Hangi ünlü iş adamı başkanlık istedi

Hangi ünlü iş adamı başkanlık istedi

Akfen Holding’in patronu Akın, başkanlık sistemine destek verdi.

Hangi ünlü iş adamı başkanlık istedi
16px
24px
03.04.2016 09:22
ABONE OLgoogle
Akfen Holding’in patronu Akın, başkanlık sistemine destek verdi. Akın, “Halkın hem parlemento ve başbakanı hem de cumhurbaşkanını seçmesi sistemi bir çıkmazın içine soktu. Bu, sürdürülebilir değil. Başkanlık sistemine geçmek için tartışma başlatılmalı” diye konuştu

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile holdingin faaliyetleri ile ilgili konuştuk. Enerji alanında kurdukları platformun yabancı yatırımcıların akınına uğradığını anlatan Akın, turizmde 1 milyar dolarlık tanıtım bütçesi oluşturulmasını istedi. Akın, başkanlık sistemine de destek verdi.

 Enerjide yeni bir platform kurdunuz. Bu alanda büyüme stratejiniz nasıl olacak?

Enerjide, Türkiye bambaşka bir yola giriyor. Gazdan üretilen enerji cazibesini kaybetti. Maliyeti halen pahalı. Artık Rusya'dan gelen gaz hattı da çok güvenilir bir kaynak değil. Bunu çeşitlendirmek zorundayız. Ayrıca boru hatlarının güvenliği de çok önemli. Borunun güvenliğini sağlamak gerekiyor ki, yabancı yatırımcılar buraya para koysun. Onun için Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonlar ekonomik güvenliğimizi sağlamak için de yapılıyor. Çok da doğru bir şey. Ama şu da bir gerçek. Dünyada yenilenebilir enerji (güneş, rüzgâr ve HES) en güvenli bölge olarak görülüyor. Birçok ülke bu işe alım garantisi de veriyor. Türkiye'de de böyle. O yüzden biz de rotamızı yenilenebilir enerjiye çevirdik. 230 megavat HES, 130 megavat güneş santralimiz var. 1.000 megavat da rüzgâra başvurduk. Jeotermalde de iddialı olacağız. Yenilenebilir enerji platformu kurduk.

 Platformun yüzde 20'si için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'yla (EBRD) ortaklık kurdunuz. Başka yatırımcı alacak mısınız?

EBRD'nin yatırdığı 100 milyon doları büyümeye harcayacağız. Bu platform için görüştüğümüz başka yabancı şirketler var. Çok uluslu bir platform olacak. Bunu bir nevi fon olarak görmek lazım. Alacağımız paraya göre lisanslara müracaat edeceğiz. Yapım halindeki santrallere de başvuracağız. İlk etapta kontrolü kaybetmememiz gerekiyor. Burası herkesin yüzde 1-2'lik hisse alacağı bir yer değil. O belki ikinci etapta olabilir. Şu anda 4-5 ortak alınabilir, daha sonra halka açılabilir.

 Enerji holdingin cirosunda nasıl bir yer sahibi olacak?

Onu şu anda söylemek zor ama holdingin Mersin Limanı'ndan sonra en önemli şirketlerinden biri olacak. Bu platform yeni bir model. Enerjide böyle kreatif şeyler yapmadan ayakta kalma şansınız yok.

 Başkanlık sistemi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Açıkçası halkın hem parlemento ve başbakanı hem de cumhurbaşkanı seçiyor olması sistemi bir çıkmazın içine soktu. Bu, sürdürülebilir bir yönetim şekli değildir. Ya cumhurbaşkanını parlemento seçmeli ki bu sistemin geriye dönüşü olur, ya da başkanlık sistemine geçilmeli. Batı'daki örneklerden hareketle bu sisteme geçmek için tartışmalar başlatılmalı. Batı örnekleri masaya yatırılarak, muhalefet ve halkın kafasındaki endişeler yok edilebilir. Başkanlık sisteminde bilim adamı, akademisyen, spor camiası, işadamı ve bürokrasideki birçok önemli kişi politikanın yıpratıcı çarklarının içine girmeden ülkelerinde bakanlık yaparak yönetime katkı sunma fırsatı yakayabilir. Üstelik popülist politikalar izlenmeden, icraat yapılması da verimliği artırır.

BİLL GATES ANKARALI OLSA MÜTEAHHİT OLURDU

 Altyapıcıyken neden konut işine girdiniz?

Eskiden de konut yapıyorduk. İncek Loft'ta bin 200 daire yaptık. 850'sini sattık, 350'si kaldı. 20 günde satışa çıkacak. Arsalarımız olduğu için bu işe girdik. Biraz da ailevi oldu. Oğlum, Ankara'dan İstanbul'a gelmedi. Ben "Bill Gates bile Ankara'da olsa herhalde müteahhit olurdu" diyorum. İncek'te Bulvar Loft'a başlıyoruz.

 Başka bir ilde proje düşünüyor musunuz? 

Örneğin İstanbul, Bodrum... Arsam olmayan yere konut yapmam. İstanbul'da arsam yok, Bodrum'da var. Oraya bir otel yapacağım. Bodrum Loft projesi düşünüyorum. Cennet Koyu yakınında bir yer. Orada hiç görülmedik bir satış ve pazarlama düşünüyorum.

1 MİLYARLIK FONLA TANITIM YAPILSIN

 Turizm açısından bu yılı nasıl görüyorsunuz?

Turizmde sıkıntı yaşayacağız. Doluluklar düşüyor. Rakamlara göre, turizmin cari açığa etkisi 10 milyar doları bulabilir. Antalya'daki birçok turizmci zor durumda. Hükümet bazı destek paketleri açıkladı. Bakın, Özal zamanında bu oteller için inanılmaz paralar verildi. Herkes bedava arsa ve para diye bu otelleri yaptı. Sonra baktılar ki müşteri yok. Bir araya gelip 'bu odaları satmak zorundayız' dediler. 'Her şey dahil' gibi modellerle turist buldular. Şimdi 'bankalara baskı yapalım, devlet de bize yardım etsin' demek dışında modeller bulmak lazım. Örneğin, devletin ve özel sektörün bir araya geleceği bir fon kurulabilir. Bu fonla ülke tanıtımı yapılır. 10 milyar dolarlık kaybın yanında 1 milyar dolar harcansa yeni pazarlar yaratırız.

 Sizin otellerinizde durum nedir?

Biz daha çok şehir otelciliğinde varız. Kıbrıs'ta yeni bir yatırım yapacağız. Magosa'da 1.000 yataklı tesis inşa ediyoruz. Onu da kiraya vereceğiz. Benim, 20 tane otelim var. Ama işletmesini yapmıyorum. Otellerimde çalışan kişi sayısı toplam 7'dir.

Dilek Güngör/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde