Hacker’lardan 100 Milyon Dolarlık borsa vurgunu

Hacker’lardan 100 Milyon Dolarlık borsa vurgunu

Firmaların kâr veya zarar edeceğini önceden öğrenen 9 kişilik hacker çetesi, şirketlerin borsadaki hisselerine para yatırarak 5 yılda 100 milyon dolar kazandı.

Hacker’lardan 100 Milyon Dolarlık borsa vurgunu
16px
24px
03.09.2015 08:01
ABONE OLgoogle
Halka açık şirketlerin finansal bültenlerini kamuoyuna açıklanmadan önce ele geçiren hacker’lar, şirketlerin borsada işlem gören hisseleri üzerinde spekülatif hareketler yaparak 100 milyon dolar gelir elde etti.

Olay, Amerika'nın restoran zincirlerinden Panera Bread'in 2013 yılının Ekim ayında ilgili yılın 4. çeyreğinden itibaren gelir beklentilerini aşağı yönlü revize ettiği haber bülteninin ele geçirilmesiyle başladı. Kamuoyuyla paylaşılmak üzere Marketwired'ın iş haberleri servisine giden bülteni sisteme sızarak ele geçirmeyi başaran hacker’lar, bu şekilde herkesten önce şirketin hisse değerlerinin düşeceğini anlayarak, Panera Bread hisseleri üzerinde 17 milyon dolarlık işlem yaptı ve bu işlemlerden 1 milyon dolarlık kâr sağladı.

5 yılda 100 milyon dolar aldılar

Çetenin bu sistemle 30 milyon dolarlık operasyon yaptığı ve büyük kazanç sağladığı belirtiliyor. Ceza iddianamesine göre Amerika ve Ukrayna'da bulunan hacker ve hisse senedi taciri toplam 9 kişi bu işe karıştı. Çetenin Amerika'da bulunan üyeleri tutuklanırken, Ukrayna'da bulunan üyeler için ise tutuklama kararı çıkarıldı. Çetenin 2010-2015 yılları arasında finansal sistemden bu şekilde 100 milyon dolarlık para aldığı belirtiliyor.

150 binden fazla bülteni çaldılar

Yetkililer 2010'dan başlayarak mayısa kadar, sanıkların Marketwired, New York'taki PR Newswire ve San Francisco'daki Business Wire tarafından çıkarılacak şirketlerin gelir hesabı ve ortaklık bilgilerini içeren 150 binden fazla bültene ulaştıklarını söyledi.

Savcıların dediğine göre sanıklar, bunlardan 800 kadar bülteni kamuoyuna açıklanmadan önce ele geçirip hisselerde işlem yaptılar. Amerikan Borsa Komisyonu Başkanı Mary Jo White, “Bu dava şirketlere bilgisayar sistemlerinin savunmasız hedefler olduğunu hatırlatmalı. Sistemlerinizi korumak için uyanık olun ve kamu kurumlarıyla çalınan bilgilerin bulunması ve kötü amaçla kullanılmasını önlemek için birlikte çalışın” dedi.

Caterpillar'ın da bilgilerini ele geçirmişlerdi

Savcıların iddiasına göre hacker’lar haber servislerinin sistemlerine ‘phishing' diye bilenen ve zararsız gibi görünen email’ler atarak ulaştılar. Kullanıcılar bu email’lere tıkladıklarında, kendi kullanıcı bilgileri ve şifreleri ele geçiriliyor.

Hacker grubu 2011 senesinde de Caterpillar şirketinin şirket bültenini ele geçirmiş ve bültendeki ağır ekipmanların kârının yüzde 27 arttığını görerek, hisselerden 600 bin dolardan fazla para kazandı. İddianamede benzer olarak 2013 yılında da Silikon Vadisi şirketlerinden Align Teknoloji firmasının basın bültenini önceden ele geçiren hacker grubunun, gelirin yüzde 20 arttığını önceden haber alarak hisse senetlerinde 1.4 milyon dolarlık operasyon yaptığı yazıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde