HSK'den şok kararname... 780 hâkim ve savcının görev yeri değişti

HSK'den şok kararname... 780 hâkim ve savcının görev yeri değişti

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) yaz kararnamesi yayımladı. Kararnameye göre 780 hâkim ve savcının görev yeri değişti.

HSK'den şok kararname... 780 hâkim ve savcının görev yeri değişti
16px
24px
04.07.2017 04:06
ABONE OLgoogle

16 Nisan referandumunun ardından yapısı değişen ve üyeleri partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve TBMM'nin atadığı Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), ilk kararnamesini bu gece yayımladı. 780 kişilik yaz kararnamesi hazırlayan HSK; yargıda "kıyım" yaptı.

Toplamda ilçeler de dahil 72 başsavcı ile 71 başsavcı vekilinin yeri değiştirildi. 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin çatı iddianameyi hazırlayan ve FETÖ'nün TSK'yi ele geçirmesinde iktidarın sorumluluğuna işaret eden Ankara Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen, Yargıtay Savcılığı'na sürüldü.

İŞTE LİSTE

Başkanı Mustafa Karadağ'ı daha önce Ankara'dan Şanlıurfa'ya gönderen HSK; Yargıçlar Sendikası üyeleri Nuh Hüseyin Köse'yi İstanbul'dan Kayseri'ye, İstanbul Hakimi Mustafa Bağarkası'nı Ordu'ya, Sevgi Övüç'ü Antalya'dan Mardin'e atadı.

Bağarkası, İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi yargıcı iken İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin koridorlarına ve Fen Fakültesi’nin giriş kapısına “Katil Hırsız Erdoğan” başlıklı Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun gazetesini astıkları gerekçesiyle ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan yargılanan öğrencilerin davasında bu suç maddesinin düzenlendiği Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar vermişti.

Yine Yargıçlar Sendikası üyesi olan ve Adalet Bakanlığı'ndan gelen bir yazıyı “kimse yargıya emir talimat veremez” diyerek iade eden İstanbul Anadolu Hakimi Tamer Akgökçe, Trabzon'a atandı. Yargıçlar Sendikasi Üyesi Ali Haydar Yücesoy, İstanbul Hakimliği'den Afyon'a, Ali Hacıibrahimoğu, İstanbul Savcılığı'dan Küçükçekmece'ye atandı.

Soma davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı da görev yeri değiştirilenler arasında. Ballı’nın yeni görevi İzmir Hâkimliği’nde olacak. Soma davasında böylece davayı başından itibaren takip eden hakim kalmadı.

Hayırcıları tehdit eden başsavcıvekili Antalya'da kaldı

16 Nisan referandumunda hayır diyenleri tehdit eden Antalya Başsavcı Vekili Cevdet Kayafoğlu'nun görevi değişti ancak Antalya'da kaldı. Sürgün yemeyen Kayafoğlu, Antalya'da Bölge Adliye Mahkemesi Savcılığı yapacak.

Adil Öksüz'ü sorgulayan savcı Kırıkkale'ye

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kilit isimlerinden Adil Öksüz'ü sorgulayan Ankara Batı Cumhuriyet Savcısı Cihan Ergün, Kırıkkale Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirildi.

Başbakanlık Başmüşaviri ve eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in eşi Gülümser Erdem'i tahliye eden Ankara Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer ise Çorum Hakimliğine atandı.

Gülümser Erdem, tahliye kararına yapılan itirazın ardından tekrar aynı gün tutuklanmıştı.

İstanbul Anadolu Başsavcısı gitti

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, Yargıtay Savcılığı'na, Bakırköy Başsavcısı Selami Hatipoğlu İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi üyeliğine, Bursa Başsavcısı Abdulkadir Şahin Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlığı'na, Afyonkarahisar Başsavcısı Bayram Eray Yargıtay Savcılığına, Kayseri Başsavcısı Orhan Usta Malatya Başsavcılığı'na, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun Yargıtay Savcılığına, Niğde Başsavcısı Seyfullah Öselmiş İzmir Savcılığına, Manisa Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Yargıtay Savcılığına, Çanakkale Başsavcısı Hikmet Turan Karaman Başsavcılığı'na, Aydın Başsavcısı Hakan Arslan Yargıtay Savcılığına, Muğla Başsavcısı Necip Topuz Yargıtay Savcılığına atandı.

Başsavcı Vekili İsmail Uçar, yeni İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı oldu.

İsmail Uçar 25 Aralık yolsuzluk soruşturması hakkında takipsizlik kararı vermiş, ardından da bu soruşturmada usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle iddianame düzenlemişti. Gazetemizin 12 yazar, çizer, muhabir ve yöneticisine tutuldukları Silivri Cezaevi’nde uygulanan haksız mektup yasağının altında Uçar’ın imzası bulunuyor

Ankara Başsavcı Vekillerine tenzili rütbe

Ankara Başsavcı Vekilleri Mustafa Sağıroğlu, Ahmet Berke, Mehtap Öğeç, Zafer Ediş, Gürhan Aktaş, İbrahim Halil Selçik, Zekai Yusuf Sarıbay, Hakan Pektaş, Necip Cem İşçimen tenzili rütbe ile Yargıtay Savcılığı'na atandı. Bu isimler Yargıda Birlik Platformu içinde yer alıp HSYK seçimlerinde cemaate karşı mücadele edenlerdendi.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in eşi Gülümser Erdem'i tahliye eden ve aynı gün kararı yok sayılan Ankara Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer, Çorum'a atandı. Süer, sulh ceza hakimliği süresince FETÖ aleyhinde en kritik kararlara imza atan isimdi. Buna karşılık Süer'in "tahliye" kararı başını yaktı ve bu zamana kadar aldığı hükümetin hoşuna gidecek kararların tümü bir çırpıda silindi.

"Bunlar Bizim Madalyalarımızdır"

Tenzili rütbe ile Yargıtay Savcılığına gönderilen bir başsavcı vekili, Cumhuriyet'e "Bunlar bizim madalyalarımızdır. Biat etmeyenler kararnamesidir" dedi.

İstanbul'dan Kayseri'ye atanan Yargıçlar Sendikası Hüseyin Köse ise sosyal medya hesabı twitter'dan 'Cübbesini çıkardığında çıplak kalan yargıçlardan olmayacaksın, gerisi teferruat...' mesajını paylaştı.

HSK, kararnameyi şu ifadelerle duyurdu:

"2017 yılı yaz kararnamesine ilişkin çalışmalar, 03 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla sonuçlandırılarak karara bağlanmıştır. Meslektaşlarımızın görev yerlerinden ayrılmalarına ilişkin tebligatlar daha önce ilân edilen takvim doğrultusunda gönderilecektir.

"Kararnameye ilişkin yeniden inceleme talebi olanların, durumlarının bir an önce kesinleştirilmesini sağlamak amacıyla, tebligat yapılmasını beklemeksizin taleplerini en geç 10 Temmuz 2017 tarihi mesai bitimine kadar UYAP personel ekranından “Atanma Talep Formu” nun açıklama kısmını doldurmak suretiyle yapmaları gerekmektedir. Ayrıca fiziki olarak dilekçe göndermelerine gerek bulunmamaktadır.

"Ataması yapılan meslektaşlarımıza yeni görev yerlerinde başarılar diler, kararnamelerin meslektaşlarımızın ailelerine, yargı teşkilatına ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederiz."

AlicanUludağ/Canan Coşkun/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde