Günlük ciro 224 milyon TL

Günlük ciro 224 milyon TL

Koç Holding 2592 kişiyi işe aldığı ve yatırım tutarını ikiye katladığı bu yılın ilk yarısında toplam satış gelirini 40.7 milyar TL'ye çıkardı.

Günlük ciro 224 milyon TL
16px
24px
30.08.2012 16:18
ABONE OLgoogle

Koç Holding, 2012’nin ilk yarısında, konsolide bazda toplam satış gelirlerini, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 arttırarak 40 milyar 758 milyon TL’ye çıkardı.

Holding yılın ilk yarısında günlük ortalama 223.9 milyon TL’lik satış gerçekleştirdi. Holdingin net kârı ise yüzde 11 azalarak 1 milyar 154 milyon liradan 1 milyar 24 milyon liraya geriledi. Koç Holding’in bu yıl Fortune dergisi tarafından yayınlanan Global 500 listesindeki tek Türk şirketi olarak 25 sıra daha yükselerek 222’nci olduğuna dikkat çeken Koç Holding CEO’su Turgay Durak, “2012’de de yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyoruz. En büyük ihracat pazarımız Avrupa’da yaşanan tüm zorluklara karşın yurtdışı satış gelirlerimizi ilk yarıda dolar bazında yüzde 11 arttırdık” dedi.
 
Yatırımlar ikiye katlandı

Global piyasalarda yaşanan tüm problemlere karşın yılbaşından bu yana yurtiçinde net olarak 2592 kişiyi daha bünyelerine katarak toplam istihdam sayılarını 83.579’a çıkardıklarının altını çizen Durak, “İlk yarıda kombine yatırımlarımız geçen seneye oranla iki kattan fazla arttı ve 1 milyar 816 milyon TL’ye yükseldi” dedi. Durak, ilk yarıda uluslararası satış gelirlerini yıllık bazda yüzde 59 arttıran Arçelik’in, satın alma ve yatırım fırsatlarını da kovalamaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye’deki başarılı performansın, yabancı ortaklarının uzun vadede Türkiye’deki üretim merkezlerini daha da geliştirmek için cesaretlendirdiğini kaydeden Durak, “Şu anda Ford ile Türkiye’de 1 milyar dolar büyüklüğünde bir yatırımla 3 yeni hafif ticari araç ve 250 milyon dolara kuracağımız 3. fabrika için Ford Otosan çalışıyor. Tofaş bünyesinde ise Fiat ile farklı markalar için üretim yaparak bir yandan iç piyasaya sunduğumuz ürün yelpazemizi genişletiyor bir yandan da ihraç pazarlarımızı çeşitlendirerek coğrafi riski asgari düzeye indiriyoruz” dedi.

Yılın ilk yarısında Yapı Kredi Bankası’nın 10 şube daha açarak toplam şube sayısını 918’e yükselttiğini belirten Durak, “TL kredilerde ilk altı ayda yüzde 11 büyürken; özellikle ihtiyaç kredilerinde yüzde 13, KOBİ kredilerinde yüzde 8 ve orta ölçekteki ticari kredilerdeki yüzde 12’lik yıllık artışlarla ekonomimizdeki ’yumuşak iniş‘ senaryosuna desteğimizi sürdürüyoruz” dedi.
 
Durgunluk İkİncİ çeyreğe yansıdı

Koç Holding’in ikinci çeyrek kârı, piyasalardaki durgunluğun Tüpraş ile Yapı Kredi başta olmak üzere iştirakleri olumsuz etkilemesi nedeniyle yüzde 12,6 azaldı. İkinci çeyrekte Tüpraş’ın kârı yüzde 47, Yapı Kredi’nin kârı yüzde 20,2, Tofaş’ın kârı yüzde 2,8, Ford Otosan’ın kârı da yüzde 12,7 azalmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde