Hakim Mustafa Başer canlı yayında gözaltına alındı

Hakim Mustafa Başer canlı yayında gözaltına alındı

Hakkında yakalama kararı verilen 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin eski hakimi Mustafa Başer, ailesiyle birlikte Bakırköy adliyesine geldi

Hakim Mustafa Başer canlı yayında gözaltına alındı
16px
24px
01.05.2015 10:54
ABONE OLgoogle
Hakkında yakalama kararı verilen 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin eski hakimi Mustafa Başer, ailesiyle birlikte Bakırköy adliyesine geldi. Hakim Başer, adliyesi önünde gazetecilerin sorularını cevapladıktan sonra canlı yayında sonra gözaltına alındı.

Hakkında yakalama kararı verilen 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin eski hakimi Mustafa Başer, ailesiyle birlikte Bakırköy adliyesine geldi.

Hakim Mustafa Başer gazetecilere şunları söyledi:

DOSYADA TUTUKLANMAYI GEREKTİRİR BİRŞEY YOKTU

Arabaya bindim geldim. Yaptığımın ne olduğunu soracaksınız, suç nedir, ben de bilmiyorum. Atılı suçun ne olduğunu bilmiyorum. Ama ben yaptığımı biliyorum. CMK'nin 27/2 ve 4 maddesi gereğince, CMK 28. madde gereğince beni merci olarak görevlendirdikten sonra yapmam gereken yargıç olarak kararı verdim. Bu noktada ben bu kararı vermeden bırakamazdım. Ya tutukluluk halinin devamı yada tahliye kararı. Başka bir seçeneğim yoktu. Ve baktım ki vicdanen dosyada tutuklanmasını gerektirir herhangi birşey olmadığı için tahliye kararı vermek durumunda kaldım.

YETKİ YOK DENİLİYOR, YETKİ VAR

Belki bilinmiyor belki de ben çok da basını takip edemedim 2 gündür düğüne gittiğim için. 6545 sayısı yasa Sulh Ceza Mahkemeleri'nin kuruluşu ile ilgili yasada bizim yani Asliye Ceza'nın yetkisi yok diye söyleniyor. Halbuki 6545 sayılı yasanın 10. maddesinin ilk cümlesi 6545 sayılı yasanın 48. maddesi 5237 sayılı yasanın 10 maddesinin ilk cümlesinde diğer görevleri saklı tutarak diye yazmış. Sulh Ceza Mahkemesi'nin görevini yazarken. Burada 'reddi hakim' müessesi dışında başka birşey yok. Bugün itibari ile bu kısım artık beni ilgilendirmiyor. Çünkü bu iki aşamalı bir usul hukukudur. Kanun koyucu 6545'te yani Sulh Ceza'ları kurarken aslında CMK'nın genel hükümlerinde 'reddi hakim'e atıfta bulunur.

9. AĞIR CEZA KARARI SEN VERECEKSİN DEDİ

Şubat ayında 'reddi hakim' ile ilgili bana geldi. Aynı şüphelilerin talepleri geldi. Bu kararı nöbetçi mahkeme bana tevzi etti. Dikkat edin birinci aşamasıdır. 'Reddi hakim' ile ilgili birinci kısmı. Öncelikle ben bu kararı Asliye Ceza'ya gönderdim. Dedim ki' bu konuda sen karar ver'. O tekrar bana gönderdi ve görev uyuşmazlığı çıktı. Sonra müşterek görevli 9. Ağır Ceza bu işi çözdü ve buna sen karar vereceksin dedi.

ŞUBAT AYINDA AYNI DAVADA RET KARARI VERDİM

Ben de bunun üzerine Şubat ayında 2015/56 değişik işle o zamanın tarihi ile 'reddi hakim' taleplerini soyut bulduğum için gerekçelerini soyut bulduğum için hangi hakim hangi işe bakacak hangi hakim neden reddedildi belirtilmediği için reddettim. Eğer bugün verdiğim karar usul ve yasaya aykırı ise o gün reddetmem de usul ve yasaya aykırıdır. Ben o gün de bunun tersi karar verdim. Eğer bugün itibari ile tutukluluk halinin devamı desem sorun olmayacaktı ama budefa ben vicdanen sorumlu olurdum. Çünkü bir yargıç artık önüne gelen sorunu çözmek zorunda. Usul kanunu gereğince çözmek zorunda.

TUTUKLANMALARINI GEREKTİRİR NEDEN GÖREMEDİM

Ve burada tutuklu sanıkların tutuklanmalarını gerektirir yada CMK 109. maddesi gereğince yada adli kontrol gerekçesini gerektirir herhangi bir neden göremedim. Ve ben bu şekilde karar verdikten hemen sonra benimle ilgili karar vermeye muktedir olan yetkili olan HSYK'nın 1. Daire Başkanı, 2. Daire Başkanı, Başkanvekili 'ihsası rey' mahiyetinde benimle ilgili davaya karar vermeden önce açıklamalar yapıyor. Ben de bunu basından okudum ve şaşırdım.

TÜRK YARGIÇLARINA YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTIR

Bakın arkadaşlar bugün itibariyle buraya Hakim Mustafa Başer yakalanması için gelmemiştir. Buraya Türk milleti adına karar veren Türk yargıçlarının yakalaması ile ben geldim. Türk yargıçlarına yakalama çıkarılmıştır. Ve ben bundan sonra buradan basın aracılığıyla toplumun değişik kesimlerindeki köylerdeki, işçilere, emekçilere ne bileyim şehirlerdeki akademisyenlere, entellektüellere, köydeki hacı anneme, hacı babama, hacı amcalarıma yani toplumun her kesimine söylüyorum. Bundan sonra eğer yargıç bağımsız karar veremeyecekse davalarını açabilecekleri bir mahkeme kalmaz. Çünkü yargı bağımsızlığı benim kişisel bağımsızlığım değildir. Ben toplumda oluşabilecek sorunların adil bir şekilde objektif bir şekilde karar vermek için bu bağımsızlığı dokunulmazlığı bana vermiştir. Yani bu beni korumak için değil. Bilakis toplumun içerisindeki sorunları korumak içindir.

MESLEKTAŞLARIMA NE SORUYORLARSA CEVAP VERECEĞİM

Ben yine yargıya güveniyorum. Gideceğim sayın meslektaşlarıma ne soruyorlarsa cevap vereceğim. Alnımız açık. Ama isterdim ki dün gelebilseydim. Emin olun gelebilmek için ikinci bir şoför olarak yeğenimi de yanıma aldım. Fakat bir gün önce gece gitmiştim. Onun yorgunluğu da vardı. ondan dolayı yoldan kenara çekip uyumak durumunda kaldık. Ve bugün itibariyle sabah geldik. Sizleri de bu iki bayram gününde beklettim heralde. Bilmiyorum benim yüzümden mi? Burada hakkınız varsa helal edin. Bu da sizin vazifeniz. Ben düğün için gittim memleketime İnşallah bu düğünü bugün burada yapacağım." dedi.

Hakim Mustafa Başer konuşmasının ardından yanına gelen görevliler tarafından gözaltına alınarak Bakırköy Adliyesi'ne götürüldü.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde