Hangi Türk şirketi İran’da 1.2 milyar dolara petrokimya tesisi kuracak?

Hangi Türk şirketi İran’da 1.2 milyar dolara petrokimya tesisi kuracak?

Yaklaşık 40 yıldır uygulanan uluslararası ambargoların kalkmasıyla İran, dünyaya entegre olmak için yönünü Batı’ya çevirmeye başladı.

Hangi Türk şirketi İran’da 1.2 milyar dolara petrokimya tesisi kuracak?
16px
24px
14.03.2018 08:41
ABONE OLgoogle

Batılı küresel devler birer birer Tahran’la masaya otururken, mobilyadan giyime birçok alanda fırsatlar yaratan İran, enerjideki yeniden yapılanma sürecinde de Türk şirketleriyle temasa geçti.

Hatırlayacağınız üzere 2016’nın haziran ayında eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın şirketi Unit International Energy ile İran Enerji Bakanlığı görüşmesi olumlu sonuçlanmış ve 4.2 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştı.

Unit’in bu adımı sonrası Zorlu Holding’te de İran gündem oldu ve CEO Ömer Yüngül, şirketin bölgeye enerji yatırımı yapacağını açıklamıştı. Zorlu’nun yapacağı yatırım 5.000 MW’lık bir enerji gücüydü. İşte bu şirketlere bir yenisi daha ekleniyor.

GAMA ANLAŞMA İMZALADI

Payı 1.05 milyar dolar olacak İran’da bu konuyla ilgili bir anlaşma imzalandı. Anlaşmanın Türkiye tarafında Gama var. Enerji ve inşaat alanındaki yatırımlarıyla tanınan Gama, Huzistan kentinde bir petrokimya tesisi kurmak için ön mutabakat imzaladı.

18 ay önce İran için görüşmelere sessiz sedasız başlayan Gama’nın bölgedeki en önemli projelerden birine ortak olduğunu duyuran Husiztan Valisi Gholarrıza Şerieti, petrokimya tesisinin 1.2 milyar dolara mal olacağını söyledi.

Şerieti, Gama’yı işaret ederek yabancı yatırımcıların projeye katkısının 1 milyar 50 milyon dolar olacağını belirtti.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde