Hanedanın sonu

Hanedanın sonu

Arjantin seçimlere giderken ülkeyi 2003’ten beri karı koca yöneten Kirchner ailesinin devri kapanıyor. Ancak etkilerinin daha uzun yıllar sürmesi bekleniyor.

Hanedanın sonu
16px
24px
26.10.2015 07:07
ABONE OLgoogle
Latin Amerika ülkesi Arjantin’in yeni devlet başkanını belirlemek üzere dün sandık başına giden milyonlarca seçmen, 12 yıllık Kirchnerler devrinin kapanışına tanıklık etti. Eşi Nestor Kirchner’den 2007’de devraldığı koltuğu 2011 seçimlerinde muhafaza eden Cristina Fernandez de Kirchner, başkanlığa üçüncü kez aday olabilmek için anayasayı değiştirmeye çalışmış ancak meclise takılmıştı.

Yine de desteklediği adayın seçimlerin favorisi olması, oğlu ve ekonomi bakanının Kongre’ye adaylığı, en önemlisi de halefinin ondan kalan mali politikaları değiştirmesine engel olacak yeni yasa sayesinde, Arjantin siyasetinde “Kirchnerismo” etkisinin daha uzun yıllar sürmesi bekleniyor.

Birlikte yöneteceklerdi

Arjantin’de 100 milyar doları aşkın dış borçla halkı talana kadar götüren 2001 krizinden iki yıl sonra iktidara gelen Peronist Nestor Kirchner, devletçi politikaları ve tarım ihracatıyla ekonomiyi yılda yüzde 8 büyür hale getirmişti. Senatör eşine devrettiği koltuğu geri alması ve Kirchner çiftinin ülkeyi uzun yıllar tandemle yönetmesi beklenirken, 2010’da kalp krizinden vefat etti.

26 yıldır siyasette

Siyasi kariyerine 1989’da Santa Cruz eyaletinden milletvekili seçilerek başlayan ‘Christina’, eşinin mirasını hararetle savunarak seçimleri kazandı. Rakipleri onu hafife alsa da, 62 yaşındaki kadın lider iktidardaki 8 yılında ekonomik büyüyü özenle korudu. Bir yandan yoksulluk karşıtı programlar yürütürken, diğer yandan ülkenin en büyük petrol şirketini, özel emeklilik fonlarını millileştirdi. Bu fonlardaki kamu hisselerinin satışını Kongre onayına bağlayarak yeniden özelleştirilmelerinin önüne set çekti. Brezilya’da Dilma Rousseff ve Şili’de Michelle Bachelet yolsuzluk skandalları ve ekonomik krizlerle boğuşurken, Kirchner’in halk desteği hâlâ yüzde 42. “Christina’ya şapka çıkarıyorum” diyen aktris Silvia Ribé, Kircher’in IMF’yle çatışmalarını överek ekliyor: “Christina kafasına silah dayayıp her şeyi harfi harfine yapmasını sağlamazsa Scioli bizi bataklığa çekebilir.”

Kurmayı geliyor

Bahsettiği kişi, Kirchner’in de veliahtı olarak desteklediği Buenos Aires valisi Daniel Scioli. Eski bir sürat motoru yarışmacısı olan Scioli, 1989’daki bir kazada sağ kolunu kaybedince siyasete atılmış.

Nestor Kirchner’in başkan yardımcılığını yapan 58 yaşındaki Scioli, iş dünyasının çıkarlarına fazla yakın olmakla eleştiriliyor. Kirchnerler’in aksine üretimi artırma ve yatırım çekmeye öncelik veren Scioli’nin ekonomi ekibi serbest piyasa savunucularından oluşuyor.

Kamuoyu yoklamalarında yüzde 40 oy alacağı tahmin ediliyor. En büyük rakibi ise Buenos Aires’in sağcı Belediye Başkanı Mauricio Macri. Arjantin’in futbol efsanesi Maradona’yı dünyaya armağan eden Boca Juniors futbol kulübünün başkanı olarak ünlenen 56 yaşındaki Macri’nin oy oranı yüzde 30’larda seyrediyor. Kirchner’in müttefikiyken iki yıl önce ters düşerek Yenilenme Cephesi partisini kuran Sergio Massa’nın da oyların yüzde 20’sini alması bekleniyor.

Zor miras

Sandıktan hiçbir adayın yüzde 45 oyla, ya da en yakın rakibine 10 puan fark atarak yüzde 40 oyla çıkmaması halinde, ilk kez bir Arjantin lideri ikinci turda belirlenecek. Görevi 10 Aralık’ta devralacak olan yeni başkan, IMF’nin gelecek yıl yüzde 0.7 küçüleceğini tahmin ettiği ekonomi, gıda fiyatlarındaki düşüş ve enflasyonla karşı karşıya kalacak.

2019’da geri gelebilir

Friedrich Ebert Vakfı’ndan Dörte Wollrad’a göre, “Cristina Kirchner bu zor reformları uzaktan izleyecek ve 2019’da Anka kuşu gibi küllerinden doğarak siyasete dönecek.”

Giderayak Rus mevkidaşı Vladimir Putin’le telekonferans yapan ve bir duvara “Christina dönene dek bana sarıl” yazan grafiti sanatçısıyla buluşan Kirchner de şimdiden dönüşüne hazırlanıyor gibi...
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde