Hangi banka 25 bin TL’ye ne kadar faiz veriyor?

Hangi banka 25 bin TL’ye ne kadar faiz veriyor?

“Riski sevmiyorum, bari paramı mevduata yatırayım” diyenler için işte faiz oranları...

Hangi banka 25 bin TL’ye ne kadar faiz veriyor?
16px
24px
10.08.2012 12:34
ABONE OLgoogle

Yılın ilk yarısında yüzde 12’lere kadar yükselen mevduat faizleri düşüşe geçti. Büyük bankalar aylık mevduata yüzde 9, orta ölçeklilerse yüzde 10 faiz veriyor. Bankacılara göre faizler 1 puan daha düşebilir. Kredi faizlerindeki düşüşse sonbahara...

BUNALTICI yaz, birikimini klasik yatırım araçlarında değerlendiren tasarruf sahiplerini de zorluyor. Döviz kurlarındaki düşüş sürüyor. Türk Lirası faizde de ibre aşağı dönmüş durumda. “Riski sevmiyorum, bari paramı mevduata yatırayım” diyenler için artık şaşalı günler çok gerilerde kaldı...

En azından yılın ilk yarısında küçük tasarruflara bile yüzde 12’lere varan faiz veren bankalar, burada da çıtayı aşağılara çekmiş görünüyor. Çok değil birkaç ay önce yüzde 10’un altında faiz vermeyen bankalar, şimdi mevduatta sınırı yüzde 9’lara kadar çekmiş görünüyor.

Ancak aklınızda bulunsun, mevduat tabanı daha küçük bankalar halen yüzde 10’lar civarında faiz vermeyi sürdürüyor. Yine de temmuz ayı itibariyle çoğu bankanın mevduat faizlerinde 1 puana varan düşüşlere gitmesiyle faizlerin tek hanelere indiğini söylemek mümkün.

ING BANK Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, bu gerilemede bankaların ilk yarı yıl bilanço döneminin son bulması, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi ve düşen bono faizlerinin etkisi olduğunu düşünüyor. Tabakoğlu’na göre mevduat faizlerindeki gerileme, piyasa şartlarının bu şekilde devam etmesi durumunda bir miktar daha devam edebilir.

TANIŞMA FAİZLERİ SÜRÜYOR AMA...
Öte yandan bankalar “hoş geldin faizi” veya “tanışma faizi” adı altında yeni gelen müşterilerine mevduat faizlerinde avantajlı fiyatlar vermeye devam ediyor. Haziran ayından önce yüzde 12’lere varan tanışma faizi veren bankalar, şimdilerde ise çıtayı 11’ler civarına çekmiş görünüyor. Ancak unutmayın ki bu faizler sadece bir ay için. Aynı bankada paranızı yeniden mevduata bağlamak istediğinizde faiz oranları en iyi ihtimalle yüzde 10’lara iniyor.

KREDİ FAİZLERİ DE DÜŞEBİLİR
Mevduat faizlerinde yaklaşık 2 aydır süren kademeli düşüş henüz kredi faizlerine yansımış değil. Bu cephedeki indirimler 0.10-0.25 puan gibi çok sınırlı düzeylerde kaldı. Kredi faizlerinin genelde mevduat faizlerindeki artış ve azalışlara gecikmeli adapte olduğu biliniyor. HSBC Bank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan da bu gerçekten hareketle “Mevduat faizlerindeki düşüş devam ederse bu önümüzdeki dönemde kredi faizlerini de aşağı çeker” değerlendirmesini yapıyor.
Turan, mevduat faizlerindeki düşüşte Merkez Bankası’nın bankalara repo ihaleleriyle sağladığı fonlama maliyetlerinin aşağı inmesini önemli bir etken olarak görüyor. Hatırlanacağı gibi fonlama maliyeti, haziran ayındaki ortalama yüzde 9.15’ten temmuz sonu itibariyle 8.07’ye düştü.

Taylan Turan’a göre MB'nin fonlama maliyetlerini daha da düşürmesi ve bankaların likidite ihtiyaçlarında değişiklik olmaması durumunda mevduat faizleri de gerilemeye devam edecek. Turan, “Orta vade için beklentimiz, mevduat faizlerinin 100 baz puan (1 puan) daha gerileyeceği yönünde. Bunun kredi tarafına yansıması ise biraz gecikmeli olur” diyor.

Ekonomik aktiviteyle ilgili belirsizlikler kredi faizlerindeki risk priminin göreceli olarak yüksek seyretmesine neden oluyor. Turan, mevduat faizlerindeki aşağı yönlü trendin devam etmesi durumunda kredi fiyatlamalarında da benzer hareket öngörüyor.

BONO FAİZİ YATAY SEYREDECEK
Tahvil ve bono faizlerinin bir süre daha yüzde 8 ve altında yatay seyretmesi bekleniyor. Bankacılar faizlerin bu seviyeye inmesinde yabancı alımlarının yanı sıra Merkez Bankası’nın faiz indireceğine ilişkin beklentilerin etkili olduğunu düşünüyor. Halen bu beklentinin fiyatlara dahil olduğunu hatırlatan Anadolubank Hazine Bölüm Başkanı Akın Cihan Ateş’e göre yeni bir düşüşten bahsedebilmek için ekonomide yavaşlama olması gerekiyor. Ateş, bono faizlerinde ABD ile Avrupa’daki parasal genişlemenin de belirleyici olacağı kanısında.

DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdürü Gökhan Ertürk, gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik aktivite yavaşlamasının faiz düşüşünde etkili olduğunu savunuyor. Nitekim bu ülkelerden Brezilya, Güney Kore, Güney Afrika, Çin ve Hindistan politika faizlerinde indirime gitti. Bu gelişmeler Merkez Bankası’nın da faiz indireceği beklentisini doğurdu. Ancak MB herhangi bir indirime gitmedi.
Ertürk, önümüzdeki dönemde global konjonktürde önemli bir değişiklik olmadığı sürece yurtiçi ekonomik aktivite ve enflasyondaki aşağı yönlü seyir bekliyor. Bu da Ertürk’e göre MB’nin faiz bandını üst taraftan daraltma olasılığını güçlendiriyor. Zaten bu beklentilere paralel olarak örneğin gösterge devlet tahvili getirisi yüzde 8'lerin altına gevşedi. Bu gerileme kredi ve mevduat faizlerine de bir miktar yansıdı. “Ancak son dönemlerde MB’den bir indirim geleceği beklentisiyle faizler önemli ölçüde gerilemişti” diyor Ertürk ve şöyle devam ediyor:

“Kısacası MB’den beklenen bir faiz indirimi kredi faizlerine büyük oranda yansıdı. Benzer durum tahvil faizlerinde de yaşandı. Bundan sonrası için faizlerde yüzde 8 civarında yatay seyir devam edebilir.”

Akın Cihan ATEŞ / Anadolubank Hazine Bölüm Başkanı
 
“Mevduat faizi yüzde 8’e inebilir”

Mevduat faizlerindeki gerileme, bankaların 6 aylık bilanço döneminin sona ermesiyle birlikte başladı. Zaten mevduat piyasası, bono faizleri ve beklentilerle bağını koparmıştı ve oldukça yüksek seviyelerdeydi. Kredi talebinin azalmasıyla birlikte düşüş trendine girildi. Temmuz ayında hazirana göre TL mevduatlarda 1-1.5, yabancı para mevduatlarda da 0.50-0.75 puan gevşeme yaşandı.
Önümüzdeki dönemde ise kredi talebinde düşüş olacağını öngörüyoruz. Bununla beraber büyümenin de yavaşlayacağı aşikar. Global büyümenin yavaşlaması ve faiz indirimleri, yurtiçinde de faizlerin düşmesine neden olacak. Bu da mevduat faizlerini TL’de yüzde 8-8.50, yabancı parada ise 2-2.50 aralığına çeker.

Kredi faizlerinde talep düşüşüne bağlı gerileme var. Ancak kredi faizlerindeki düşüş mevduatın altında kalır. Ekonomik riskin artması halinde aralarındaki makas daha da artabilir.
Ekonomideki yavaşlamayla birlikte bono faizleri de düşecek. Ancak bunun miktarı ABD ve Avrupa’da yaşanacak olası parasal gevşemeye bağlı. Parasal gevşeme durumunda daha hızlı gerileyebilir.

Hasan ECESOY / VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı

“Döviz faizleri de gerileyecek”

Mevduat faizlerinde temmuz ayının ikinci yarısından itibaren gerileme süreci gözleniyor. TL faizleri haziran sonundaki yüzde 11.75’ten 10-10.25 bandına, yabancı para faizleri ise yüzde 4.15-4.20 bandından 3.50-3.60’a doğru hızla geriledi.

6 aylık bilanço döneminin sona ermesinin ardından gerek yurtiçi gerekse yurtdışı gelişmeler faiz düşüşüne destek verdi. Hazine gösterge tahvil faizlerinde ciddi gerilemeler oldu. Bu da TL mevduatı faizlerindeki gerilemeye önemli katkı sağladı. Faizlerdeki düşüşün yakın dönemde de devam ederek TL’de yüzde 9.75-10, yabancı parada ise yüzde 3.25-3.50 bandına gerilemesini bekliyoruz.
Küresel ekonomik büyümenin gerilediği bir dönemdeyiz. Buna tepki olarak birçok ülke merkez bankasının faiz indirimlerinin yanı sıra niceliksel gevşemeye gittiğini görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Avrupa borç krizinin sistematik bir krize dönüşmeksizin yani euro para birliği dağılmaksızın yönetilebildiği bir durumda düşük faiz döneminin süreceğini öngörmek yanlış olmayacaktır.

KUTU

Hangi banka 25 bin TL’ye ne kadar faiz veriyor?

TEB
İlk kez mevduat hesabı açtıran müşterilerine “Marifetli Hesap” şemsiyesi altında 34 güne kadar yüzde 11 faiz uyguluyor. Bunun için öncelikle TEB’de son 6 ayda ilk kez mevduat hesabı açtırmış olmanız ve para tutarınızın da 50 bin TL’ye kadar olması gerekiyor. Söz konusu mevduat hesabının vadesi dolduğunda ise faiz yüzde 10’a iniyor.

HSBC
İlk kez mevduat hesabı açtıran müşterilerine 25 bin TL için yüzde 11 faiz uyguluyor. Bu hesapta vade 40 gün oluyor. Vadesi dolan para ikinci kez mevduata yatırıldığında ise faiz oranı o günün şartlarına göre 0.25 puan daha düşük oluyor.
VAKIFBANK
32 günlük mevduata yüzde 9.25 faiz uyguluyor. Aynı vade için internetten parasını mevduata bağlayanlara yani e-mevduat yaptıranlara ise yüzde 10 faiz veriyor.

AKBANK
Yaklaşık 2 hafta önce mevduat faizlerinde indirime giderek tek haneye indirdi. Halen 25 bin TL’siyle gelen müşterilerine yüzde 9 faiz uyguluyor. Bu tutar 50 bin TL olduğunda faiz yüzde 9.25’e yükseliyor. 100 bin TL’ye ise yüzde 9.5 faiz uygulanıyor.

ING BANK
“Turuncu Hesap” kapsamında ilk kez mevduat hesabı açtıran müşterilerine 32 gün için yüzde 11 faiz uyguluyor. Vadesi dolan ve yeniden mevduata yatırılan para içinse yüzde 10 faiz veriyor. Turuncu Hesap, her gün para yatırıp çekebilme imkanı da sağlıyor. Üstelik bu hesapta para tutarına ilişkin bir sınırlama bulunmuyor.

FİNANSBANK
Son 6 ayda mevduat hesabı açtırmamış mevduat sahiplerine “hoş geldin” faizi uyguluyor. Buna göre 25 bin TL’si olanlara 32 ile 46 gün arasındaki vadeler için yüzde 11.10 faiz veriyor.

GARANTİ BANKASI
25 bin TL için 32 gün vadeli mevduata yüzde 9.50 faiz uyguluyor. Aynı tutarda ve aynı vade için internetten (e-mevduat hesabı) açtıranlarsa yüzde 9.75 faizden yararlanabiliyor. 100 bin TL ve üzerindeki tutarlar içinse yüzde 10.50 faiz teklif ediliyor.

ZİRAAT BANKASI
25 bin TL’si bulunan ve mevduat hesabı açtırmak isteyen müşterilerine 32-40 gün için yüzde 8.75 faiz uyguluyor.

YAPI KREDİ
Bankanın bugünlerde yeni müşterilere özel bir kampanyası var. Bu kampanya kapsamında 25 bin ile 100 bin TL arasında açılan mevduatlara yüzde 10.75 faiz uygulanıyor. Vade ise 32 gün ile 100 gün arasında değişiyor. Banka mevcut müşterilerine yüzde 10.25 faiz uyguluyor.

İŞ BANKASI
20 bin TL ve üzeri mevduatlara yüzde 9.50 faiz uyguluyor. E-mevduat yapan müşterilere de yine yüzde 9.50 faiz veriliyor.

Esin Çetinel/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde