Halkın 430 Milyonu Metal Yapı'ya peşkeş çekildi...

Halkın 430 Milyonu Metal Yapı'ya peşkeş çekildi...

Kadir Topbaş'ın damadının ortağı Metal Yapı'nın 33 milyon liraya alıp, İBB’ye KDV dahil 430 milyon TL’ye sattığı Fatih'teki araziye ilişkin gelişme yaşandı.

Halkın 430 Milyonu Metal Yapı'ya peşkeş çekildi...
16px
24px
17.01.2019 13:02
ABONE OLgoogle

Koruma Kurulu’nun ‘uygun’ görüşünün ardından İmar ve Bayındırlık Komisyonu, söz konusu planı İBB Meclisi’ne havale etti. CHP’li Sağ, “Halkın parası peşkeş çekildi” diyerek tepki gösterdi

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş’ın FETÖ’den tutuklu olan damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile ‘ortak işler’ yapan Metal Yapı Konut’un İBB’ye satışını gerçekleştirdiği ve tartışmalara neden olan araziye ilişkin gelişme yaşandı.

İstanbul’un Fatih ilçesindeki Vatan Caddesi’nde bulunan 6 bin 400 metrekarelik eski lunapark arazisinin, park ve zemin altı otopark ile birlikte cami olarak kullanılmasına dair İBB’nin hazırladığı “Molla Gürani Parkı Fikir Projesi”, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda kabul edildi.

İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun ‘uygun’ görüşünün ardından Komisyon, söz konusu planı İBB Meclisi’ne havale etti. 

Komisyon görüşünde ise, “Cami alanının bilgi paftasında gösterildiği şekliyle ve ‘planlama alanı içerisinde yer alan 15 Temmuz temalı anıt mevcut yerinde korunacaktır’ plan notunun eklenmesiyle Komisyonumuzca tadilen uygun görülmüştür” denildi.

İnşa edilmek istenen caminin Grenada Hastanesi Caddesi tarafından, Vatan Caddesi’ne alınması ise dikkat çekti.  

‘HALKIN PARASI PEŞKEŞ ÇEKİLDİ’

BirGün’e konuşan eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hüseyin Sağ, şunları söyledi: “Camiyi yan sokağa koymuşlardı, şimdi gelen kurul kararında ise camii cadde tarafına alındı. Dünyanın en pahalı zeminaltı otopark ve parkı olacak. İBB, bu arsayı önce plan değişikliği yapıp değerli hale getirdi. Daha önce 33 milyon TL’ye satın alınan arsayı, sonradan 430 milyon TL’ye satın aldılar. Dünyanın neresinde görülmüş bu? İstanbul halkının parası peşkeş çekildi. Şehir merkezlerindeki planlı yeşil alanlar yok edeceksin, sonra da plan değişiklikleri ile AVM ve rezidans yapacaksın… Damadın eski ortağından yapılan satın alma işi Kadir Topbaş’a büyük zarar vermiştir.” 

NE OLMUŞTU?

Fatih Vatan Caddesi’nde bulunan ve lunapark arazisi olarak bilinen 6 bin 400 metrekarelik alanın satışı, tartışmaların odağında yer almıştı. Alan, Metal Yapı Konut tarafından 2012’de 33 milyon 391 bin 659 TL’ye satın alındı.

Ancak İBB, ‘5 katlı otel ve konut projesi’ için arazinin planını değiştirdi. Sonrasında ise arazi, Metal Yapı Konut tarafından 2016’da, KDV dahil 430 milyon TL bedelle İBB’ye satıldı. Arazinin mülkiyet durumu ise kamu eline geçmiş oldu.

Uğur Şahin/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde