Harvard'ı terk eden çizgi dışı genç milyarderin öyküsü

Harvard'ı terk eden çizgi dışı genç milyarderin öyküsü

31 yaşında, 45 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında.

Harvard'ı terk eden çizgi dışı genç milyarderin öyküsü
16px
24px
06.12.2015 08:17
ABONE OLgoogle
31 yaşında, 45 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri arasında. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ilk bebeğinin doğumuyla şirket hisselerinin yüzde 99'unu bağışlayıp gündeme oturdu. Zuckerberg'i anlamak için hayatına iyice bakmak gerek
14 Mayıs 1984 doğumlu Zuckerberg New York'un biraz dışındaki Dobbs Ferry'de büyüdü.

Annesi psikiyatrist, babasıysa diş doktoru. Zuckerberg'in üç kız kardeşi var. Mark Zuckerberg okulda çok başarılı bir öğrenciydi. Sayısız ödül kazandı. İlk programını 11 yaşında yazdı. Babasının ona öğrettiği Atari BASIC programlama ile Zucknet adlı bir mesajlaşma programı geliştirdi. Ve bunu yaptığında ortaokul sıralarındaydı. Ailesi de evin içinde iletişim için Zucknet kullanılırdı. 1990'larda yazılım geliştirici David Newman'dan özel ders aldı.

Zuckerberg eğlence için sadece arkadaşları ile oynayacağı bilgisayar oyunları yarattı. Üniversitede ABD'nin en önemli üniversitelerinden Harvard'a girdi ve bilgisayar bilimi okudu. Üniversitenin ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel kızlarının seçilebildiği Facemash isimli bir internet sitesi kurdu. Sitede Harvard'daki tüm öğrencilerin fotoğrafları vardı. Ancak fotoğrafları bulması için üniversitenin veri tabanına girmesi gerekiyordu. Veri tabanını hacklediği ortaya çıkan Mark Zuckerberg, yaptığı bu eylem sonrası disipline verildi.

2004'TE KADERİ DEĞİŞTİ

2004 yılında Thefacebook.com adındaki siteyi okulun yurt odasında kuran Zuckerberg mayısta okulu bıraktı. Silikon Vadisi'ne doğru yola çıkan genç girişimciye ilk maddi destek online ödeme sistemi PayPal'ın kurucu ortağı Peter Thiel'dan geldi. Bu miktar 500 bin dolardı. Mark Zuckerberg çok sessiz sakin bir insan olmasına rağmen sayısız dil konuşuyor. Bunlar İngilizce, İbranice, Fransızca, Latince ve eski Yunanca. Zuckerberg genellikle Apple'ın kurucusu Steve Jobs'a benzetiliyor. Hatta onu bu sebeple eleştirenler de var. O da bir arkadaş ve rol model olarak Jobs'tan her zaman övgüyle bahsediyor. İkisinin ortak özellikleri cesaretleri ve sahip oldukları servete rağmen mütevazı yaşamlarından vazgeçmemeleri. Zuckerberg kendisine yıllık hedefler koymasıyla tanınıyor. Bugüne kadar koyduğu hedefler arasında her gün kravat takmak, sadece kendi öldürdüğü hayvanların etini yemek, karısının ailesiyle rahatça konuşabilmek için Çince öğrenmek bulunuyor.

PARASINI ÇARÇUR ETMİYOR

2010'da Time dergisi tarafından yılın insanı seçilen Zuckerberg son altı senedir Forbes dergisinin yaptığı Dünyanın En Zengin 20 Kişisi listesine giriyor. Dünyanın diğer zenginlerinden farklı olarak Mark Zuckerberg parasını yatlar, jetler ve lüks arabalara harcamıyor. Parasını emlak satın alarak değerlendirmeyi seviyor. Siyah bir Volkswagen Golf GTI kullanıyor. Zuckerberg henüz bir özel adaya sahip değil ama Hawaii'de 750 hektarlık bir arazisi var. Çiftin oturdukları ev 7 milyon dolar değerinde. İkili evlerinin çevresindeki dört evi de yakın zamanda satın aldı. Muazzam bir servete sahip olmasına rağmen Zuckerberg giyim tarzını hiç değiştirmiyor. Tişörtlerinden ve kot pantolonlardan asla vazgeçmiyor. Onu takım elbiseli gördüğümüz az sayıda olay var. Bunlardan biri düğünü. Diğeri ise ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi.

TUVALET SIRASINDA TANIŞTILAR

Zuckerberg'in karısı Priscilla Chan 30 yaşında. Ailesi Çin ve Vietnam göçmeni. Öğretmen, aynı zamanda pediyatrist. Priscilla ve Mark Harvard'da okurken tanışıyor. Hem de bir ev partisinde tuvalet sırası beklerken. Zuckerberg okulu bırakırken o devam ediyor ve doktor oluyor. Fakat şu an yardım faaliyetleriyle ilgileniyor. Çiftin puli cinsi bir köpeği var. Adı Beast yani canavar. Zuckerberg köpeğe bayılıyor. Şahsen ilgileniyor. Hatta Priscilla onun için Mark'ın Facebook'tan sonraki en önemli meşguliyeti diyor. Kendisinin üçüncü sırada geldiğini düşünüyor. Facebook'ta Zuckerberg Beast adına bir hayran sayfası da açmış durumda.
Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde