Haliçport’ta Tamince'nin tek rakibi ‘çılgın bir Türk’

Haliçport’ta Tamince'nin tek rakibi ‘çılgın bir Türk’

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde, Fettah Tamince ile Çılgın Türk yarışıyor

Haliçport’ta Tamince'nin tek rakibi ‘çılgın bir Türk’
16px
24px
03.07.2013 08:25
ABONE OLgoogle

3. havalimanı projesini almalarının ardından Başbakan’ın ‘Çılgın Türkler’ diye adlandırdığı 5 işadamından biri olan ‘Mehmet Cengiz’, Haliçport için de iddialı. Haftaya yapılacak ihalede karşısında ‘Fettah Tamince’ olacak

Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesinde, Sembol - Ekopark İnşaat - Fine Otelcilik OGG ve Cengiz - Taca - Galeri İnşaat teklif verdi. Haliçport için yapılan ihalede, şartname alan Doğuş Grubu’nun zarfından ise teşekkür mektubu çıktı. Haliçport için teklif vermeyen Doğuş Grubu, mayıs ayında yapılan Galataport ihalesini kazanmıştı.

Haliçport için yapılacak açık artırmada, Sembol İnşaat’ın liderliğini yaptığı ortak girişim grubu ile Cengiz İnşaat’ın liderliğini yaptığı ortak girişim grubu mücadele edecek. Sembol İnşaat, Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin şirketi. Cengiz İnşaat ise mayıs ayında yapılan 3. Havalimanı ihalesini kazanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çılgın Türkler” diye tanımladığı konsorsiyumun ortağı.

18 firma ilgilendi

İhale komisyonu başkanı, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Eyidoğan, İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’nin 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap - İşlet - Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkındaki Kanun ve 2011/1807 Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde ihale edileceğini bildirdi.

 Bugüne kadar 18 firma veya kişinin dokümanı incelediğini ifade eden Eyidoğan, dış zarf belgeleri tamam olan isteklilerinin, iç zarflarının açılacağını belirtti. Eyidoğan, teklif mektubu zarflarının ise komisyon tarafından daha sonra açılacağını kaydetti.

 Eyidoğan, ihalenin iki oturumunun ardından komisyonun belgeler üzerinde esasa ilişkin inceleme yapacağını ve puanları 75 ve üzeri olan isteklilerin final oturumuna davet edileceğini ifade etti. Eyidoğan, son oturumun tarihinin, komisyon incelemelerinin tamamlanmasının ardından belirleneceğini söyledi.

Pazarlık 10 gün sonra

İhaleye teklif veren firmaların belge kontrollerinin ardından teknik şartname uygunlukları incelenecek; ardından, ihale komisyonunun belirleyeceği bir tarihte yeterli bulunan firmalar teslim ettikleri teklif mektuplarının açılması için yeniden davet edilecek.

 En yüksek kira bedelini veren firmanın teklifi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın onayına sunulacak. Proje 250 dönümlük alanda 70’er yat bağlama kapasiteli iki yat limanı, 400’er oda kapasiteli iki adet 5 yıldızlı otel, bin kişilik cami, AVM ve otoparkın inşa edilmesi ve bu yapıların dört yılı yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına özel sektör tarafından işletilmesini kapsıyor. En geç 10 gün içinde ihaleyle ilgili açık pazarlığa geçilmesi bekleniyor.

Üst düzey duyarlılık

 Projenin nereye yapılacağı ile ilgili belirsizlik ise devam ediyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri 558 yıllık Haliç Tersanesi’nin yıkım projesi dışında kaldığını, atıl durumda olan Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin dönüştürüleceğini belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde ise Haliç’i içine alan 916 Ada’nın da proje kapsamında olduğuna işaret edildi. Üst düzey hükümet yetkililerinin ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projesinde yer alan Fatih Tersanesi’ne yapılacak düzenlemeyle ilgili bir kararının olmadığı, tarihi mekanlara dokunulmaması konusunda duyarlılık gösterildiği ifade edildi. Bu kapsamda projenin Camialtı ve Taşkızak tersaneleri ile kısıtlı tutulması üzerinde durulduğu öğrenildi.


Haliçport için teklifler dün Ankara’da alındı. Projeye  yerli, yabancı grupların ilgisinin olacağı belirtiliyordu, ancak yabancı yatırımcılardan hiçbir teklif gelmedi.

Galataport’a çok yakın...

 Haliç için düşünülen yeni projeden kısa bir süre önce İstanbul adına bölgede iddialı bir yatırım için ihale yapılmıştı. Mayıs ayının ortasında Haliç’in Boğaz cephesindeki komşusu Karaköy bölgesinde Galataport olarak bilinen Salıpazarı Liman Sahası’nın 30 yıl süreyle işletme hakkının verilmesini kapsayan ihalede Doğuş Grubu 702 milyon dolarla en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazandı. Doğuş grubu 3 yıl içinde tamamlamayı planladığı proje için 400 milyon dolarlık yatırım bütçesi çıkarmıştı.

Haliç’te ve Salı Pazarı’nda belirlenen alanlara yapılacak yeni turizm projeleriye birlikte Karaköy, Şişhane ve Kasımpaşa hattının önümüzdeki dönemde hareketlenmesi bekleniyor.

 Bu arada tersanelerin yeri için Koç grubunun ‘müze’ yapmak için istekli olduğu ve olası bir ihalede yer alması bekleniyordu. Tersane bölgesiyle aynı kıyıda Koç grubunun kurduğu Hasköy’deki Rahmi Koç Müzesi bulunuyor.

Galataport projesinin yapılacağı liman.

Tarihi 1453’e dayanıyor

İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in talimatıyla 1455’te kurulan Haliç Tersanesi, en uzun süre faaliyet gösteren tersanelerden birisi oldu. O zamanki adıyla, ‘Tersane-i Amire’, Yavuz Sultan Selim döneminde 100 birimli, Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa birimli dev bir tersane haline geldi. Denizcilikteki gelişmeyle bu bölge inşa tezgahları, kışlalar ve yelken dikim atölyelerini de içine aldı. Kürek mahkumlarına, Mimar Sinan’ın inşa ettiği zift ambarına ve Avrupa’dan alınan havuzlara ev sahipliği yapan tarihi liman, yakın zamana kadar hizmet verdi. Bir süreden beri atıl vaziyette olan liman bölgesi için bir dönem ‘Deniz Müzesi’ yapılması da gündeme gelmişti.

Mithat Yurdakul/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde