Güzellerin ‘işi’ yolunda

Güzellerin ‘işi’ yolunda

Araştırma, güzel kadınların ve yakışıklı erkeklerin iş dünyasında “çirkin” hemcinslerine oranla daha avantajlı olduğunu gösterdi

Güzellerin ‘işi’ yolunda
16px
24px
21.07.2010 05:49
ABONE OLgoogle

Amerikan Newsweek dergisi, işverenler arasında yaptığı bir anketle iş dünyasının “çirkin” gerçeklerini ortaya koydu. Araştırma, güzel kadınların ve yakışıklı erkeklerin iş dünyasında “çirkin” hemcinslerine oranla daha avantajlı olduğunu gösterdi

202 yöneticinin yanı sıra halktan 964 kişiyle görüşen Newsweek, bu anketin sonuçlarını ve daha önce yapılan araştırmaları “Güzellik avantajı” başlıklı makalede analiz etti. Makaleden satır başları şöyle:

-  Yakışıklı erkekler, diğer hemcinslerinden ortalama yüzde 5, güzel kadınlarsa “çirkinlerden” yüzde 4 daha fazla maaş alıyor.
-  Başka bir araştırmaya göre ise yakışıklı bir erkek, kariyeri boyunca “daha az yakışıklı” meslektaşlarından ortalama 250 bin dolar daha fazla kazanıyor.
-  Güzeller, öğretmenlerinden ve patronlarından daha fazla ilgi görüyor.
-  Bebekler bile güzel insanların yüzüne daha uzun süre bakıyor.
-  Kadınların yüzde 13’ü, erkeklerin yüzde 10’u, işyerinde avantaj sağlayacaksa estetik ameliyat yaptırmaya sıcak bakıyor.
-  Yöneticilerin yüzde 57’si, nitelikli ancak güzel olmayan bir adayın işe alınmakta zorlanabileceğini söylüyor.
-  Yöneticilerin yüzde 61’i, kadınların işyerinde vücut hatlarını gösteren kıyafetler giyerek avantaj elde edeceklerini düşünüyor.
-  Yöneticilerin şirkete yeni çalışan alırken önem verdiği özellikler şöyle sıralanıyor: 1. Deneyim, 2. Güven, 3. Dış görünüş, 4. Mezun olduğu okul.
-  Şişman kadınların yüzde 60’ı ve şişman erkeklerin yüzde 40’ı, işyerinde ayrımcılıkla karşılaştıklarını söylüyor.
-  İşverenlerin yüzde 59’u, adayların, özgeçmişe harcadıkları parayı dış görünüşlerine de harcamalarını tavsiye ediyor.
-  Şirketlerin işe alım sorumlularının yüzde 47’si ise çok güzel olmanın da kadınlar için dezavantaj olduğunu belirtiyor. Kadınlar bu kez de “aşırı feminen” ve “yeterince zeki değil” şeklinde olumsuz değerlendirmelere maruz kalabiliyor.
-  Yöneticilerin yüzde 84’ü nitelikli ancak “yaşlı” adayları işe alırken tereddüt duyduklarını itiraf ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde