Hakan Ateş isyanda: Dayak yemeyen kalmadı

Hakan Ateş isyanda: Dayak yemeyen kalmadı

DenizBank Genel Müdürü Ateş, dünyada bankaların denetlenmekten kımıldayamaz hale geldiğini dile getirerek, “Bizim için de bu geçerli. Küresel krizden sonra dayak yemeyen banka yoktur” dedi

Hakan Ateş isyanda: Dayak yemeyen kalmadı
16px
24px
02.04.2015 05:51
ABONE OLgoogle
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, sermayesi 235 milyar lira civarında olan Türk bankacılık sisteminin OECD ülkeleri, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çap olarak çok büyük olmamakla birlikte mali bünyesi en kuvvetli sektörlerden biri olduğunu söyledi. Bunun bazı kriterleri olduğunu dile getiren Ateş, devamla şunları kaydetti:

“Bunlar; kârlı büyüyor mu? Likidite ve sermaye rasyoları yerinde mi? Regülasyona uyumlu mu? Dünyada en fazla düzenlemenin yapıldığı sektörlerin başında bankacılık geliyor.Dünyada sektör çok sıkboğaz edildi. Bu bizim için ne kadar geçerli ise küresel anlamda bankacılık sektörü için de geçerlidir. Dünyada bankalar artık denetlenmekten kımıldayamaz hale geldi. Doğal olarak bizim için de bu geçerli. Basel III kriterleri 2019 yılında yürürlüğe girecek ama biz bu kriterleri çoktandır uyguluyoruz.” 

Bankacılık sektörünün itibar tarafında kısmen zarara uğratıldığını belirten Ateş, yıllık 24 milyar lira kârı olan bankacılık sektörünün doğrudan ödediği verginin yüzde 60 seviyesine ulaştığını kaydetti. Ateş, “BDDK verilerine baktığımızda bankacılık sektörü  kârlılığının yüzde 20’lerden yıllar itibarıyla yüzde 10’lara düştüğünü görüyoruz. 2008’deki küresel krizden sonra dünyada en büyüğünden en küçüğüne amiyane tabirle dayak yemeyen banka yoktur. Türk bankacılık sektörü ise dünyanın 2008 ve sonrasında yaşadığı bu tedbir ve yaptırımları 2001 krizinden bu yana yaşıyor” dedi.

Ateş, Türkiye’nin yatırım yapılabilir notu sürdüğü müddetçe bankaların borçlanabilmesinde ve fiyatlamasında hiçbir sorun olmadığını da dile getirdi.

1 lira temettü dağıtmadık

Hakan Ateş, 18 yıllık DenizBank Genel Müdürlüğü’nde sermayedarı konumunda bulunan ne Zorlu Holding ne  Dexia’ya ne de Sberbank’a 1 lira temettü dağıtmadıklarını söyledi. Ateş, “Bırakın kârları bankada bırakmayı, üstüne sermayedarlar kaynak getiriyor. Son 5 yılda hiçbir yabancı banka 1 lira temettü ödemesi yapmadı” dedi.  
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde