Hatalar zinciri: Akkuyu ÇED raporunda 'doğa' göz ardı edilmiş

Hatalar zinciri: Akkuyu ÇED raporunda 'doğa' göz ardı edilmiş

Mersin’de kurulacak nükleer santral için ilk ÇED raporunu 2013 yılında sunan Akkuyu NGS AŞ, ÇED raporunda 'doğa' göz ardı edilmiş

Hatalar zinciri: Akkuyu ÇED raporunda 'doğa' göz ardı edilmiş
16px
24px
24.07.2014 05:46
ABONE OLgoogle
Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu Nükleer Güç Santralı ile ilgili ÇED raporunda şirketin hazırladığı 3 boyutlu animasyonlarda reaktör ve santral tasarımının tamamlanmadığına dikkat çekerek tasarımı tamamlanmamış bir projenin çevresel etkilerinin hesaplanamayacağını belirtti.

Mersin’de kurulacak nükleer santral için ilk ÇED raporunu 2013 yılında sunan Akkuyu NGS AŞ, eksiklikleri tamamlaması için verilen sürenin ardından ikinci raporu geçen haziran ayında sunmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesindeki İnceleme Değerlendirme Komisyonu bugün Ankara’da toplanacak ve ÇED raporunu değerlendirip kararını verecek. Mersin Nükleer Karşıtı Platform, 3 bin 397 sayfa ve eklerinden oluşan raporda birçok eksiklik ve yanlış bilgi bulunduğuna dikkat çekti. Açıklamada, “Şirketin henüz reaktör ve santral tasarımını tamamlanmadığını rapordan öğrenmiş bulunuyoruz. Tasarım çalışmaları bile tamamlanmayan bir tesisin çevresel etkilerinin değerlendirmesi de ilk defa bu raporla mümkün olmuştur” denildi 

Bugün karar günü

Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un, nükleer santralın ÇED raporunda Mersin ile ilgili verilen bilgiler ise çoğunlukla hatalı ve eksik olduğuna dikkat çekerek, “proje sahasına 36 kilometre uzaklıktaki Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında olan Göksu Deltası değerlendirmeden geçiştirilmek için araştırma sahası 30 kilometre ile sınırlandırılmıştır.

Rapordan öğreniyoruz ki projenin gerçekleşmesi durumunda Göksu Deltası ile birlikte önemli doğa alanları ve 1. derece doğal sit alanları, Akdeniz foku üreme ve yaşama alanları başta olmak üzere önemli bir doğa tahribatına yol açılması muhtemeldir. Kümülatif etki değerlendirmesi yapılmamış, 30 kilometre yarı çaplı alan içinde inşaatı başlayan bir adet çimento fabrikası, ÇED süreci tamamlanmış başka bir çimento fabrikası ve ÇED süreci devam eden üç adet termik santralın çevresel etkileri göz ardı edilmiştir” denildi.
Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde