Hakan Fidan darbeden önce Mursi ile görüşmüş

Hakan Fidan darbeden önce Mursi ile görüşmüş

Davutoğlu, Mısır'da askeri darbe yapılmadan 10-15 gün önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Muhammed Mursi ile görüştüğünü açıkladı

Hakan Fidan darbeden önce Mursi ile görüşmüş
16px
24px
21.08.2013 20:12
ABONE OLgoogle

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da askeri darbe yapılmadan 10-15 gün önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Muhammed Mursi ile görüştüğünü şimdi ise Mursi ile kendisinin görüşmek için girişimlerde bulunduğunu söyledi.

 Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kanal 24'te yayınlanan Yeni Türkiye isimli bir programa katıldı. Programda, Türkiye'nin Mısır ve Suriye'deki olaylar karşısında izlediği politika hakkında bilgi veren Davutoğlu, Suriye'deki rejimin kendi halkına kimyasal silah kullandığı iddialarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

Şam'da bugün meydana gelen saldırının görüntülerini "Tahammül edilebilecek bir görüntü değil" tanımlarken bu saldırının büyük bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Şam'da bugün meydana gelen saldırıyla ilgili olarak yaralı ve ölülerde, kan ve kurşun izi olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Burada açık bir kimyasal silah saldırısı olduğu ortada" dedi. MGK toplantısı öncesinde kabineden bazı bakanlarla bir araya geldiklerini belirten Davutoğlu, Suriye'deki görüntüler karşısında gözlerinin dolduğunu aktardı.

MISIR'DAKİ DURUM

Mısır'da darbe gerçekleşmeden 10-15 gün önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Mursi ve diğer yetkililerle görüştüğünü belirten Davutoğlu, bu görüşmenin orda olağan üstü bir durum olmasını engellemek amacıyla gerçekleştirildiğini aktardı.

Mısır'da meydana gelen askeri darbenin karşısında Türkiye'nin izlediği politikanın eleştirilmesine de değinen Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

 "Sayın Ashton'ın Mursi ile görüşmesi için Ashton ile görüştüm. İlk gidişinde biliyorsunuz görüşmedi. Daha sonra kendisi ile görüştüğümde, "Murisi ile görüşmeden yapacağınız her seyahat darbeye meşruiyet katar, lütfen bunu şart koşun' dedim. Niçin bunu tüm detayıyla anlatıyorum, öyle haksız bir yorumlama yapılıyor ki, "Türkiye ilkeli bir duruş sergiliyor ama aktif bir dış politika izlemiyor' deniyor. Allah aşkına ilkeli dış politika nedir bir tanımlayın, aktif dış politika; darbeyi maruz gösterecek şekilde, Mursi ile görüşmeden yönetimle görüşmekse biz bunu yapmayız. Buna aktif dış politika değil darbeye meşruiyet kazandırma denir. Ama aktif dış politikanın gereği olan şeyler perde gerisinden bir gizli diplomasi ile, bakın bunların bir kısmını ilk defa açıklıyorum ben burada, bir faaliyet yapmaksa biz şuanda bile sürdürüyoruz, şuanda dahi sürdürüyoruz. Ama bu faaliyet sürerken "çıkıpta biz şunu yapıyoruz' diye bir deklarasyonda bulunmak faaliyete zarar verir."

 "Mursi ile görüşme girişiminiz oldu mu?" sorusuna "evet" yanıtını veren Davutoğlu, "Büyükelçilimizin orada görevini sürdürmesini istememizin sebebi, bu temasları devam ettirmesiydi. Büyükelçimiz yoksa Saray Bosna büyükelçisiydi. Ama görevinin devamını istedik. Büyükelçimiz üzerinden, şuan ki yönetimin en etkin isimlerinden birine zemin yoklamamız oldu. Ama şu cevabı aldık; "memnuniyetle buyursunlar Davutoğlu'nun burası ikinci evdir. Ancak hapisteki liderlerle görüştürmeyiz.' Sayın Mursi ile görüşmeden bunu yapamayız" diye konuştu.

 Hüsnü Mübarek'in serbest bırakılması kararını da değerlendiren Davutoğlu, "Mübarek'e kişisel olarak bir nefretimiz yok. Ama Mursi hapisteyken Mubarek'in serbest bırakılması demokratik süreci tersine çevirir" şeklinde konuştu.

 Davutoğlu, ABD'nin ve Avrupa'nın Mısır'daki darbe karşısında izlediği tutumla ilgili olarak, "şaşkınlık ve hayal kırıklığını birlikte yaşıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Davutoğlu, Avrupa'da konuştuğu mevkidaşlarıyla hiçbir zaman ortak dili konuşamadıklarını belirtti. Avrupalı dışişleri bakanlarının "tutumumuz doğru" diyemediğini kaydeden Davutoğlu, "Ne yapalım AB'nin ortak kararı bu' diyorlar" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kendisinin Mısır üzerinden yıpratılamayacağını kaydederek, böyle bir uğraş içinde olanlara başka bir yol izlemeleri gerektiği söyledi.

ERDOĞAN'IN MISIR'DAKİ DARBE İLE İSRAİL'İ İLİŞKİLENDİREN AÇIKLAMALARI

Bakan Davutoğlu, ABD'nin Başbakan Erdoğan'ı kınayan açıklamalarını da değerlendirdi.
 Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Mısır'daki darbe ile İsrail arasında bir bağlantı olduğu yönündeki açıklaması üzerinde bir çalışma yaptığını daha sonra sabah Amerika tarafına üç mesaj ilettiklerini söyledi.

 Türkiye ile Amerika dost ve müttefik iki ülke olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Problem varsa birbirleriyle paylaşırlar. Başbakan'ın konuşmasının basına yansımış şekli ile tepki verilmesi bizim kabul edeceğimiz bir ilişki tarzı değil" değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan'ın yaptığı konuşmada, ABD'nin adının bir kere dahi geçmediğine işaret eden Davutoğlu, "Tepki verecekse İsrail versin. Biz ABD adı geçmezken ABD'nin bizi kınamasını kabul etmeyiz. Bu kadar Mısır'da katliam yaşandı, bu şiddetli bir kınama ne kadar düşünüldü?" dedi.

 Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının bir zihniyeti tarif ettiğini anlatarak, "O zihniyeti anlatırken iki sene önceki bir toplantıdan örnek veriyor. Bunu bir zihniyet olarak tanımlarsanız. Bir zihniyeti açıklıyor. Bu kadar konuşabilecek bir mesele için bizimle danışmada bir açıklama yapılmasını yadırgadık. Reaksiyon gösterecek olan biziz. Kimsenin dost dediğimiz bir ülkenin Türkiye Başbakanını kınama hakkı yok" açıklamasında bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde