Hastane denetimleri sonuç verdi

Hastane denetimleri sonuç verdi

Sağlık harcamalarındaki anormal artış sebebiyle başlatılan denetim sonuç verdi.

Hastane denetimleri sonuç verdi
16px
24px
12.08.2008 05:54
ABONE OLgoogle

Sağlık harcamalarındaki anormal artış sebebiyle başlatılan denetim sonuç verdi. Hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gönderdiği faturalar denetimden sonra yüzde 28 düştü.   
 
Nisan ayındaki toplam fatura bedeli 1 milyar 138 milyon YTL iken bu rakam mayıs ayında yüzde 10 azalarak, 1 milyar 28 milyon yeni liraya indi. Fatura bedelleri haziran ayında da yüzde 18'lik düşüş göstererek 843 milyon YTL'ye geriledi. Denetimler neticesinde iki ay içinde kurumun kasasında kalan para 286 milyon YTL oldu.

SGK'nın iki aylık denetimle sağladığı tasarrufta en önemli düşüş, devlet hastanelerinin faturalarında gözlendi. Devlet hastanelerinin faturaları mayıs ayında 62 milyon YTL, haziranda ise 144 milyon yeni lira azaldı. Üniversite hastanelerindeki düşüş ise mayısta 36 milyon YTL, haziranda 12 milyon yeni lira oldu.

Aynı şekilde özel hastanelerdeki düşüş de mayısta 12,5 milyon Yeni Türk Lirası, haziranda 28,5 milyon YTL civarında gerçekleşti. Denetimlerde aynı hastaya iki kere karaciğer nakli, bir kadına bir yılda 10 kere doğum, hiç ameliyat olmamış hastaya ameliyat faturası gibi trajikomik yolsuzluk olayları ortaya çıkarıldı.

Sağlık harcamalarındaki ciddi artış, gelecek dönemde hükümetin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak. 2002 yılında 7,7 milyar yeni lira olan sağlık harcaması 2007'de 20 milyar yeni liraya çıktı. 2008'in ilk altı ayında ise toplam sağlık gideri 12 milyar 526 milyon YTL oldu.

Artış böyle devam ederse 2008'in sağlık harcaması 26 milyarı aşacak. Özellikle üniversite ve özel hastanelerin sağlık harcamalarındaki artış, hükümeti endişelendiriyor. SGK'nın verilerine göre sağlık harcamaları 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 26 arttı. Üniversite hastaneleri ile özel kuruluşlardaki artış ise yüzde 77 oldu. Bu durum çeşitli önlemleri de beraberinde getirdi.

İlk olarak MEDULA sistemi üzerinden fatura incelemeleri sıklaştırıldı. SGK, bir yandan da hastane denetimlerine başladı. Önümüzdeki dönemde özel hastaneler artık her ay denetlenecek. Ayrıca özel hastanelere önceki iki yılda yapılan ödemeler yeniden mercek altına alınacak.

SGK, yolsuzluk yaptığı tespit edilen sağlık kuruluşlarının sözleşmelerini tek taraflı olarak feshedecek. Bu kurumlarla bir daha anlaşma imzalanmayacak. Ayrıca savcılıklara suç duyurusunda bulunulacak. SGK, 3 ay içinde elektronik takip sistemine geçecek. Böylece hastaların tedavileri online izlenecek.

İsa Yazar/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde