Hangi balık hangi ayda daha lezzetli olur?

Hangi balık hangi ayda daha lezzetli olur?

Türkiye'de hamsiden, lüfere, kofanadan, levreğe kadar birçok çeşitte balık ve deniz canlısını taze olarak bulabilmek mümkün..

Hangi balık hangi ayda daha lezzetli olur?
16px
24px
29.09.2012 06:51
ABONE OLgoogle

Üç tarafı denizlerle çevrili ve bir iç denizi bulunan Türkiye'de hamsiden, lüfere, kofanadan, levreğe kadar birçok çeşitte balık ve deniz canlısını taze olarak bulabilmek mümkün...Ancak her balık her ayda lezzetli olmayabiliyor.

Birçok balıkçı ve lokanta ile Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlüklerince vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan ''Balık Takvimi'', hangi deniz mahsulünün hangi ayda gerçek lezzetine ulaştığını ve tüketilebileceğini gösteriyor.

 Üç tarafı denizlerle çevrili ve bir iç denizi bulunan Türkiye'de hamsiden, lüfere, kofanadan, levreğe kadar birçok çeşitte balık ve deniz canlısını taze olarak bulabilmek mümkün oluyor.

1 Eylül'de sona eren avlanma yasağının ardından ''Vira Bismillah'' diyerek Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz'e açılan balıkçılar, mevzuatla çizilen sınırlar çerçevesinde avlanarak hem geçimini sağlıyor hem de özlenen lezzetleri taze olarak sofralara sunuyor.

 Bu dönemde ağlara en fazla palamut ve hamsi takılıyor. Özellikle palamut için son yılların en bereketli sezonu olarak gösterilirken, hamsi de irili ufaklı demeden kıyıya çıkarılıp, tezgahlarda satışa sunuluyor. Bunların yanında diğer balıklar da şimdilik sınırlı miktarda yakalanabiliyor.

 Her ne kadar balıkçı tezgahları zengin çeşitleriyle süslense de ''Balık Takvimi''ne bakmadan alışveriş yapmamak gerekiyor. Öyle ki birçok balıkçı ve lokanta ile Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlüklerince vatandaşları bilgilendirmek amacıyla hazırlanan ''Balık Takvimi'', hangi balığın hangi ayda gerçek lezzetine ulaştığını ve tüketilebileceğini gösteriyor.

 Takvime göre denizlerden bol miktarda çıkan palamudun şu anda tam mevsimi. Çünkü bu balık, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında gerçek lezzetine ulaşıyor. Takvime göre palamut, çok lezzetli olmasa da aralık, ocak, şubat ve mart aylarında yenilebiliyor, ancak diğer aylarda tüketilmesi hiç önerilmiyor.

Hamsi henüz lezzetine ulaşmadı

Kotanın kaldırılmasının ardından denizlerden bol miktarda çıkan hatta bazı yerlerde ücretsiz dağıtılan hamsi ise henüz gerçek lezzetine ulaşmış değil. Hamsi için kasımı beklemek gerekiyor. Bu balık, gerçek lezzetine yağlandığı kasım, aralık, ocak ve şubatta ulaşırken, diğer aylarda tüketilmesi pek önerilmiyor.

 Lüks sofraları süsleyen lüfer ağustos, eylül ve ekim, kofana ekim ve kasım, levrek ise şubat, mart, nisan ve mayısta tüketilirse, özlenen ve istenen lezzeti veriyor.

 Kefal, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları dışında kalan zamanlarda tüketilebiliyor. Uskumru ekim ve kasım, mezgit ise şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında gerçek lezzetine ulaşıyor.

Gemlik Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, ''Balık Takvimi''ne göre alışverişi önererek, gerçekten de palamut için tam mevsimi olduğunu söyledi.

 Hamsi konusunda yaptıkları uyarılarda haklı olduklarını ifade eden Dalarel, ''Hamsi şu anda yağsız olduğu için kuru olur. Lezzet vermez. Bu balık hatta tüm balıklar yağlandıklarında lezzet verirler. Hamsi ekimde yenebilir ancak kasımdan mart sonuna kadar tam lezzetine ulaşıyor. Biz de hamsi o aylara gelsin diye en azından bu dönemde kota uygulansın istedik'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde