Hacı Sabancı'nın asla tek gitmeyeceği yer neresi?

Hacı Sabancı'nın asla tek gitmeyeceği yer neresi?

28 yaşındaki Hacı Sabancı hayatının en önemli seyahatlerini ve seyahat tutkusunun ayrıntılarını anlattı

Hacı Sabancı'nın asla tek gitmeyeceği yer neresi?
16px
24px
01.06.2015 08:49
ABONE OLgoogle
Bir seyahat gurusu olma yolunda hızla ilerliyor. Henüz 28 yaşında ama 40 ülkede, 60’tan fazla şehir görmüş. Çok seyahat ediyor, güzel yerler görüyor. Hacı Sabancı’ya hayatının en önemli seyahatlerini Hürriyet'ten Sibel Arna'ya anlattı işte o röportajın bir kısmı;

Seyahat sizin için ne anlama gelir?

Günlük yaşamın koşturmasından uzaklaşmak, başka bir boyuta geçmek... Kimi zaman çok sakin, kimi zaman çok hareketli ve yorucu tatillerim olur ama hepsi ayrı ayrı mutluluk verir.

Çocukken yaptığınız ilk seyahat nereyeydi? Sizde nasıl bir iz bıraktı?

İlk hatırladığım ailemle gittiğim Disneyland Paris. Yedi yaşındaydım ve bir rüya gibiydi. Sihirli krallığı çok sevmiştim. Her tarafta Mickey’ler, Goofy’ler vardı. Hâlâ Paris’e veya Los Angeles’a gittiğimde trenle bir saat daha yol gider ve Disneyland’e uğramaya çalışırım.

Tatilseverlik ailede size kimden geçmiş bir özellik?

Çocukken okullar tatil olunca ve bayramlarda seyahat ederdik. Yarıyıl tatillerinde kayağa ve yaz tatillerinde Bodrum, Antalya veya Cannes’a giderdik. Babaannem Özcan Sabancı seyahat etmeyi çok sever, belki kendisinden almışımdır bu özelliği.

Gideceğiniz yerlere nasıl karar veriyorsunuz?

Her şeyden önce o andaki isteğimle ve modumla alakalı ama tabii zaman faktörü de var. Aralık ayında “Denize giresim, beach party’lerde eğlenesim var” diyorsanız Saint Tropez’e değil Brezilya’ya gitmelisiniz. Tehlikeli ülkelere veya şehirlere gitmiyorum. İç savaş olan ve suç oranı yüksek lokasyonlardan uzak durmaya çalışıyorum.

PLANLI BİR ADAMIM

Uzun bir ‘görülecek yerler’ listeniz var mı?

Bir listem yok açıkçası ama görmek istediğim yerlerin başında Kenya, Fas, Peru ve Şili var. Nairobi’yi çok merak ediyorum Kenya’da ve safari çok iyi diye duydum. Fas’ta hem Marakeş hem Kasablanka’yı merak ediyorum, gidenler pek beğenmediklerini söylüyorlar ama bende çok büyük merak uyandırıyor. Belki de Kasablanka filmini çok sevdiğimdendir. Güney Amerika’da sadece Brezilya’ya gittim ve çok beğendim. Arjantin, Şili, Peru da eminim ki çok güzeldir. En kısa zamanda göreceğim.

Tatile çıkmadan önce gideceğiniz ülkeye çalışıyor musunuz?

Evet. Öncelikle giden arkadaşlarımla konuşuyor ve onların fikirlerini alıyorum. Daha sonra ise çalıştığım bir ‘concierge’ hizmeti veren firmadan o şehir veya ülkeyle ilgili güncel bilgiler istiyorum. Arkadaşlarımdan aldığım bilgi ile ‘concierge’den aldığım bilgiyi karşılaştırıyorum, çakışan noktaları mutlaka ziyaret ediyorum.

Kalacağınız oteli, göreceğiniz yerleri, tadacağınız lezzetleri önceden mi planlıyorsunuz?
Planlı ve programlı adamımdır, o yüzden her zaman kalacağım otelin rezervasyonunu önceden yaparım. Göreceğim yerleri veya gideceğim restoranları ise kafamda planlarım ve gitmeden hemen önce rezervasyonlarımı yaparım.

İş gereği de çok seyahat ediyorsunuz... Bindiğiniz uçakların ne kadarı iş ne kadarı keyif?

Ben iş seyahati olarak daha çok Uzakdoğu’ya uçuyorum denizcilik işimiz gereği. Uçağa binme sayısı olarak bakarsak eminim keyif seyahatlerinin ezici bir üstünlüğü olur iş seyahatlerine oranla, ama uçuş süresine bakacak olursak ikisi de aynı.

Kaç ülke kaç şehir görmüşsünüzdür ortalama?

Tahminen 40 ülke ve 60 şehir.

Müze gezer misiniz? Gidip gördüğünüz en enteresan müze hangisiydi?

Mutlaka gezerim. Çağdaş ve modern sanata ilgim var. Bu yüzden son yıllarda daha çok modern sanat müzelerini geziyorum. New York’ta MoMa ve Guggenheim favorilerim. Venedik Guggenheim Müzesi de kesinlikle tavsiye edebileceğim müzelerden biri. Bugüne kadar en etkilendiğim müzelerse Paris’dekiler. Louvre Müzesi, Musee D’Orsay ve Versailles Sarayı... Buralarda eski ustaların eserlerini görmek çok etkileyici.

13’Ü CUMAYA DENK GELİYORSA UÇMAM

Seyahatte alışveriş yapar mısınız? Alışveriş konusunda sizi en çok tatmin eden lokasyon hangisidir?

Neredeyse hiç alışveriş yapmam. Fazla bavul ve eşyayla seyahat etmeyi sevmem o yüzden tercihim İstanbul’da alışveriş yapmak. Zaten artık yurtdışında olan her şey İstanbul’da da var. Ama yine ille de bir alışveriş lokasyonu vermem gerekirse bu Londra olurdu. Özellikle Harrods ve Selfridges gibi alışveriş merkezlerinde her şeyi bulmak mümkün.

Seyahat totemleriniz var mı?

Pek yok ama ayın 13’ü cuma gününe denk geliyorsa uçağa binmem o gün. Bu batıl inancımdan dolayı seyahat programım bir gün uzayabilir veya kısalabilir.

Kimlerle seyahat etmeyi seviyorsunuz?

Ailem ve arkadaşlarımla. Her şey, her güzellik sevdiklerinle paylaşınca güzel... Tek başıma iş seyahati dışında bir seyahate çıkacağımı veya tatil yapacağımı asla düşünemiyorum.

Valizinizi kendiniz mi hazırlarsınız? İyi misinizdir bu konuda?

Evet. Planlı ve progamlı olduğum gibi biraz da titizim. O yüzden kendim hazırlamayı severim. Haliyle yıllardır yanlış katlaya katlaya veya yanlış yerleştire yerleştire sonunda artık iyiyim. Tek kusurum son dakikacı olmam. Bu yüzden ufak tefek şeyleri unuttuğum olur.

TÜRKİYE'DEKİ DENİZ BAŞKA YERDE YOK

Yanınıza mutlaka ne alırsınız?

Pasaportum, kredi kartım ve cep telefonumu aldığım sürece geri kalanını almasam da veya unutsam da bir şekilde temin edebileceğimi düşünürüm.

Sizce deniz, kum, güneş tatilinin en iyi adresi hangisi?

Maldivler kesinlikle. Deniz, kum, güneş tanımına cuk oturuyor.

Safariye çıktınız mı?

Güney Afrika’da yaptım. Çok farklı bir deneyim. Kesinlikle tavsiye ederim. Singapur’da ise gece safarisi yaptım o de çok güzeldi.

Türkiye içindeki favori tatil yeriniz neresi?

Kesinlikle Bodrum. Deniziyle ve eğlencesiyle bir başka. Marmaris, Bozburun, Selimiye... Buralardaki deniz bence dünyanın başka bir yerinde yok.

Türkiye dışında yaşarım dediğiniz, kendinizi evinizde hissettiğiniz ikinci yer neresi?

Böyle bir yer hiç olmadı ya da hiç düşünmedim diyeyim. Allah da yaşatmasın. İnsanın vatanı, toprağı gibisi yoktur bana göre. Ama illa bir ikinci adres söyle dersen herhalde Amerika derdim. Üniversite eğitimim boyunca dört yıl yaşadım. O yüzden.

Türkiye dışındayken en çok neyi özlersiniz?

Ailemle birlikte değilsem ailemi özlerim. Kendi evimi ve yatağımı özlerim. Bir otel ne kadar lüks ne kadar güzel olursa olsun hiçbir zaman kendi evinin yerini tutmaz.

En çok sevdiği 5 yer

1- Roma’da Vatikan
2- Rio de Janeiro’da İsa Heykeli
3- Kyoto’da Altın Tapınak
4- Güney Afrika’da Sun City
5- Maldivler

Ölmeden görülmesi gereken 5 şehir

1- Maldivler, sular altında kalmadan görülmeli.
2- Las Vegas, yetişkinler için Disneyland.
3- İbiza, eğlencenin başkenti.
4- Venedik, Rönesans ve tarih.
5- Paris, âşıklar şehri.

En iyi 5 otel

1- Encore Las Vegas
2- Four Seasons Firenze
3- Plaza Athenee Paris
4- One & Only Reethi Rah Maldivler
5- Cavo Tagoo Mykonos
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde