Hangi soruyu "magazin konusu" diyerek tersledi?

Hangi soruyu "magazin konusu" diyerek tersledi?

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, basın toplantısının ardından gazetecilerle yaptığı sohbette bir soruyu ters cevap verdi

Hangi soruyu "magazin konusu" diyerek tersledi?
16px
24px
26.10.2010 15:45
ABONE OLgoogle

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ortaya konan bütçe hedeflerine uyulduğu sürece, mali disiplin sağlandığı sürece enflasyon açısından bir problem görmediklerini bildirdi. 

     Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Başkan Yılmaz, ''Harcama eğiliminin devam etmesi halinde nasıl riskler oluşur?'' şeklindeki bir soru üzerine, ortaya konan bütçe hedeflerine uyulduğu sürece, mali disiplin sağlandığı sürece enflasyon açısından bir problem görmediklerini ama burada bir sapma söz konusu olursa Merkez Bankası'nın durumunu tekrar gözden geçireceğini ve Merkez Bankası'nın görevinin kendilerine verilen hedefi sağlamak olduğunu söyledi. 

     Batmasına izin verilemeyecek büyüklükteki bankalara ilişkin yürütülen çalışmanın hangi aşamada olduğuna ilişkin bir başka soru üzerine de Yılmaz, ''Biz bu konuda not yazdık, hazırladık, Sayın Bakanımıza ilettik. Şu anda bu uluslararası camianın da gündeminde'' dedi. 

     Yılmaz, konunun geçen hafta Finansal İstikrar Kurulu'nun Seul'de yaptığı toplantıda tartışıldığını ve orada bir takım kararlar alındığını belirterek, bu kararların önümüzdeki ay içerisinde Kore'de yapılacak Devlet Başkanları Toplantısı'nda son şeklini alacağını anlattı. 

     ''Merkez Bankası'nın faiz politikasında bir değişiklik söz konusu mu?'' şeklindeki soruya da Yılmaz, ''Bizim gerek operasyonel, gerekse politika çerçevemizde herhangi bir değişiklik söz konusu değil.'' yanıtını verdi. 

     Yılmaz, ülkelerin paraların değeri üzerindeki etkinin kur üzerinden olabileceği gibi, faiz üzerinden de olabileceğini ifade ederek, düşük faiz ortamında kredi genişlemesinin oluşacağını, kredi genişlemesinin de bir kısmının dış talebe gitmesi nedeniyle cari açık üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini düşündüklerini anlattı. 

     Yılmaz, ''Dolayısıyla bizim politika çerçevemizi oluşturan varsayımlarda, oyun alanımızı belirleyen yasal çerçeve içerisinde herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Biz elimizdeki verilere bakarak var olagelen çerçeve içinde kararlarımızı almaya devam edeceğiz'' diye konuştu. 

     Yeniden yapılandırma çalışmasına ilişkin soru üzerine de Yılmaz, ''Önce ne yapılacağını görelim, ortaya ne çıkacak onu görelim'' yanıtını verdi. Eğer maliye politikasında bir sapma söz konusu olursa ve bu durumun da para politikasını olumsuz etkilemesi durumunda Merkez Bankası'nın para politikasını gözden geçireceğini, olaya bu açıdan bakılması gerektiğini söyledi. 
     
     MUNZAM KARŞILIKLAR
     
     Yılmaz, ''Munzam karşılıkların artırılması konusunda finans kesimi ikna oldu mu?'' şeklindeki soru üzerine de zorunlu karşılıklarla ilgili olarak aldıkları tedbirleri Bankalar Birliği'nde düzenlenen toplantıda anlattıklarını hatırlattı ve şöyle konuştu: 

     ''Zannedersem bizim yaptığımız sunumun ve yaptığımız açıklamaların, bankalarımızın görüşü üzerinde, onların görüşünü yeniden değerlendirme üzerinde bir etkisi oldu. Ama herkesi tamamen ikna edebildik mi? Bu başka bir soru. Bu toplantının akabinde Washington'da IMF-Dünya Bankası toplantıları yapıldı. Bankalar Birliği ve Türkiye'deki bankaların temsilcileri de oradaydılar. Onlarda uluslararası seminerlere, toplantılara katıldılar. Dinleyici oldular, bu konularda uluslararası camianın özellikle makro düzenleyici tedbirler konusunda ne düşündüğü konusunda birebir bilgi sahibi oldular. Sanırım bu toplantılarda elde ettikleri bilgiler sonucu bize daha fazla hak verir bir noktaya geldiklerini düşünüyoruz.'' 

     ''Sıkılaştırma konusunda izlediğiniz politika doğru mu?'' şeklindeki soruya da Yılmaz, ''Evet'' şeklinde yanıtladı.
     ''Bazı ürünlerin fiyatlarıyla ilgili bir sinyal mi aldınız?'' şeklindeki bir diğer soru üzerine de Yılmaz, bu konuda herhangi bir sinyal almadıklarını söyledi.
     Yılmaz, 2001 krizinden sonra ortaya konulan reformların, yapılan işlemlerin Türkiye ekonomisini normal çalışan, kitaplara uyan bir ekonomi haline getirdiğini ifade ederek, yapılan reformların para politikasının yetkinliğini artırdığını kaydetti. 

     Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ''Aktarım mekanizmaları daha etkin çalışıyor. Fakat buna rağmen etkin koşullarla ve diğer birtakım yapısal sorunlara bağlı olan gıda kalemi bu görünümü bozuyor. Dolayısıyla burada yapılması gereken birtakım yapısal işler var. Bunu bir an önce yapalım. İyi çalışan aktarım mekanizması sonucu elde edilen temel çekirdek enflasyonun görünümünü bozmayalım. Bizim mesajımız budur.'' dedi. 

     Yılmaz, bir başka soru üzerine de, Merkez Bankası ile Merkez Bankası Çalışanları Vakfı arasında organik bir bağ olmadığını belirterek, ''Vakfın yönetimi farklı, Merkez Bankası'nın yönetimi farklı. Söyleyeceğim Merkez Bankası'na gelmiş bir ihtiyati haciz değil, vakfın tüzel kişiliği tamamen ayrıdır. Şu anda olay resmi makamların elinde, mahkemelerdedir, benim bu konuda bir görüş bildirmem hem doğru değil, hem de mümkün değil. Bunu sisteme bırakalım ve sistem bunu kendi içerisinde çözecektir'' diye konuştu. 

     ''Tünelin ucundaki ışığın son durumu nedir?'' şeklindeki soru üzerine de Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerde önemli bir büyüme yaşandığını ve dünya ekonomisini gelişmekte olan ülkelerin çektiğini belirterek, gelişmiş ülkelerin hala özellikle mali kesimdeki, bankacılık kesimindeki sorunları çözemediğini, bankaların bilançolarını halen tamir edemediğini anlattı. Yılmaz, bankaların sermayelerinin yeniden güçlendirilmesi gerektiğini, bu ülkelerden hane halkının borçluluk oranının yüksek olduğunu kaydederek, şu anda ortaya çıkan canlanmanın özellikle Mayıs ayından sonra biraz ivme kaybettiğini ve bu durumun halen sürdüğünü söyledi. Yılmaz, ''Dünya ekonomisi üzerinde aşağı doğru riskler var. İkinci bir dip, Lehman Brothers şirketinin battığı dönemdeki dalgalanmayı ben açıkçası beklemiyorum. Ama yine de ihtiyatlı olmakta fayda var'' dedi. 
     
     ''TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİ DEĞİL, MAGAZİNİN KONUSU''
     
     Başkan Yılmaz, basın toplantısının ardından gazetecilerle yaptığı sohbette de, gazetecilerin Merkez Bankası Başkanı'nın yaşı ile ilgili haberler çıktığını hatırlatarak, bu haberleri nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, ''Bu, Türkiye'nin gündemi değil, bunlar magazinin konusu, siz Enflasyon Raporu'nu öne çıkarın'' dedi.
     Gazetecilerin sorularının devam etmesi üzerine de Yılmaz, ''bu konularla çok ilgileniyorsanız, 19 Nisan'da gelin yine konuşalım. Size anlatacağı çok magazin hikayemiz var'' diye konuştu.
     Yılmaz, ''19 Nisan'da ne yapacaksınız'' şeklindeki soruya da ''Herhalde sabah 7'de kalkmayacağım. Hemen Blackberry'i açıp ABD'de ne olmuş diye bakmayacağım'' yanıtını verdi.

Editörün Notu: Habertürk geçtiğimiz günlerde, "Merkez Bankası başkanı abisi kurbanı" diye bir haber yapmıştı. Durmuş Yılmaz da "Benim hiç abim olmadı" diy cevap vermişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde