Halkbank'a talep patlaması

Halkbank'a talep patlaması

Unakıtan, HALKBANK'ın halka arzında yoğun yurt içi talebin yanında 20 ülkeden toplam 230 kurumsal yatırımcının iştirak ettiğini belirtti.

Halkbank'a talep patlaması
16px
24px
07.05.2007 14:20
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, HALKBANK'ın halka arzında yoğun yurt içi talebin yanında İngiltere, ABD, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde, 20 ülkeden toplam 230 kurumsal yatırımcının iştirak ettiğini belirtti.

Unakıtan, HALKBANK'ın halka arzına ilişkin olarak Özelleştirme İdaresinde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, halka arzda, yabancı yatırımcıların arasında dünyanın en büyük fonlarının yanında Türkiye'de yatırım yapan büyük fonların da bulunduğunu ifade ederek, ''Kuşkusuz bu başarının sağlanmasında, bankanın başarılı performansı yanında 23 Nİsan'dan beri banka yönetimi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen uluslararası raodshow'un da büyük etkisi bulunmaktadır'' dedi. Unakıtan, 10 günde 7 değişik ülkede 180 yatırımcı ile görüşüldüğünü kaydederek, şunları söyledi:

''Halka arz büyüklüğü açısından 1 milyar 850 bin dolar ile HALKBANK'ın halka arzı şu ana kadar İMKB'de gerçekleştirilen en büyük hacimli halka arz işlemidir. Ayrıca 2004 yılından beri Avrupa'da gerçekleştirilen en büyük banka halka arzı oldu. Bu halka arzın bir diğer önemli özelliği ise ilk kez Ortadoğu ülkelerinden ciddi oranda katılımın sağlanmasıdır. Kuveyt Yatırım otoritesi bu halka arz işlemine yüzde 10 gibi önemli bir oranda katılım sağladı. Sonuçları itibarıyla HALKBANK halka arzı tek kelime ile Türk ekonomisine olan güvenin ifadesidir. Ekonomide atılan sağlıklı adımların ve Türkiye'nin ekonomik gücünün teyididir. Hiç kimsenin en ufak bir kuşkusu olmamalı ki bu güçlü yapı siyasi istikrar devam ettiği sürece aynen devam edecektir. Nitekim geçtiğimiz Perşembe günü İzmir Limanı ihalesinde de bu görünüm aynen devam etmiştir. Özelleştirmede sağlanan ivme aynı şekilde devam edecektir. Önümüzde Petkim özelleştirme süreci var, ihaleleri tamamlanan Mersin ve İzmir limanları ile araç muayene istasyonları ve Karayollarının Zincirlikuyu arazisinin devir işlemlerinin kısa sürede tamamlanmasını hedefliyoruz.''

4,5 YILDA 20 MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME

 Unakıtan, son 4,5 yılda gerçekleştirilen özelleştirme işlemlerinin toplam tutarı 20 milyar dolara ulaştığını, bu tutarın tamamına yakın kısmı nakden tahsil edildiğini ifade etti. Kemal Unakıtan, şu bilgileri verdi: ''Bunların içinde ihale süreçleri tamamlanmış olmakla birlikte henüz devri gerçekleşmemiş Mersin Limanı, İzmir Limanı, Araç Muayene İstasyonları ve Karayollarının Zincirlikuyu Arsası bulunmamaktadır, bunlarla toplam özelleştirme tutarı 23 milyar doları aşacaktır. Ayrıca TMSF tarafından yapılan işlemler ve Ulaştırma Bakanlığının İstanbul, Ankara ve Antalya havaalanlarının yap-işlet-devret sözleşmeleri dahil edildiğinde, hükümetimiz döneminde gerçekleştirilen özelleştirme 40 milyar dolara ulaşmaktadır. Hükümete geldiğimizde bu rakamı kimse tahayyül bile edemiyordu.''

''ZAMAN SAĞDUYU VE AKLI SELİM ZAMANIDIR''

 Unakıtan, 2003 yılından beri özelleştirmede önemli adımlar gerçekleştirdiklerini belirterek, 1980'li yıllardan beri Türkiye'nin gündeminde bulunan özelleştirme çabalarında son 4,5 yılda yaşanan gelişmelerin, katedilen mesafenin, apaçık bir başarı hikayesi olduğunu söyledi. Bu gelişmelerin ekonomik ve politik istikrarın, ekonomi politikalarındaki kararlı duruşun ve sağlanan para ve maliye politikalarının sonucu olduğunu ifade eden Unakıtan, yerli ve küresel sermayenin, Türkiye ekonomisine güveninin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu kaydetti.

Unakıtan, güvenin yavaş oluştuğunu, kaybetmenin ise çok hızlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bu yüzden zaman sağduyu ve aklı selim zamanıdır. Ekonominin temelleri sağlam fakat siyasi istikrar üzerine oturmuş temellerdir. Eğer siyasi istikrarda sıkıntı başlarsa, siyaset kurumu ile demokrasinin işlemesi ile ilgili sıkıntılar olursa fay etkisi ile o sağlam temelin hiç bir anlamı kalmaz bina çöker. Bunun örneği ülkemizde yaşandı, bunları unutmamak lazım. İstikrarın kıymetini bilmemiz lazım, istikrar için demokratik yapının kuvvetlenerek gelişmesi lazım. İstikrar bozulursa bunu düzeltmek yıllar alır.''

Şimdi Türkiye'nin sağlam bir konumda olduğunu ifade eden Unakıtan, Türkiye'de demokratik ortamın bozulacağına kimsenin inanmadığını belirterek, ''bunun en ileri örneği bugün sonuçlanan HALKBANK'ın halka arzıdır'' dedi. Yıllardır özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve defalarca özelleştirilme çabalarına karşı bir türlü özelleştirilemeyen kuruluşların özelleşme işlemlerinin bu dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken Unakıtan, aralarında TÜPRAŞ, ERDEMİR, Türk Telekom gibi global ölçekte büyük kamu kuruluşlarının özelleştirilmesinin tamamlandığını bildirdi.

YURTİÇİNDE VE YURTDIŞINDA TOPLAM 17,4 MİLYAR YTL TALEP TOPLANDI

Halkbank hisselerinin halka arzında, yurt içi ve dışında toplam 17,4 milyar YTL (12,9 milyar dolar) talep toplandı. Bu rakam, halka arz büyüklüğünün 8 katı oldu. Yurt içinde 1,9 milyon YTL (1,4 milyar dolar) talep toplanırken, bu da halka arz büyüklüğünün 2,9 katı olarak hesaplandı. Bu arada Halkbank'ın ek satışla birlikte yüzde 24,98 hissesinin halka arzının toplam tutarı, 1 milyar 846 milyon dolar olarak açıklandı. Bu rakam baz alındığında, Halkbank'ın toplam değeri 7 milyar 389,9 milyon dolara ulaşıyor.

Halkbank'ın ek satış hakkı dahil toplam yüzde 24,98 oranındaki hissesinin İMKB'de halka arz suretiyle özelleştirilmesinde, 2-3-4 Mayıs tarihlerinde yurt içi taleplerin toplanmasının ardından halka arza ilişkin sonuçlar açıklandı.

TALEP SONUÇLARI

 Yurt içinde 51 bin 655 bireysel yatırımcı, toplam 222 milyon 203 bin 904 adet hisse talep etti ve bunun tutarı 1 milyar 777 milyon 631 bin 232 YTL oldu. Yurt içinde 205 kurumsal yatırımcı, toplam 16 milyon 572 bin 382 adet hisse talep etti ve tutar 132 milyon 579 bin 56 YTL olurken, yurt dışında 240 kurumsal yatırımcı 1 milyar 897 milyon 46 bin 773 adet hisse talep etti. Bunun tutarı ise 15 milyar 415 milyon 150 bin 471 YTL olarak hesaplandı.

Böylece toplam 52 bin 100 kişi/kurum, 2 milyar 135 milyon 823 bin 59 adet hisse talebinde bulundu ve toplam tutar da 17 milyar 325 milyon 360 bin 759 YTL oldu. Yurt içinde talep dağılımı yüzde 7 kurumsal, yüzde 93 bireysel olurken, toplam talep dağılımına bakıldığında ise yüzde 11 yurt içi, yüzde 89 da yurt dışı olduğu belirlendi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde