Güvenli işyeri nasıl olunur? Temiz kulak, temiz alo

Güvenli işyeri nasıl olunur? Temiz kulak, temiz alo

Çalışma Bakanlığı sektörlere göre güvenli işyeri tanımı yaptı. Bakanlığa göre ....

Güvenli işyeri nasıl olunur? Temiz kulak, temiz alo
16px
24px
09.06.2013 09:46
ABONE OLgoogle

Çalışma Bakanlığı sektörlere göre güvenli işyeri tanımı yaptı. Bakanlığa göre güvenli kasap olmanın önkoşulu yükü yerden kaldırırken bir ayağının önde olması.

Çalışma Bakanlığı sektörlere göre güvenli işyerlerinin tanımını yaptı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Bakanlığa göre güvenli kasap olmanın önkoşullarından biri çalışanların “taşınabilecek yükler yerden kaldırılırken, bir ayağı diğerinden daha önde olacak şekilde çömelmesi” olurken; çağrı merkezlerindeki güvenli işyeri koşullarından biri de “molalarda çalışanlara ekrandan uzaklaşlaşmaları gerektiğinin hatırlatılması” oldu. Ayrıca çalışanlar kulaklıklarını temiz tutmaları ve yetersiz kulak hijyeni konusunda bilgilendirilmiş olacak.

1 Temmuz 2013’ten itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yeni bir dönem başlıyor. Bu tarihten itibaren söz konusu sınıflarda yer alan işletmelerin “risk değerlendirme raporlarını” hazırlaması gerekiyor. Çalışma Bakanlığı da söz konusu raporların dışarıdan hizmet alınmadan ve ek maliyet oluşturmadan işletmeler tarafından hazırlanabilmesi için rehberler oluşturmaya başladı.

Söz konusu rehberler sektörlere göre hazırlanıyor ve güvenli işyeri için işverenin alması gerekli önlemler yer alıyor. Bakanlık bugüne kadar aralarında kuru temizlemeci, kasap, çağrı merkezlerinin bulunduğu birçok alanda bu çalışmayı yaptı. Biz de bakanlığın çalışmasına göre güvenli işyerlerinde olması gereken koşullara bir göz attık...

Kabloyu sabitle: Kuru temizleme

İşyeri içerisindeki tüm alanlar düzenli olarak havalandırılacak.
 Kablolu aletler kullanılırken en yakın prize takılacak ve uzatma kabloları çalışanların takılıp düşmeyeceği şekilde sabitlenecek.
 Kimyasalların tedarikinde, tehlikeli olmayan veya daha az tehlikeli kimyasalların satın alınması sağlanacak.
 Özellikle klorlu çözücülerin kullanıldığı makinelerin düzenli kontrolü yapılacak ve makineler sızıntılara karşı devamlı olarak kontrol edilecek.
 Klorlu çözücülerin kullanıldığı çalışma ortamı uygun sistemlerle havalandırılacak. Çalışanlar makine kapakları açıldığında çalışma ortamından uzaklaştırılacak.
 Çalışanlara görev sorumlulukları haricinde talimat verilemeyecek.
 Çamaşır arabası, çalışanı zorlayacak şekilde yüklenmeyecek.
 Kimyasalların küçük çaplı dökülmeleri derhal temizlenecek, büyük çaplı dökülmeler sonucu oluşabilecek kazalara karşı ise çalışanlara acil durum eğitimi verilecek.

Bir ayak daima önde: Kasap

Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplanmış olacak ve iç zeminler düzenli olarak kontrol edilecek.
 Kıyma makinesinde bulunması gereken korucu aparat takılı olacak.
 Çöpler sızdırmayacak şekilde sağlam torbalarda toplanacak ve ağızları bağlı şekilde bulundurulacak.
 Çöp kutuları her boşaltmadan sonra dezenfekte edilecek.
 Et artıkları ve kanın yere dökülmesi engellenecek.
 Düzenli olarak haşere kontrolü yapılacak.
 Elle taşınabilecek yükler yerden kaldırılırken, çalışan bir ayağı diğerinden daha önde olacak şekilde çömelecek.
 Sırt ve bel incinmesi riski oluşturabilecek yüklerin itilmesini ya da çekilmesini sağlayacak uygun taşıma araçlarının temini sağlanacak.
 Çalışanlar sırt ağrısı, boyun ya da omuz incinmesi ve ayak ya da bacaklardaki ağrı gibi kas ve iskelet sistemi hastalıklarına karşı bilgilendirilecek,
 Çalışanlar yara durumunda kim tarafından müdahale edileceği konusunda bilgilendirilecek.

Temiz kulak, temiz alo: Çağrı merkezi

Merdiven genişlikleri ve basamak yükseklikleri uygun olup merdivenler boyunca tırabzanlar olacak.
 Molalarda çalışanlara ekrandan uzaklaşmaarı gerektiği hatırlatılacak.
 Çalışanlar, baş ağrısı, gözlerde yanma ve sulanma, titrek görüş gibi rahatsızlıkları olduğunda amirlerine bilgi vermeleri konusunda uyarılacak.
 Kullanılan ekranların üst orta noktası, çalışanların göz hizasında olması sağlanacak.
 Klavye, fare, kâğıt tutacağı gibi ekipmanlar çalışanların vücut ölçülerine ve duruşlarına uygun yerlere yerleştirilecek.
 Çalışanlar maruz kalabilecekleri olumsuz davranışlar (tehdit, hakaret vb.) karşısında nasıl davranacağını bilecek.
 Çalışanların almak veya yapmakla yükümlü olduğu çağrı sayısının makul düzeyde olması sağlanacak.
 Çalışanlara temin edilen kulaklıkların ses seviyeleri ayarlanabilir düzeyde olacak. Çalışanlar kulaklıklarını temiz tutmaları ve yetersiz kulak hijyeni konusunda bilgilendirilmiş olacak.

Bakanlık 81 ilde bilgilendirici çalışma yapacak

Çalışma Bakanlığı da 1 Temmuz öncesi atağa geçti. 81 ilde iş sağlığı güvenliği yasası ve getirdiği yükümlülükleri anlatan bakanlık, “Hem bilgilendirme çalışmalarımız hem de hazırladığımız rehber kitaplar işverenlerin yükünü büyük ölçüde hafifletecek” diye konuştu.

Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde