Güneşe 2 milyar Euro’luk yatırım

Güneşe 2 milyar Euro’luk yatırım

EPDK'nın, 2013 yılına kadar sisteme bağlanması planlanan yaklaşık 2 milyar Euro’luk 600 megavatlık (mw) güneş enerjisi elektrik üretim santrallarına yönelik yerli ve yabancı yatırımcıların beklediği düzenlemeyi sonuçlandırdı.

Güneşe 2 milyar Euro’luk yatırım
16px
24px
11.07.2011 08:28
ABONE OLgoogle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2013 yılına kadar sisteme bağlanması planlanan yaklaşık 2 milyar Euro’luk 600 megavatlık (mw) güneş enerjisi elektrik üretim santrallarına yönelik yerli ve yabancı yatırımcıların beklediği düzenlemeyi sonuçlandırdı.

Kurul, lisans başvurularının nasıl yapılacağına yönelik düzenleme yaptı. Buna göre güneş enerjisine dayalı her tesis için yapılacak yatırım başvurusunun kurulu gücü 50 mw’yi geçemeyecek ve başvurular en yakın trafo merkezine yapılacak.

TEİAŞ ve Enerji Bakanlığı güneş enerjisi santrallarının bağlanacağı trafo merkezleri ile kapasiteleri ilan edecek. Bu arada EPDK’nın yayımladığı ölçüm tebliği çerçevesinde, yatırım planlayan özel şirketler, trafo merkezlerinin kapasitelerini de dikkate alarak ilgilendikleri bölgelere yönelik belli bir süre güneş ölçümleriyle EPDK’ya başvuracak.

Yerli ve yabancıdan büyük ilgi

EPDK rüzgar başvurularında olduğu gibi lisans başvurular için belli bir gün ilan edecek. Aynı bölgeye birden fazla şirketin başvurması halinde TEİAŞ tarafından yarışma yapılacak. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yeni düzenlemelerin büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye’de güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını milyarlarca dolarlık yatırımlarla elektriğe dönüştürmeye yönelik hem yerli hem de yabancı özel sektörün çok büyük bir ilgisi bulunduğunu belirten Köktaş “Bugün 1.600 megavatlara ulaşan rüzgar santralı kurulu gücünü uzun vadede 20 bin megavatlara, güneşte de sıfırdan başlayıp önce 600 megavata, sonra da çok daha büyük güçlere çıkarmak üzere sistem dizaynı yapıyoruz” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde