HSBC KKTC'yi İsrail'e satarken yakalandı

HSBC KKTC'yi İsrail'e satarken yakalandı

El Kaide'ye para aktarmak, uyuşturucu kaçakçılarının parasını aklamakla suçlanan HSBC Bank ile ilgili skandal Türkiye'ye uzandı

HSBC KKTC'yi İsrail'e satarken yakalandı
16px
24px
26.07.2012 08:13
ABONE OLgoogle

Geçen hafta ABD Senatosu tarafından İran ve Suriye'nin silah finansmanını sağlamak, El Kaide'ye para aktarmak, uyuşturucu kaçakçılarının parasını aklamakla suçlanan HSBC Bank ile ilgili skandal Türkiye'ye uzandı

Önceki hafta ABD Senatosu tarafından İran, Suriye ve Güney Kore gibi ülkelerin parasını gizlice aklamak, El Kaide terör örgütüne para aktarmak, silah ve uyuşturucu kaçakçılarının para transferlerini yapmakla suçlanan dünya finans devi HSBC ile ilgili skandal Türkiye'ye uzandı.

HSBC'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yabancılara yapılan gayrimenkul satışının finansmanını üstlendiği ortaya çıktı. HSBC'ye, bu finansman işlemleri nedeniyle dün Washington'da dava açıldı. Dava gerekçesinde 'Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan bir ülkede, uluslararası yatırımcılara gayrimenkul satışı finansmanı yapmak' ifadesine yer verildi. Dava için ABD'de yaşayan Rumlar başvuru yaparken, ortaya çıkacak sonuç Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin çıkarları açısından da büyük önem taşıyor.

PARAVAN ŞİRKET
Turkuvaz Yayın Grubu gazetelerinden Takvim, geçtiğimiz ay, İsrail vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde arazi ve villa alabilmesi için KKTC'deki kişilerle gizlice paravan şirketler kurduğunu ortaya çıkarmıştı. Takvim gazetesinin haberinde, İsrailli işadamlarının KKTC'deki bazı avukatlar üzerinden paravan şirketler kurup, arazi toplamaya başladıkları ve özellikle Karpaz'da birçok yere villalar inşa edildiği belirtilmişti.

Gazete, KKTC eski Barolar Birliği Başkanı olan avukat Barış Mamalı'nın, adadaki bazı meslektaşlarının İsrailli işadamlarıyla olan işbirliklerini deşifre ettiği bilgilerini duyurdu. Mamalı, iddiaların gündeme geldiği dönemde "İsrail, Yahudi işadamları ve KKTC'li avukatlarla kurduğu işbirliği sayesinde KKTC'de toprak alıyor. 6 meslektaşım bu işin içinde. Hatta bir avukatın 30 şirketi var. Bu avukatın üzerinden çok sayıda arazi satışı gerçekleşmiş" dedi.

İllegal ticari işletme
HSBC hakkında 'illegal ticari işletme' olduğu suçlaması yapılırken, sadece Türkiye'nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki işlemlerin yasal olmadığının altı çiziliyor. HSBC'ye yöneltilen suçlamalar arasında 'tanınmamış bir ülkeye gayrimenkul satışı için illegal ve hatalı para transferi yapmak' da bulunuyor. Davacılara göre toplam ortalama miktar 50 milyon doları buluyor.

ABD'de dava açıldı
HSBC'ye, finansman işlemleri sırasında, "Sadece Türkiye'nin tanıdığı bir ülkede, gayrimenkul satışına finansman sağladığı" gerekçesiyle Washington'da dava açıldı.

Barış Ergin/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde