Hangi dev yabancı Türkiye’den çekilecekmiş?

Hangi dev yabancı Türkiye’den çekilecekmiş?

Yabancı sermayeyi çekmek zor; elde tutmak daha zor… Bu nedenle geçen hafta bir yabancı yatırımcının Türkiye’den çekilebileceği duyumunu alınca hemen araştırdık. İşte kulislerde adı geçen şirket...

Hangi dev yabancı Türkiye’den çekilecekmiş?
16px
24px
03.07.2015 11:19
ABONE OLgoogle
Doğrudan yabancı sermaye çekmede son yıllarda Türkiye’nin iyi konumda olduğunu söylemek mümkün değil. Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) geçen hafta açıkladığı rapora göre, Türkiye'ye 2014 yılında 12.1 milyar dolar doğrudan yatırım girişi oldu. Diğer bir ifadeyle, Türkiye dünyada en fazla yatırım çeken 22’nci ülke konumunda…

Yabancı sermayeyi çekmek zor; elde tutmak daha zor… Bu nedenle geçen hafta bir yabancı yatırımcının Türkiye’den çekilebileceği duyumunu alınca hemen araştırdık.

Söz konusu şirket Baymak Kombi’nin sahibi olan Hollandalı BDR Thermea… Baymak’in hisselerinin tamamını BDR Thermea 2013 yılında almıştı.

BDR Thermea Grubu, Baxi (İngiltere)-De Dietrich (Fransa) ve Remeha (Hollanda) şirketlerinden oluşan Avrupa’nın 3. dev grubu…. Grubun Türkiye, İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda’da üretim tesisleri bulunuyor. Yıllık 3 milyar doları aşan ciroya ulaşan grubun 7 bin çalışanı var.  

Baymak’ın Genel Müdürü Ender Çolak’a böyle bir konuyu sorunda kendisi de şaşırdı. Böyle bir şeyin kesinlikle sözkonusu olmadığını belirterek, “Biz son iki yılda pazar payımızı yüzde 10’dan 11.3’e çıkardık. Yoğuşmalı kazanlardaki pazar payımız ise yüzde 22’den 31’e çıktı. Tuzla Tepeören’deki yatırım alanımız 50 bin metrekareden 60 bin metrekareye genişledi. Sadece makine hatlarının yenilenmesi için 8 milyon euro yatırım yaptık” diyor. Ender Çolak ile sohbetimiz sırasında öğreniyoruz ki; şirket bayi teşkilatında da önemli bir yeniliğin eşiğinde…

Halen 800 münhasır bayisi bulunan şirket, “Orange Store” adıyla yeni bir teşkilat kuruyor. Mevcut bayilerini koruyacak olan şirket ‘orange store” bayiliklerini makine mühendisi olan girişimcilere verecek. Bu bayiler Baymak’ın güneşten elektrik üreten sistemler, ısı pompaları ve yoğuşmaları cihazlar gibi nerji verimliliği yüksek ürünlerini satacaklarmış..

Orange Store olmak için depo hariç en az 50 metrekare yere ihtiyaç var. Buranın yatırırım bedelinin de 100 bin lirayı bulacağı hesaplanmış. İlki İstanbul Ataşehir’de açılan Orange Store’lar için sırada Ankara, Elazığ ve Sakarya bayilerinin açılışı var. Hedef  yıl sonuna kadar 3 yılda 100 Orange Store’a ulaşmak. 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde