Hakan Uzan’ın 230 milyona aldığı lüks telefon markası açık artırmada satışta

Hakan Uzan’ın 230 milyona aldığı lüks telefon markası açık artırmada satışta

Dünyanın en lüks telefon markalarından biri olan Vertu'yu bu yılın başında satın alan Hakan Uzan, borçlar yüzünden fabrikayı kapatmak zorunda kalmıştı.

Hakan Uzan’ın 230 milyona aldığı lüks telefon markası açık artırmada satışta
16px
24px
14.08.2017 10:35
ABONE OLgoogle

Marka hakkını elinde bulunduran Uzan, fabrikada kalan bütün model ve cihazları açık artırmadan satışa çıkardı.

Bir döneme damga vuran Vertu hafta sonunda tamamen ‘bitti’… Lüks tüketim ile teknolojiyi birleştiren ve sadece alüminyum ya da çelik kullanmayan aksine timsah derisi, pırlantalı veya safir ekrana sahip lüks modelleriyle 30.000 dolara kadar varan telefonlar piyasaya süren Vertu en son 2014’te en ucuz modelini yaklaşık 6000 dolara çıkarmıştı.

Hakan Uzan, Güney Kıbrıs’ta kurulu ‘Baferton’ şirketi üzerinden lüks akıllı telefon üreticisi Vertu’yu Mart ayında 230 Milyon TL'ye satın almış, dört ayda şirket iflas noktasına gelmişti. 

Hakan Uzan 230 Milyona aldığı lüks cep telefonu markasını 4 ayda batırdı

İşte herkesin gündeminde olan Vertu, teknolojik gelişmelere adapte olamayınca maddi zorluklar yaşamaya başladı ve bir dönem Nokia’nın alt markası konumunda olan üretici, bu yılın başında iş adamı Hakan Uzan tarafından satın alındı. Uzan Vertu'yu, Kıbrıs'taki şirketi Baferon Ltd. üzerinden 50 milyon sterline (yaklaşık 230 milyon lira) almıştı.

Fakat satış işleminin ardından Uzan, şirketin çok büyük bir borcu olduğunu fark edince tasfiye planını başlatmıştı. Öyle ki İngiltere’de tamamen el üretimi olan Vertu telefonlarının üretildiği fabrika kapandı ve 200 çalışan işten çıkarıldı.

Tasfiye işlemleri kapsamında Vertu’nun İngiltere’deki fabrikasında yer alan ürünler açık artırmaya çıkarıldı. 18 karat altın kaplama ve timsah derili bir model 1500 dolardan açık artırmaya çıkarken bu model geçmişte 19.000 dolardı. Şirketin ‘telefon müzesi’nde yer alan 105 ikonik model de açık artırmaya çıkarken fabrikada bulunan büyük bronz heykel de açık artırmadaki ürünlerden oldu.

İngiliz teknoloji uzmanı Ben Wood, Vertu’nun fabrikasına girerek oradan çektiği fotoğrafları sosyal medya üzerinden paylaştı. Markanın batmadan önce akıllı saat işine girmeyi planladığını söyleyen Wood, “Şirketi yeni alan iş adamı markayı diriltmeyi planladığını söyledi ama fabrikayı boşaltıyorlar, bu artık çok mümkün değil” dedi.

Tamamlanan açık artırma sonrasında ise markanın hala değerli olduğu gözler önüne serildi. Öyle ki açık artırmaya katılan teknoloji meraklıları bu değerli modelleri almak için kıyasıya mücadele etti. Eskiden 18.750 dolara satılan modeller 14.500 dolara alıcı buldu.

Markanın en ikonik modellerinden ve pembe altın ve 18 karat altın kullanılarak geliştirilen Clous de Paris modeli 46.000 dolara yeni alıcısına kavuştu.

Yiğitcan Kaytmaz/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde