Hamdi Ulukaya’ya çifte darbe

Hamdi Ulukaya’ya çifte darbe

Amerika’nın en ünlü yoğurt firmalarından Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’nın başı 2 mahkeme kararı nedeniyle dertte..

Hamdi Ulukaya’ya çifte darbe
16px
24px
09.11.2014 12:37
ABONE OLgoogle
12 saat gözaltında kaldıktan sonra Türkiye’den ayrılmaya karar verdi. New York’un yolunu tuttu. Burada tutundu dünyanın en büyük yoğurt firmalarından birini kurdu. Son zamanlar da adı sık sık davalarla gündeme gelen Hamdi Ulukaya’nın bunlara rağmen bildiği en iyi şey yoğurt satmak...

Bu sıralar ismini Suriye sınırındaki mültecilere yaptığı 2 milyon dolarlık yardımla duyduk. 

Amerika’nın en ünlü yoğurt firmalarından Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’nın hayatında pek çok dönüm noktası var. Son aylarda İngiltere’de kaybettiği dava ve eski eşiyle yaşadığı ortaklık problemiyle gündemde. İngiltere’de Fage isimli Yunan Yoğurdu firması Chobani’ye yoğurtlarını ‘Yunan yoğurdu’ olarak satamaması için İngiltere Yüksek Mahkemesi’ne geçen Ağustos ayında açtığı davayı kazandı. Dava İngiliz Yüksek Mahkemesi’nde görüldüğü için Ulukaya tarafının itiraz hakkı da bulunmuyor. Ulukaya 2012 yılında İngiltere pazarına girmişti. Chobani ürünleri 450 Tesco mağazasında satılıyordu.

ÇALINTI TARİF

2014, Ulukaya için sıkıntılı bir yıl oldu. Eski Eşi Ayşe Giray Chobani’nin yoğurt formülünün çalıntı olduğunu şu sözlerle idda etti: “Hamdi eski bir Fage (Yunan yoğurdu satan bir firma) çalışanına rüşvet vererek Fage’in yoğurt formülünü aldı. Avrupa’ya gitti ve bu çalışanla buluşup ona 30 bin Euro verdi.” Ulukaya bu iddiayı yalanladı.

2 YIL SÜRDÜ

Hamdi Ulukaya ve Ayşe Giray 1997 yılında New York’ta tanıştılar ve 1999 yılında boşandılar. Kısa süren bu evlilikten sonra 2012 yılında Ayşe Giray Hamdi Ulukaya’ya ortaklık davası açtı. Giray Ulukaya’nın peynir firması Euprathes’in kuruluşunda kendisinin ve ailesinin 500 bin dolar destek sağladığını iddia ediyor. Hamdi Ulukaya ise böyle bir desteğin olduğunu reddediyor. 

Bu olumsuz-luklara rağmen Chobani büyümeye de devam ediyor. Şirket geçen aylarda 6 yatırımcıyla anlaşma imzalayarak şirketini 5 milyar dolarlık değere ulaştırdı.

ERZİNCAN MUNZUR’DAN

12 saat gözaltında kaldıktan sonra Türkiye’yi terk etme kararı aldı. İlk tercihi Avrupa’ydı. Vazgeçti Amerika’nın yolunu tuttu. Amerika’da ‘Allah yürü ya kulum” dedi. Şimdi Chobani markası altında tüm Amerika’ya yoğurt satıyor. Yanında 1200 kişi çalıştıran Hamdi Ulukaya Erzincan’ın Munzur eteklerindeki İliç Kasabası’ndan başlayan yolculuğu bugün hız kesmeden devam ediyor. 2005 yılında kurduğu Chobani markasıyla ABD yoğurt pazarında ilk 3’e girmeyi başaran Ulukaya Amerikan Başkanı Barack Obama’yla tanışacak kadar ünlü bir işadamı. Son dönemde eski eşinin kendisine açtığı ortaklık davasıyla gündeme gelen Ulukaya zor şartları yaşayarak bugünlere gelmiş. Doğum gününü bile bilmeyen Ulukaya’nın en iyi bildiği şey ise yoğurt satmak... (Bu makaleyle ilgili bilgilerin bir bölümü Dareh Gregorian’ın New York Daily News’taki haberinden derlenmiştir)

Türkiye’de koyunları ve peynirleri meşhur bir bölgede büyüdüm.

İşe ailem için peynir satarak başladım. Daha sonra bütün dikkatimi New York’a peynir satma konusunda topladım.

Yunan yoğurdu yapmaya karar verdim. İnsanlar deli olduğumu düşünüyordu.

Kraft’ın eski bir tesisini krediyle satın aldım. Burada ev yapımı yoğurt satma konusunda çalışmaya başladım. Pek iyi gitmedi ve heyecanlı bir iş değildi.
Can Mumay/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde