Hangeldiyev: 'İşinizi hızlı büyütmenin de yolu SEO, mahvetmenin de!'

Hangeldiyev: 'İşinizi hızlı büyütmenin de yolu SEO, mahvetmenin de!'

Arama motoru optimizasyonu ayrı bir dijital pazarlama stratejisidir, ve günümüzde etkili SEO kampanyası oldukça masraflıdır.

Hangeldiyev: 'İşinizi hızlı büyütmenin de yolu SEO, mahvetmenin de!'
16px
24px
12.09.2018 06:39
ABONE OLgoogle

Bu makale Hangeldiyev reklam ajansının kurucusu Atamyrat Hangeldiyev tarafından hazırlanmıştır.

Bir şirketi büyütmenin birçok yolu vardır. Fakat neredeyse hepsi de oldukça zahmetli, riskli ve masraflıdır.

İşinizi etkili, ikna edici ve yaratıcı reklamlarla büyütebilirsiniz, teknolojiyi verimli şekilde kullanarak büyütebilirsiniz, rakip şirketleri satın alarak ya da onlarla birleşerek büyütebilirsiniz - tüm bu yollar herkes tarafından zaten bilinmektedir.

Fakat fazla önemsenmeyen, gözardı edilen ve genellikle yanlış bir şekilde kullanılan bir yöntem vardır - SEO yani arama motoru optimizasyonu. Gelişmiş SEO çalışması sayesinde web sitenizi Google’da hedef kitlenizin aradıkları anahtar kelimelerde yükseltebilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonu ayrı bir dijital pazarlama stratejisidir, ve günümüzde etkili SEO kampanyası oldukça masraflıdır, dolayısıyla da önemsiz bir hizmetmiş gibi web tasarım firmaları tarafından sunulması doğru değildir. Eskiden arama motoru optimizasyonu oldukça kolay ve masrafsızdı, sadece 500-1000 TL masrafla sitenizi Google’da anahtar kelimelerde ilk sayfaya yükseltebiliyordunuz. Ancak Google’ın algoritması artık eskisi gibi ilkel değil, ve her geçen gün daha da gelişmektedir. Bu yüzden arama motoru optimizasyonu hizmeti veren firmaların çoğu kepenkleri indirmek zorunda kaldı.

Günümüzde çoğu firma sahipleri bu pazarlama stratejisini fazla önemsemedikleri için boş zamanlarında SEO yapmayı öğrenmeye çalışırlar, ve sitelerine kalıcı zararlar verirler. Bu sıkça yapılan ve bir şirketi başarısızlığa götürebilen büyük bir hatadır. Çünkü web siteniz işinizin önemli bir parçasıdır. Web siteniz sizin için 7/24 çalışan satış elemanınızdır. Web sitesi olmadan, geleneksel yöntemlerle artık bir şirketi büyütmek hemen hemen imkansızdır.

Az önce de söylediğimiz gibi, kısıtlı bütçe ile arama motoru optimizasyonu gibi riskli pazarlama kanallarına sakın yatırım yapmayın. Kısıtlı bütçenizi kendiniz maksimum verimli şekilde yönetmelisiniz, bu kısıtlı bütçenizi bir ajansa ya da uzmana teslim ederseniz hayal ettiğiniz gibi büyümeniz imkansız hale gelecektir, çünkü ajans veya uzman bu bütçenizden para kazanmak zorundadır. Artık SEO çalışması eskisi gibi birkaç haftada etkisini göstermiyor, 3 ay sonra yavaş yavaş etkisini görmeye başlarsınız. Yeni kurulan bir firma için 3 ay çok uzun bir süredir.

Belki de sağda solda SEO paketleri dikkatinizi çekmiştir. Unutmayın, iyi sonuç elde etmek istiyorsanız Google’da hedef kitlenizin aradığı anahtar kelimelerde ilk 3 sıraya yükselmek zorundasınız. Bu SEO paketlerinin çoğunda ilk sayfa garantisi bile yoktur. Ülkemizde arama motoru optimizasyonu hizmeti veren becerikli ajanslar ve uzmanların sayısı az değildir, fakat arama motoru optimizasyonu masraflı ve emek gerektiren bir çalışma olduğu için hemen hemen hiçbiri ilk 3 sıra garantisi vermek istemez. İlk 3 sıra garantisi veren ajans bulursanız hiç düşünmeyin, tüm sözleşmeleri hazırlayıp işinizi sağlama aldıktan sonra bu ajanslarla çalışmaya başlayabilirsiniz.

Genelde yeni kurulan firmaların pazarlama bütçeleri sınırlıdır. Dolayısıyla bu firmalara arama motoru optimizasyonu gibi zaman alan, riskli ve masraflı bir yöntem önerilmez. Öncelikle iyi bir yatırım getirisi elde etmek için bütçelerini etkili ve risksiz bir şekilde kullanmalıdırlar. Arama motoru optimizasyonu kampanyasına başlamadan önce Google Ads (eski adı AdWords), Facebook ve Instagram reklamları ile satışlarını artırmaya çalışmalıdırlar. Firma para kazanmaya başlayınca da arama motoru optimizasyonu gibi riskli ve etkili pazarlama stratejilerine odaklanmaya başlamalıdır. Çünkü amaç hızlı büyümektir - iş dünyasında frenlemek ölümcül hatadır.

Bir insanı ya da şirketi başarısızlığa götüren herhangi bir şeyden uzak durmak gerekir, "hızlı koşan atın boku seyrek düşer" gibi basmakalıp öğütleri bile ciddiye almamalısınız, onun yerine şöyle bir gerçeği kabullenelim - "en hızlı koşan at kazanır".

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde