Gürcistan'da 1 Lira rüşvet vermemiş!

Gürcistan'da 1 Lira rüşvet vermemiş!

Gürcistan'da 185 milyon dolarlık HES kuran Anadolu Grubu, Bakan Yıldız'ın katıldığı açılışta "1 Lira rüşvet vermedik" diye açıklama yapması dikkat çekti..

Gürcistan'da 1 Lira rüşvet vermemiş!
16px
24px
13.10.2014 12:01
ABONE OLgoogle
Anadolu Grubu, Gürcistan’da 185 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirdiği Paravani Hidroelektrik Santrali’ni devreye aldı. 90 megavat kurulu güce sahip Paravani HES’te üretilen elektrik 9 ay boyunca Türkiye’ye, 3 ay da Gürcistan’a satılacak. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ülkede 2 enerji projesini daha incelediklerini, Gürcistan’da yeni yatırımlara sıcak baktıklarını söyledi.

Özilhan, “Türk yatırımcılar burayı yakından izliyor. 2-3 bin megavata kadar projeler gerçekleştirilebilir. Gürcistan, enerji yatırımları açısından büyük bir fırsat” dedi. Anadolu Grubu’nun Paravani HES santrali, Türk yatırımcının yurtdışında geliştirdiği ve ürettiği elektriği Türkiye’ye sattığı ilk proje olma özelliği taşıyor. Özilhan, “Bu yatırımla Gürcistan’ın su kaynakları da bir anlamda millileştirildi” ifadesini kullandı. Projenin yapıldığı Kura Nehri, Artvin’de doğup Gürcistan sınırlarına geçiyor. 

İki komşu ülke arasında 400 kilometrelik enerji iletim hattının da inşa edildiği büyük bir projenin önemli ayaklarından biri olan Paravani HES, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gürcistan Başbakanı Iraklı Garibaşvili ve Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze’nin katılımıyla hizmete açıldı. 

Paravani HES’in Türkiye’ye yapacağı elektrik satışının yıllık 20 milyon dolar civarında olacağını kaydeden Özilhan şöyle konuştu:

"Paravani HES’te ürettiğimiz elektriği buradaki şirketimiz Türkiye’ye satacak. Ancak bu para daha sonra temettü olarak bizim grubumuza geleceği için, cari açıkla mücadeleye katkı sağlayacağız. Şu anda somutlaşmış 2-3 proje üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz 2020’ye kadar 400-500 milyon dolar yatırımla 500 megavat kurulu kapasiteye ulaşmak.”

Ekonomide sınırlarımızı genişletiyoruz 

Bakan Yıldız da Paravani HES’in önemli bir proje olduğunu belirterek, enerji yatırımlarının Türkiye’den Gürcistan’a kaymasının bir handikap yaratıp yaratmayacağına dair sorumuza, “Bu siyasi sınırların korunup, ekonomik sınırların kalktığı, enerji sınırlarının genişlediği son derece faydalı bir yatırım. Türkiye’nin hareket kabiliyetini artıran bir yatırım. AB enerji iletim hatları konusundaki uyum adımlarımız sonucunda eğer ihtiyaç olursa, örneğin, Türkiye’den Fransa’ya elektrik satılabilecek" dedi.

‘1 lira rüşvet vermedik’ 

Paravani HES Genel Müdürü Murat Küçük, çevre dostu bir anlayışla inşa ettikleri santralde ayrıca balıklar ve kuşlar için özel göç yolları yaptıklarını söyledi. Küçük, Gürcistan’da iş yapmanın kolaylığını anlatırken, “Bu ülke rüşveti önleme konusunda büyük bir reforma imza attı. 4 yıldır buradayız. 1 lira rüşvet vermedik” dedi. 

Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde