Hamdi Akın: Artık biraz keyif sürmek istiyorum

Hamdi Akın: Artık biraz keyif sürmek istiyorum

Bugüne kadar şirketlerinde uyguladığı farklı finansman metotları ve ortaklık modelleriyle adından söz ettiren Akın’ın aklında yepyeni bir proje var

Hamdi Akın: Artık biraz keyif sürmek istiyorum
16px
24px
24.11.2013 09:56
ABONE OLgoogle

Bugüne kadar şirketlerinde uyguladığı farklı finansman metotları ve ortaklık modelleriyle adından söz ettiren Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın’ın aklında yepyeni bir proje var. Akın bu kez kendi şirketleri için değil, Türkiye’nin büyük altyapı projelerine kaynak sağlayacak bir fon oluşturmayı hedefliyor. Türkiye’nin büyük projeleri için kaynak ihtiyacı olduğunu söyleyen Akın, “Türkiye’nin ihtiyacı benim de hayalim” dedi.

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, zaman zaman kendisi, şirketleri, ekonomi veya spor gündemiyle ilgili sarf ettiği iddialı sözleriyle dikkat çeken, Türk iş dünyasının yakından takip ettiği isimlerden biri. Akın aynı zamanda, Akfen Holding bünyesinde başta hava ve deniz limanı işletmeciliği, enerji, inşaat, deniz ulaşımı ve gayrimenkul olmak üzere çok çeşitli alandaki faaliyetlerinde uyguladığı farklı finansal metodlar ve ortaklık modelleriyle de kendinden söz ettiriyor. Bugünlerde ise Akın, yine yepyeni bir proje ile meşgul...

Türkiye’nin özellikle büyük altyapı projerine yatırım yapacak uluslararası fonların kaynaklarına ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Akın, bu fonların Türkiye’ye gelmesi yönündeki hayalini gerçekleştirmek üzere ön çalışmalara başlamış bile. Bu hayalini gerçekleştirebilirse oluşturacağı yeni bir fonla, Türkiye’deki tüm altyapı projelerine yatırım yapmaya hazır bir kaynak yaratmış olacak. Hedefi, üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, Kanal İstanbul, İstanbul-İzmir otoyolu benzeri büyük altyapı projelerine yatırım yapacak 2-3 milyar dolar büyüklüğünde bir fon oluşturmak. Uluslararası fon şirketlerinin Türkiye’deki altyapı projelerine yatırım yapmak konusunda son derece hevesli olduklarını söyleyen Akın, kendisinin böyle bir fon oluşturmak için nabız yoklama aşamasında olduğunu belirtti.

YILLIK 20 MİLYAR DOLAR

Türkiye’de sadece altyapı projelerine yatırım yapacak bir fon kurulması konusunu şimdilik ‘aklımdan geçirdiğim yeni bir proje’ olarak niteleyen Akın, “Henüz yolun çok başındayız. Sadece altyapı projelerine yatırım yapan bir fon olacak bu. Türkiye’deki büyük yatırımların finansmanı açısından oldukça önemli. Olursa Türkiye’de örnek olacak bir girişim” dedi.

İş hayatında artık deneyimlerini kullanmaya başladığı en verimli olduğunu düşündüğü bir döneme girdiğini söyleyen Akın, şöyle devam etti: “Altyapı fonu oluşturmak benim için, heyecan duyduğum yeni bir hedef. Aktif iş hayatımı taçlandıracak belki de son proje. Ülke kalkınmasında büyük katkı sağlayacak altyapı projelerinin her biri gündeme geldiğinde, ilk akla gelen konu, bunların finansmanı. Türkiye’nin artık bunların finansmanı konusunda sıkıntı yaşamaması lazım. Çok sayıda fonla görüşüyoruz. Görüştüklerimiz benim 10 yıl boyunca fonun başında olmamı istiyorlar. Ama şu an kesinleşmiş hiçbir karar yok.”

Hızlı soru-cevap turu

* ‘Kamu müteahhidi’ ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
- 1997’de kamunun bir inşaat ihalesini aldım. Yanılmıyorsam Atatürk Havalimanı’nın C Terminali inşaatıydı. Ondan bu yana pek çok ihayeleye girdik ama bunlar kamunun inşaat işleri değildi.
* İDO’yu aldığınıza pişman mısınız?
- Pişman değilim ama sonrasında başka bir şirkete hiçbir bedel ödemeden Yalova-Topçular seferleri yapmasına izin verildi.
* Akfen’in borçluluk durumu şu an nedir?
- Şu anda net 60 milyon dolar borcumuz var.
* Holding olarak devam eden yatırımların miktarı nedir?
- Şu anda düğmesine basmış olduğumuz toplam 1.5 milyar doları aşkın yatırımız var.

Artık bütün oylar Aziz Yıldırım’ın değil

FENERBAHÇE Başkanı Aziz Yıldırım ile başkanlık seçimi sürecinde yaşadıklarıyla ilgili çok fazla değerlendirmede bulunduğunu söyleyen Hamdi Akın, neden Mehmet Ali Aydınlar ile birlikte hareket ettiği konusunda şunları söyledi: “Aziz Yıldırım’la seçim sonrasında olanlarla ilgili çok konuşuldu. Dava da açtım zaten. Bu konuda artık şunu söyleyip noktayı koymak istiyorum. Bugüne kadar Fenerbahçe seçimlerinde bütün oylar Aziz Yıldırım’ındı. Ama artık 2 bin 400’e yakın oy Mehmet Ali Aydınlar’ın. Bu rakam bir-birbuçuk sene sonra yapılacak seçimlerde 4 bine çıkar.”

Hemen satmak yerine biraz keyfini sürmek istiyorum

ENERJİ sektöründeki yatırımların, uzun ve yüksek maliyetli olduğunu söyleyen Hamdi Akın, “Baraj projelerimizi yavaş yavaş tamamlıyoruz. Sürekli olarak yatırım yaptığımız projelerden artık gelir elde etmeye başladık. Sürekli bir akarımız oldu. Bu çok keyifli. Daha şimdiden bazı enerji varlıklarımıza talipler oluyor. Elbette onlarla görüşüyoruz. Bazıları hemen satın almak istiyor. Onlara, ‘Durun biraz daha yeni bitti, keyfini çıkarayım’ diye espri yapıyorum” diye konuştu. Akın, Akfen Holding’in hali hazırda 15 HES projesi bulunduğunu bunların 11’inin şu anda devreye girdiğini belirttti.

Evi, erken gelen alacak

ANKARA’nın yeni yükselen semtlerinden biri olan İncek’te 2 bin konutluk bir projeye başladıklarını söyleyen Hamdi Akın, uygulayacakları yeni pazarlama tekniği şöyle anlattı: “Elimizde böyle bir arsa vardı. İncek de son dönemin en çok rağbet gören yerleşim alanlarından biri. Böyle olunca biz de bunu değerlendirmek istedik. Burada farklı bir pazarlama yöntemiyle öne çıkmayı düşünüyoruz. Tıpkı halka arz gibi talep toplayarak satışını yapacağız. Aralık-Ocak gibi tanıtıma başlayacağız. İlk etapta sadece bir ay boyunca satış yapacağız. Bu ilk partide almak isteyenlere metrekaresini 3 bin TL’den vereceğiz. Erken gelen alacak. Alan da kesin kazanacak. Bu Türkiye’de ilk defa deneniyor.”

Sefer Leveny/Hülya Güler/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde