Harirri, Türk Telekom'a müşteri arıyor

Harirri, Türk Telekom'a müşteri arıyor

Türk Telekom’un Lübnanlı ortağı Mohammed Hariri, ellerindeki yüzde 55’lik hisseyi doğru fiyatı bulduklarında satacaklarını söyledi.

Harirri, Türk Telekom'a müşteri arıyor
16px
24px
15.02.2012 05:30
ABONE OLgoogle

Türk Telekom’un Lübnanlı ortağı Saudi Oger’in Başkan Yardımcısı Mohammed Hariri, Körfez bölgesinden ‘Telekom’la ilgilenen şirketler olduğunu, fiyatla ilgili görüştüklerini ama henüz iyi rakamın çıkmadığını söyledi

Türk Telekom’un (TT) yabancı ortağı Lübnanlı Saudi Oger’in en tepesindeki isim olan Mohammed Hariri, ellerindeki yüzde 55’lik hisseyi doğru fiyatı bulduklarında satacaklarını söyledi.

Türk Telekom’un 2011 yılına ilişkin yapılan genel kurul toplantısı için İstanbul’da bulunan Hariri, önceki gece Ortaköy’deki Zuma adlı Japon restoranında ekibiyle birlikte yemekteydi... Bundan yedi yıl önce şirketin Türkiye vizyonunu anlatmak amacıyla Beyrut’ta yapılan toplantı döneminde tanıştığımız Hariri ile yemek öncesi Zuma’nın barında yaptığımız sohbette sıra işe geliyor. Ve ilk soru... “Grupta yer alan Oger Telecom, dolayısıyla bu şirketin elindeki yüzde 55’lik Türk Telekom hissesini satmak için yaptığınız görüşmeler ne noktada...”

Körfez bölgesi ilgileniyor

“Birkaç yıl önce Saudi Telecom’a (Suudi Arabistan merkezli) Oger Telecom’un yüzde 35 hissesini (2.6 milyar dolara) satmıştık” diye söze başlayan Mohammed Hariri, “Bu dönemde de birçok grupla görüşüyoruz. Ama bizim için hâlâ iyi fiyat oluşmadı. Bu yüzden ‘satışın henüz zamanı gelmedi’ diye düşünüyoruz. Bir süre daha bekleyeceğiz gibi duruyor ama fiyatla ilgili sürekli konuşuyoruz” diyor.

Satış 2012’de mi?

Son olarak geçen ayın sonunda Katar yönetiminin Oger Telecom’u satın almak için görüşme yaptığı ortaya çıkmıştı. “Satış işlemi 2012’de tamamlanır mı?” sorusuna Hariri’nin yanıtı, “Zaman veremem” şeklinde oluyor.

Türk Telekom ile yakından ilgilenen şirketler konusunda isim vermeyen Hariri, Körfez bölgesinden birçok grupla görüşme yaptıklarını aktarıyor. Mohammed Hariri ayrıca Avrupa bölgesinden şu anda herhangi bir talip olmadığını belirtiyor.

TT’nin sahibi kim?

Lübnanlı Oger Telecom, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini 2005 yılında 6.5 milyar dolara aldı. Hisselerinin yüzde 15’i halka açık olan Türk Telekom’un yüzde 30’u kamuya ait. Kamu yönetimde etkili olma adına elinde ‘altın hisse’yi de bulunduruyor.

‘Türk Telekom’da yeni yönetimden çok memnunuz’

Saudi Oger’in çoğunluk hissesinin alımı sonrası Türk Telekom’da uzun süre CEO’luk koltuğunda oturan Paul Doany’nin yerine atanan (1.5 yıl önce) Türk yönetici Gökhan Bozkurt ve yeniden yapılanan ekibinin performansını değerlendiren Mohammed Hariri, “Yeni yönetimden çok memnunuz” dedi.
Avrupa ve Ortadoğu pazarlarındaki karmaşaya bakıldığında çok fazla risk olduğunun altını çizen Hariri, Türkiye yatırımlarını öne çıkararak Türk Telekom’un finansal sonuçlarından da oldukça memnun olduklarını anlattı. Türkiye’ye yatırım yapmaya başladıkları 2005 yılından bu yana ‘yabancı bir yatırımcı’ olarak sıkıntı yaşamadıklarını vurgulayan Hariri, siyasi tarafta ise istikrarın kendilerine güven verdiğini ifade etti.

‘Banka işini büyüteceğiz’

Saudi Oger’in telekom alanında başta Türkiye ve Güney Afrika olmak üzere önemli yatırımlara imza attığını ifade eden Hariri, sadece Türkiye pazarına 10 milyar dolara yakın yatırım yaptıklarını ve buradaki operasyonlarının son derece başarılı gittiğini kaydetti.

Türkiye’de telekom dışında T-Bank ile bankacılık sektöründe önemli mesafe katettiklerini ileten Hariri, 2012’de bu alanda ciddi büyüme adına yatırım planları olduğunu, bünyelerine bir de sigorta şirketi katmayı planladıklarını anlattı.

Şükrü Andaç/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde