Güney Kıbrıs’a Rus çıkarması

Güney Kıbrıs’a Rus çıkarması

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Kıbrıs sorununun en hareketli döneminde 400 işadamıyla birlikte Rum kesimine gidiyor...

Güney Kıbrıs’a Rus çıkarması
16px
24px
18.09.2010 13:42
ABONE OLgoogle

Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili girişimlerin hız kazandığı bir dönemde Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in, Güney Kıbrıs’ı ziyaret kararı alması büyük ilgi uyandırdı. Medvedev’e, 7-8 Ekim’de gerçekleştireceği Güney Kıbrıs ziyaretinde, aralarında ticaret, turizm ve diğer alanlarda faaliyet gösteren yatırımcıların da bulunduğu yaklaşık 400 kişilik bir heyetin eşlik edeceği haber verildi.

Güney Kıbrıs’ta yayımlanan ve iktidardaki Komünist AKEL Partisi’nin görüşlerini yansıtan Haravgi gazetesinin “Medvedev’e 400 işadamı eşlik ediyor” başlığıyla manşete çektiği haberde, Rusya Devlet Başkanı ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında siyasi deklarasyon ve ekonomi, ticaret ve kültür konularında bir dizi anlaşmanın imzalanacağı bildirildi.

Gazeteye göre Medvedev, Hristofyas’la imzalayacağı Siyasi Deklerasyon’da, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin 50’nci kuruluş yıldönümü vesilesiyle, BM üyesi ülke olarak bu ülkenin bağımsızlığına destek belirtecek. Medvedev ile Hristofyas’ın, çeşitli alanlarda 10-13 anlaşmaya imza atması bekleniyor.

Dört uçak gelecek

Gazete, BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden birinin devlet başkanı olan Medvedev’in, Kıbrıs’a yapacağı ziyaretin büyük önem taşıdığını belirtirken ziyaret öncesinde yoğun hazırlıkların yapıldığını ve Moskova’dan ikinci kez bir heyetin adaya geldiğini bildirdi. Rusya Devlet Başkanı’nın ilk kez Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini haber veren Haravgi gazetesi, Rum yetkililerin özel güvenlik tedbirleri üzerinde çalışma yaptığını duyurdu.

Medvedev’in ziyaretinin müzakereler açısından kritik bir dönem olan, BM Genel Sekreteri’nin raporunun yayınlanmasından birkaç hafta önce gerçekleşecek olmasının da ayrı bir önem taşıdığına dikkat çeken gazete, “uluslararası siyasi satranç” tahtasındaki en güçlü ülkelerden biri olarak lanse ettiği Rusya’nın, gelişmelerden uzak durmak istemediğini belirtti.

Rum gazetesinin haberine göre, Medvedev’e Rus işadamları yanında kalabalık bir güvenlik ve gazeteci ordusu da eşlik edeceği için 4 uçak gerekiyor. Rusya devlet başkanının, adaya varışından sonraki güvenliği için zırhlı araçlarını önceden adaya göndereceği de belirtiliyor.

Medvedev’in Güney’de kalacağı süre içerisinde Cikko Manastırı’nı ve Larnaka’daki Ay. Lazaru Kilisesi’ni ziyaret etmesi, Hristofyas eşliğinde Limasol’u gezmesi ve Rum-Rus Dostluk Anıtı’nın açılışını yapması da bekleniyor.

Reşat Akar/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde