı. Hemen ardından Hatay Millet Meclisi, tarihi kararını vermek üzere toplandı.

23 Haziran 1939'da oybirliğiyle Hatay'ın, Türkiye'ye katılması kararlaştırıldı. 5 Temmuz 1939'da Türkiye Cumhuriyeti'ne katılan Hatay Devleti'nin meclis binası 1927 yılında Fransız Mimar Leon Beonbenjuda tarafından tasarlanan ve hayata geçirilen bu binaydı. Hatay'ın Türkiye'ye katılmasıyla birlikte bina 1970'li yıllara kadar sinema olarak kullanıldı.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre; Hatay'ın Türkiye topraklarına katılması kararının alındığı tarihi Meclis binası, 2008'de 20 yıllığına Antakya'da faaliyet gösteren bir şirkete kiralandı.

Şirket bu binada restorasyon çalışması yaptı ve bina Meclis Kültür ve Sanat Merkezi oldu. Binanın altındaki bölüme ise künefeci açıldı. Künefecinin adı da "Meclis Künefe" oldu. Bu gelişme büyük tepkiye yol açtı. Hataylılar binanın müze yapılmasını istiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde