Haluk Dinçer: Konsolidasyonlar sürecek

Haluk Dinçer: Konsolidasyonlar sürecek

Haluk Dinçer, Sabancı Holding ve Carrefour'un 17 yıldır devam eden CarrefourSA ortalıklarını yeniden yapılandırma konusunda açıklama yaptı

Haluk Dinçer: Konsolidasyonlar sürecek
16px
24px
02.05.2013 14:49
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Sabancı Holding ve Carrefour'un 17 yıldır devam eden CarrefourSA ortalıklarını yeniden yapılandırma kararı almasının ardından, hisse oranı yüzde 50.8'e ulaşan Sabancı Holding'in sahip olduğu pazar bilgisi ve tecrübesi ile şirketin gelecek dönemdeki büyümesine liderlik edeceğini söyledi.

Haluk Dinçer süreçle ilgili bilgi vermek ve gelecek hedeflerini değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, Sabancı Holding'in, Carrefour'dan CarrefourSA hisselerinin yüzde 12'sini, 141 milyon TL bedelle satın alarak, şirketin yönetimini üstlendiğini, bu işlem sonucunda, Carrefour'un payının yüzde 46.2'ye inerken, Sabancı Holding'in yüzde 50.8'e ulaştığını belirtti.

"SPEKÜLASYON DOĞRU DEĞİL"

Dinçer, hisse devrinin ilgili mercilerden alınacak izinler sonrasında muhtemelen Haziran sonunda gerçekleşeceğini belirterek "Hisse devri ve Genel Kurul'un gerekli izinler sonrasında Haziran sonunda yapılması planlanıyor. Sabancı'nın temsilinin çoğunlukta olacağı yeni Yönetim Kurulu da bu Genel Kurul'da belirlenecek. Şirketin mevcut Yönetim Kurulu, Genel Müdürü ve üst yönetimi görevinin başında. Yeni Yönetim Kurulu'nun seçiminden sonra şirket üst yönetiminde bazı değişiklikler yapılabilir, ancak bunları konuşmak için çok erken. Halka açık şirket yönetimleri üzerinde spekülasyon yapılması da piyasa açısından sağlıklı değil" açıklamasında bulundu.

"ÇOK KARARLI BİR TUTUM ORTAYA KOYDUK"

Basın toplantısında, hisse devri ile sonuçlanan süreçte yaşanan gelişmeleri de aktaran Dinçer, "Son yıllarda CarrefourSA'nın performansı arzu ettiğimiz düzeyde değildi. Bununla ilgili çözüm yolları aradık. Tüm seçenekleri titizlikle değerlendirdik. Ortağımızla defalarca görüştük. Sonunda kararımızı verdik. Statüko mutlaka değişecek, ya CarrefourSA'dan çıkacak, ya da yönetimi Carrefour'dan devralacaktık. Bundan sonraki süreçte sabır ve kararlılıkla doğru bir strateji izledik. Ortağımızla yaptığımız görüşmelerde Türkiye dinamikleri içinde neyin, nasıl olması gerektiği konusunda kararlı bir tutum ortaya koyduk ve ortağımıza yapılması gerekeni anlatmaya çalıştık.Ne kadar kararlı olduğumuzu göstermek için geçen yıl Temmuz ayında üç arkadaşımla birlikte Yönetim Kurulu'ndan istifa ettik. Görüşmeler yeniden başladı. Sabırlı olduk.'Umarız yılbaşına kadar çözüm bulunur' dedik. Maalesef bulunamadı.Kararımızdan vazgeçmedik.Görüşmeleri sürdürdük. Mart ayında 'Artık sabrımız kalmadı.Ya bu işe hemen çözüm bulunacak, ya da biz hukuki yollara başvuracağız' dedik. Sonuç olarak Nisan ayında CarrefourSA'nın çoğunluk hissesinin ve yönetiminin Sabancı Holding'e geçmesi konusunda ortağımızla anlaşmaya vardık. Carrefour ile bir süredir devam eden ve ortaklığımızın daha verimli bir işbirliğine dönüşmesi amacı taşıyan görüşmelerimizin bu kararla sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz" dedi.

"CARREFOUR DOĞRU BİR KARAR VERDİ, BU DÜNYADA BİR İLKTİR"

Gelecekte de Carrefour ile çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Haluk Dinçer "Carrefour'un global perakende alanındaki engin bilgi ve deneyimlerinden bundan sonra da istifade edeceğiz. Ortağımız Carrefour'un Türkiye'nin parlak geleceğine büyük inancı var. Türkiye'yi en stratejik pazarlardan biri olarak değerlendiriyor. 20 yıldır faaliyet gösterdiği bu pazarda büyük bir potansiyel görüyor. Carrefour son bir yıl içerisinde Malezya, Singapur, Kolombiya ve Yunanistan'dan çıktı. Sabancı ile yaşadığı anlaşmazlık sonrası, Türkiye'den de çıkmak isteyebilirdi, istemedi. Sabancı'nın hisselerini satın alarak yoluna yalnız devam etmek isteyebilirdi, istemedi. Türkiye'de direksiyonu Sabancı'ya vermenin daha doğru olacağına karar verdi. Böyle bir çoğunluk hissesi devri Carrefour için dünyada bir ilktir. Ortağımıza, ülkemize ve Sabancı'ya göstermiş olduğu güvenden dolayı teşekkür ediyorum. Carrefour CEO'su George Plassat'yı Türkiye ve Sabancı vizyonundan dolayı kutluyorum. Carrefour, tüm paydaşları ve ortaklığımız için en doğru kararı vermiştir" dedi.

"CARREFOURSA'DA YEPYENİ BİR BAŞARI HİKÂYESİ DAHA YAZACAĞIZ"

Haluk Dinçer, yeni dönemle ilgili olarak değerlendirmelerde bulunurken, Sabancı Holding'in sahip olduğu pazar bilgisi ve deneyimiyle CarrefourSA'nın gelecek dönemdeki büyümesine liderlik edeceğini belirterek "CarrefourSA'da artık yeni bir döneme giriyoruz.Yeni dönemde CarrefourSA'da daha güçlü, daha yerel ve daha istikrarlı bir üst yönetim göreceğiz. Müşterisine, tedarikçisine, çalışanına daha yakın, daha sıcak, daha samimi bir yapı göreceğiz.Daha rekabetçi, daha dinamik ve daha hızlı büyüyen bir marka göreceğiz.Ortağımızdan istediklerimiz de bunlardı zaten. İddialıyız. Sabancı için CarrefourSA'da yepyeni bir başarı hikâyesi daha yazacağız" diye konuştu. Haziran sonrasında şirket üst yönetiminin aktif katılımıyla yeni bir stratejik plan oluşturarak çalışmaya başlayacaklarını ifade eden Dinçer,"CarrefourSA'ya uzun dönemde kalıcı üstünlükler sağlayacak şekilde geleceği tasarlayacağız. Sonrasında fırsatları değerlendireceğiz. Önceliğimiz değer yaratmak, pazardaki fırsatları bu çerçevede değerlendirmek, hızlı ve karlı büyüme olacaktır" dedi.

"BÜYÜMEDE PERAKENDE ANA İŞ KOLLARIMIZDAN BİRİ OLACAK"

Sabancı'nın misyonunun rekabetçi ve sürdürülebilir büyüme potansiyeli olan stratejik bir portföyü paydaşlarına değer yaratacak şekilde yönetmek olduğunu vurgulayan Haluk Dinçer bu konuda şunları söyledi:

"Perakende, Sabancı'nın ana büyüme alanlarından. Planet Retail Türkiye'de perakende pazar büyüklüğünü 300 milyar dolar olarak ifade ediyor. Ülkemizin dinamikleri modern perakendenin gelişmesi için çok uygun. Genç ve büyüyen bir nüfusumuz var. Bu gelecekteki potansiyelin büyüklüğünü gösteriyor. Kişi başına düşen harcanabilir gelirimiz hızla yükseliyor. Gelir düzeyi artan tüketici daha çeşitli, daha iyi ürünler ve hizmetler talep ediyor. Şehirleşen nüfusun tüketim alışkanlıkları değişiyor. İşte bu sebeplerden dolayı Sabancı olarak, perakendeyi portföyümüzdeki ana iş kollarından biri ve büyüme alanı olarak belirledik."

"ÜÇ KRİTİK ADIM ATTIK"

Sabancı misyonuna uygun olarak perakende portföyünü son dönemde yeniden yapılandırdıklarını ve bu kapsamda üç kritik adım attıklarını söyleyen Dinçer " İlk adımımız TeknoSA'nın halka açılması oldu. TeknoSA'da yaratılan değerin Sabancı Holding portföyü açısından şeffaflaşması ve kurumsal yönetimin güçlendirilmesi amacıyla 17 Mayıs 2012'de şirketin yüzde 10 hissesini halka açtık. Açılışta 7.75 TL olan hisselerin 30 Nisan kapanış fiyatı 11.65 TL, yani TeknoSA hisselerinde yatırımcılarımıza bir yıldan kısa bir sürede yüzde 50 kazandırdık. TeknoSA'nın piyasa değeri bugün 1.3 milyar TL'ye ulaştı. İkinci adımımız DiaSA'dan çıkış kararımızdır. Yüzde 40 hissedarı bulunduğumuz, indirim marketleri alanında faaliyet gösteren ancak yeterli ölçek, rekabet gücü ve sürdürülebilir büyüme potansiyeli görmediğimiz DiaSA'dan ortağımızla birlikte çıkış kararı aldık. 19 Nisan'da şirketin hisselerinin tamamının satışı için 320 milyon TL firma değeri üzerinden Yıldız Holding ve Şok ile anlaşmaya vardık. Sonuncusu da CarrefourSA'da yönetim kontrolünün kazanılması amacıyla 30 Nisan'da ortağımızla anlaşmaya vardık" şeklinde konuştu.

"KONSOLİDASYONLAR SÜRECEK"

Organize gıda perakendeciliğinin yaklaşık 60-65 milyar TL büyüklüğünde bir Pazar olduğuna işaret eden Haluk Dinçer "Geleneksel pazarla birlikte bakarsak gıda perakendeciliği 120-130 milyar TL gibi önemli bir büyüklüğe ulaşıyor. Gelenekselden organize pazara dönüşümün önümüzdeki dönemde de sürmesini, dolayısıyla organize gıda perakendeciliğinde ülke ekonomisinin üstünde bir büyüme bekliyoruz.Pazarda ilk üç oyuncunun aldığı pay yüzde 30 mertebesinde. Konsolidasyonun sürmesini ve önümüzdeki on yıllık dönemde bu oranın yüzde 60-70 seviyelerine ulaşmasını bekliyoruz"diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde