HSBC'den Gazze’ye yardım edenlerin hesabına kapatma kararı

HSBC'den Gazze’ye yardım edenlerin hesabına kapatma kararı

İngiliz finans devinin, bazı Müslüman kurum ve kişilerin hesaplarını Gazze’ye yardım ettiği gerekçesiyle kapatma kararı aldığı iddia edildi

HSBC'den Gazze’ye yardım edenlerin hesabına kapatma kararı
16px
24px
31.07.2014 04:25
ABONE OLgoogle
Dünya’nın en büyük bankalarından biri olan HSBC, İngiltere’deki bazı Müslüman kişi ve kurumların hesaplarını kapatma kararı aldı. Hesapların kapatılmasına müşterilerin risk durumunu gerekçe gösterildi.

Banka kararın dini ve etnik nedenlerle alındığı yönündeki eleştirileri ise reddediyor. BBC Türkçe’nin haberine göre, HSBC’nin hesabını kapattığı kurumlardan biri de Londra’da Türkiye’den gelen göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Finsbury Park Camii. 22 Temmuz’da caminin bankadaki hesaplarının bankanın risk politikasına uymadığı gerekçesiyle kapatılma kararı alındı.

‘İslamafobi’nin bir parçası’

Caminin yönetiminde yer alan Halid Ömer, bankanın karar öncesi müşterilerle temasa geçmemesine tepki göstererek, risk konusunda şüphe varsa bu konuda müşterilere önce açıklama yapma hakkı verilmesi gerektiğini söyledi. Ömer, kararın İngiltere’de Müslümanlar’a karşı uygulanan İslamafobi’nin bir parçası olduğunu iddia etti.

Londra’da uzun yıllardan beri yaşayan Irak kökenli Enes El-Tikriti ve ailesinin de bankadaki hesapları kapatıldı.

İslami değerleri temel alarak kurduğu Cordoba Vakfını yöneten El Tikriti hesaplarının kapatılması için bir gerekçe gösterilmediğini söyledi.

2 ay süre verdiler

Ummah Welfare Vakfı da HSBC tarafından temasa geçilen kurumlardan biri. Bolton merkezli vakıf 20 ülkede 70 milyon sterlinlik yardım projeleri gerçekleştiriyor. Bankadan aldıkları mektupta vakfa hesaplarını başka bir bankaya taşımaları için 2 ay süre verildi. Kapatma mektubunda tıpkı Finsbury Camii gibi risk durumu gerekçe gösterildi.

Vakfın yöneticisi Muhammed Ahmed banka ile hesapların kapatılması ile ilgili görüştüklerini fakat neden kapatıldığı konusunda yanıt alamadıklarını vurguladı.

Ahmed, HSBC’nin bu kararını vakfın Gazze’de yürüttüğü yardım faaliyetleri gerekçesiyle aldığını düşünüyor. BBC’ye konuşan bir hükümet yetkilisi kararın hükümet politikası olmadığını belirterek bankanın kendi risk yönetimi kapsamında alındığını ifade etti.

ABD’de uyuşturucu çetelerine hizmet ettiği için 1.9 milyar $ ceza ödemek zorunda kalmıştı

2012 Aralık’ta HSBC “kara para aklama” suçlamaları ile ilgili olarak ABD yetkilileri ile vardığı anlaşma kapsamında toplam 1.9 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Ceza, ABD’nin ekonomik yaptırım uyguladığı uyuşturucu çetelerine HSBC’nin bankacılık hizmeti sağlaması nedeniyle gelmişti. 2013 Ağustos’unda HSBC 40’tan fazla büyükelçilik ve konsolosluğun hesaplarını kapatma kararı almıştı.

Hesapların kapatılmasına neden olarak banka, ekonomik kalkınma, kârlılık, maliyet verimliliği ve likidite gibi kriterleri gösterdi. Fakat hesapları kapatılan diplomatik misyonların kara para aklama riski görünenler olduğu savunulmuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde